sunnuntai 15. marraskuuta 2020

Historian siipien havinaa Tampereella Lenin-museossa

Viime jouluna sain joululahjaksi Museokortin.  Oulun seudun museot on aika nopeasti koluttu läpi, tänä vuonna vielä korona on rajoittanut museovierailuja. Joten kun täältä pohjoisesta lähden vaikkapa sinne Tampereelle, ohjelmassa on ainakin pari museota. Museo Milavidan ihastuttavat näyttelyt olenkin jo esitellyt. Tampereella on kuitenkin museo, joka kätkee sisäänsä suorastaan maailmanpoliittista historiaa. Nimittäin Lenin-museo.

Neuvostohistoriaa Tampereella
Lenin-museo Tampereella 

Neuvostohistoriaa Tampereellaa
The Lenin museum in Tampere Finland

Jos nämä seinät osaisivatkaan puhua, niillä olisi todella paljon kerrottavaa. Nimittäin juuri tässä Tampereen työväenyhdistyksen talossa sijaitsevassa salissa Lenin ja Stalin tapasivat toisensa ensimmäisen kerran vuonna 1905.

Neuvostohistoriaa Tampereella
The Lenin museum in Tampere Finland 

Museo on avattu Lenin kuoleman muistopäivänä 21.1.1946. Siis todella kauan kauan aikaa sitten. Ja edelleen museo on samassa paikassa. Tampereen Lenin-museo oli myös ensimmäinen Lenin-museo, joka sijaitsi Neuvostoliiton ulkopuolella.

Vuosien kuluessa museokin on kokenut monenlaista. Museon perustaminen ei ollut itsestään selvyys silloisen arkaluontoisen poliittisen tilanteen vuoksi. 1980-luvulla museo oli suosionsa huipulla ja kävijöitä riitti. Museo oli silloisten neuvostoturistien pakollinen kohde, jossa jokainen kävi.

Museossa on vieraillut myös itänaapurimme kulloisiakin ykköspoliitikkoja mm. Leonid Brežnev ja ja Mihailh Gorbatšov. Tunnetuin vierailija lienee kuitenkin maailman ensimmäinen avaruuslentäjä Juri Gagarin.

Mitä Lenin-museosta löytyi? 

Neuvostohistoriaa Tampereella
Olohuone vanhaan malliin Lenin-museo Tampere 

Tämä vanhaan, olisiko 1960-luvun loppupuolen malliin sisustettu olohuone sai minut vaipumaan ajatuksiini. Tein  mielessäni ihmeellisen takautumamatkan jonnekin lapsuuteen. Luulenpa, että tämä olohuonemalli oli aika tyypillinen kirjahyllyssä olevine valokuvineen pakollisten matkamuistojen kera. Lapsuudessani toisessa mummolassa olohuone oli jokseenkin tämännäköinen.

Neuvostohistoriaa Tampereella
Matkamuistoja itänaapurista Lenin-museo Tampere

Vitriinissä on kivannäköinen värikäs keittiönurkkaus, josta voi bongata monta tuttuakin tavaraa. Koristellut astiat, kirjaillut liinat, maatuskanuket edustavat perinteistä matkamuisto-osastoa. Toisaalta voin hyvinkin kuvitella nämä retrotavarat tuomaan väriä ja olemaan yksityiskohtina modernissakin keittiössä.

Moottoripyörä on moottoripyörä .....

Neuvostohistoriaa Tampereella
Lenin ja Stalin Lenin-museo Tampere 

Lenin ja Stalin huristelevat museossa Dnepr-moottooripyörällään. Siinä on surinasussun paikka vapaana. 

Muistaakseni lukiossa (kauan kauan sitten...) piti tehdä esitelmä historian henkilöstä. Minulle osui Lenin. Niin perusteellisesti syvennyin aiheeseen, että vielä tänäkin päivänä jos minut herätetään täydestä unesta ja kysytään seuraavat kysymykset: Mikä on Leninin oikea nimi ja mistä hän otti nimen Lenin, niin vastauksen saat kuin "apteekin hyllyltä" .

Matkamuistot mukaan Lenin-museosta

Neuvostohistoriaa Tampereella
Matkamuistoja Lenin-museosta Tampere 


Neuvostohistoriaa Tampereella
Matkamuistot mukaan Lenin-museosta Tampere

Niin, se Leninin oikea nimi on Vladimir  Iljitš Uljanov. Nimen Lenin hän nappasi Siperiassa olevasta Lena-joesta. Hassua, miten jotkut asiat muistaa vaikka unissaan vielä näin vuosikymmentenkin jälkeen. 

Miten siellä ruudun takana, teitkö sinä koulussa esitelmää jostakin historian henkilöstä? 

Jäikö jotakin lähtemättömästi mieleen? 

Marraskuu on jo puolivälissä, nyt saa alkaa fiilistellä joulua, tämä sesonki on niin lyhyt. Itse rakastan juuri tätä aikaa ennen joulua. Varsinainen joulu kaikkine hässäköineen (joulunviettoa useammassa kodissa) on niin nopeasti ohi.

Mukavaa sunnuntaita Sinulle! 😊 Kiitos, kun olet mukana 😊

Lämpimästi tervetuloa uudet lukijat ❤️!                                                                     Päivi 

2 kommenttia:

  1. Minä olen joskus kauan, kauan sitten käynyt Lenin -museossa. Tampereella kun oltiin, niin siellä piti käydä. Mutta en paljoa muista museosta, joten oli kiva tulla esittelykierrokselle. Hauska asetelma tuon Lenin ja Stalin Dnepr -moottoripyörällä.
    Niinkuin sanot, museo huokuu maailmanpoliittista historiaa. Tämä pitää käydä joskus vielä itse kokemassa. Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta, Päivi!
    Mukavaa marraskuun loppua!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista Tuula! 😊 Kiva "nähdä" sinut täällä blogissa. Kyllä Suomessa on melkoisen paljon mielenkiintoisia museoita ja kohteita. Kun vain ehtisi vierailemaan niissä ja kirjoittamaan juttuja. Mukavaa joulunalusaikaa! 🎄

    VastaaPoista

Kiitos vierailusta blogissani, tule toistekin!😊

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.