Museo Milavida Tampereella oli minulle ihan uusi tuttavuus. Menin museoon tietysti Aina mukana käsilaukku-näyttelyn vuoksi, käsilaukkufani kun olen. Mutta tottakai samalla kertaa tutustuin Museo Milavidan päänäyttelyyn: Nottbeckit Tampereen kosmopoliitit.
![]() |
Museo Milavida Tampere |
![]() |
Museo Milavidan kaunis portaikko |
Noloa tunnustaa, mutta en ollut koskaan kuullutkaan nimestä Nottbeck. Kierros museossa olikin mielenkiintoinen. Nottbeckin perheeseen saa tutustua ääniopastuksella, aidot esineet tuovat historian todentuntuisesti lähelle ja näköisnuket upeissa asuissaan saavat mielikuvituksen laukkaamaan.
Nottbeckin perhe
Kauan sitten Pietarissa vaikutti liikemies nimeltään Carl Samuel Nottbeck. Yhdessä liikekumppaninsa kanssa Carl Nottbeck osti eräältä James Finlaysonilta puuvillatehtaan. Tämä puuvillatehdas sijaitsi pitkän matkan päässä Pietarista, nimittäin Tampereella. Paikan päälle Carl Nottbeck lähetti tehtaanjohtajaksi oman poikansa, Wilhelm von Nottbeckin.
Wilhelm ja Constance von Nottbeck
![]() |
Constance ja Wilhelm von Nottbeck |
Vuosien varrella perhe kasvoi seitsemällä pojalla. Nottbeckit elivät kansainvälistä elämää. Heillä kävi usein vieraita ulkomailta ja perheellä oli myös läheiset suhteet Venäjän keisarilliseen hoviin.
Tätä kauniisti katettua pöytää katsellessa voi mielessään kuulla puheen sorinan ja ruokailuvälineiden kilkatuksen.
Tamperelaisten kanssa Nottbeckit eivät olleet tekemisissä, vaan elivät omaa "ylhäisöelämää."
![]() |
Perhepotretti |
Vaikka Nottbeckit eivät olleet tekemisissä paikallisten kanssa, perheen aikaansaannokset ovat edelleen nähtävissä. Ensimmäiset sähkövalot koko Pohjoismaissa sekä Venäjän valtakunnassa sytytettiin......missäpä muualla kuin Tampereella Finlaysonin tehtaalla 15.3.1882.
Näyttelyssä kiertäessä tuli vahva vaikutelma siitä, että Wilhelm von Nottbeck on ollut oikea vanhan ajan patruuna, joka on huolehtinut työväestään. Wilhelm perusti Finlaysonin tehtaan yhteyteen koulun, säästö-, sairaus-, ja eläkekassan. Lisäksi hän rakennutti lastenkodin, vanhainkodin ja kirkon.
Milavidan ja Finlaysonin alueella kävellessä tulee mieleen millaiselta alue näyttäisi ilman Nottbeckin suvun vaikutusta. Todennäköisesti aika erilaiselta.
![]() |
Olga ja Peter von Nottbeck |
Tehtaanpatruuna Wilhelmin pojista Peter päättää vaimonsa Olgan kanssa rakennuttaa kodin upealle paikalle kallion päälle. Arkkitehti Karl August Wrede suunnittelee palatsin. Olga ja Peter eivät ole onnettaren suosiossa, heistä kumpikaan ei ehdi asua upeassa palatsissaan. Rakennustöiden vielä ollessa kesken Olga synnyttää kaksoset, mutta menehtyy synnytykseen. Peter menehtyy umpisuolen leikkaukseen. Jäljelle jää neljä orpoa lasta.
![]() |
Nottbeckin orpolapset |
Lapset asuvat palatsissa muutaman vuoden lastenhoitajien kanssa, kunnes muuttavat sukulaisten luokse Sveitsiin.
![]() |
Milavidan palatsi Tampere |
Näyttelyssä ja pihalla kierrellessä ei voinut olla ajattelematta perheen tarinaa. Mielenkiintoinen tarina ja historia, jossa on materiaalia esimerkiksi tv-sarjaan tai elokuvaan.
Melkein itselläkin tekee mieli mennä uudelleen katsomaan Nottbeckin tarina, mutta jouluisena versiona. Nimittäin 20.11.2020 alkaen Milavidassa vietetään palatsin joulua ja nähdään kurkistus 1800-luvun herrasväen joulunviettoon.
Minusta on mukava käydä katsomassa vanhojen aikojen joulunviettoa. Pari vuotta sitten olin Raahessa katsomassa porvariskodin joulua Soveliuksen talossa, lue tästä. Myös tänä vuonna Soveliuksen talo pukeutuu jouluun, koronasta johtuen poikkeusjärjestelyin, tietoa löytyy tästä.
Hei kaikki isät, onnittelut teille ❤️ ja isiä juhlivat, ihanaa päivää kaikille!
Kiitos, kun olet mukana! 😊 Lämpimästi tervetuloa uudet lukijat ❤️! Päivi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos vierailusta blogissani, tule toistekin!😊
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.