tiistai 20. lokakuuta 2020

Oulun teatteri esittää Olipa kerran kassakaappimurto

Tämä korona-aika on niin outo, sitä miettii, mitä tässä uskaltaa tehdä ja mitä ei todellakaan voi tehdä. Minä uskaltauduin lähtemään nauttimaan pitkästä aikaa teatterista. Olkaa hyvät, Oulun teatteri esittää:

OLIPA KERRAN KASSAKAAPPIMURTO TAPAUS VIETAS 1971

Oulun teatterin ohjelmisto
Korona-aikana teatterissa maski päässä

Turvajärjestelyt Oulun teatterissa

Luonnollisesti, suositusten mukaan, on hyvä, jos jokaisella on maski käytössä. Heti aulaan mennessä tarkistetaan liput. Takkeja ei tarvitse jättää narikkaan, vaan takin voi ottaa mukaansa katsomoon. Jos haluaa jättää takin narikkaan, se on mahdollista. Narikassa ei ole henkilökuntaa, vaan takin voi laittaa narikkaan itse.

Saliin mennään sisälle vain  toisesta laidasta. Ovella on henkilö päästämässä yleisön sisälle, turvavälit huomioiden. Sisällä salissa on henkilö ohjaamassa istumapaikalle. Seurueeseen kuuluvat henkilöt  saavat istua vierekkäin. Yleisö sijoitetaan niin, että sekä eteen ja taakse ja molemmille sivuille jää tyhjät paikat ja säilyy turvaväli. Mielestäni tämä järjestely toimi hyvin. Väliajalle poistuttaessa liikutaan rivi kerrallaan. 

Olipa kerran kassakaappimurto Tapaus Vietas 1971

Oulun teatterin ohjelmisto
Oulun teatterin ohjelmistoa Olipa kerran kassakaappimurto

Mikä ihme tuota isää oikein vaivaa ihmettelee vietaslaisen perheen tytär Ida. Isä on tosi outo, vetäytyy omiin oloihinsa, on aloitekyvytön ja ihan passiivinen. Makaa vain. Sitä samaa ihmettelee myös kyseisen miehen, Börjen, äiti Birgit. Ihan on niinkuin isänsä, ahdistunut ja outo. Mikä näitä perheen miehiä vaivaa?

Oulun teatterin ohjelmisto
Oulun teatterin ohjelmistoa Olipa kerran kassakaappimurto

Jos jotain Börje koulussa oppi, niin polttoleikkaamaan. Hän on tehnyt figuurin perheen lemmikkikoirasta. Voisiko olla mahdollista, että polttoleikkaustaitoja on käytetty hyväksi kassakaappimurrossa? 

Tapaus Vietas perustuu tositapahtumiin. Huhtikuussa 1971 Vietaksen kylässä Vattenfallin patotyömaalla miehet odottavat palkkapussia. Siihen aikaa palkka annettiin käteisenä kirjekuoressa. Työnjohtajan mennessä kassakaapille siellä odottaa yllätys. Kassakaapin pohjassa on reikä ja viiden viikon palkkarahat ovat kadonneet.

Oulun teatterin ohjelmisto
Oulun teatterin ohjelmistoa Olipa kerran kassakaappimurto

Börjen isä Petrus on jo konkari patotyömaalla, jonne ollaan värväämässä lisää miehiä. Sinnehän se pääsee Börjekin, hieman vahingossa tosin.

Voi sitä onnea, kun saa kouraan ensimmäisen tilipussin. Sitä on heti lähdettävä kylille työkaverin, Connyn kanssa. Setelit suorastaan polttelevat näpeissä.


Oulun teatterin ohjelmistoa Olipa kerran kassakaappimurto

Oulun teatterin ohjelmisto
Oulun teatterin ohjelmistoa Olipa kerran kassakaappimurto

Se on menoa, kun Börje ja Conny ovat viihteellä. Kautta koko näytelmän soi ruotsalainen 1970-luvun musiikki, joka toi mukavasti tunnelmaa. 

Kuka/ketkä sen kassakaappimurron tekivät? Tarina on tuttu Norrbottenin alueella, mutta täällä Suomessa ei ehkä moni, kuten en itsekään, ole koskaan kuullutkaan tästä ryöstöstä. Moni luulee ehkä tietävänsä, kuka se oli. Sattumalta alueella oli samaan aikaan mökkeilemässä kaksi arvovaltaista viranomaista. Huhumylly pyörii ja kuulusteluja tehdään. Todellisuudessa rikos on edelleen ratkaisematta ja tekijä tuntematon. Tapaus on suljettu ja rikos rankaisematta.

Oulun teatterin ohjelmisto
Oulun teatterin ohjelmistoa Olipa kerran kassakaappimurto

Tämä näytelmä on hauska. Monessa kohtaa saa nauraa vedet silmissä. Näytelmän henkilöhahmot ovat onnistuneet, ihanan herkullisia yksityiskohtia myöten. Minun lempikohtaus on vanhemman pariskunnan, Petruksen ja Birgitin, visiitti parisuhdeneuvojan luokse. Saa nauraa, terapeutti on klisee puukoruineen ja nutturoineen. Muuten onko se hapanimelää? Ja nyt en puhu kiinalaisesta ruoasta.

Se oli jo vuonna 2003, kun tutustuin Mikael Niemen tuotantoon. Populaarimusiikkia Vittulajänkältä oli kyllä täysosuma. Sen näytelmän haluaisin nähdä uudelleen. 

Kyllä, lämmin suositus Olipa kerran kassakaappimurto Tapaus Vietas 1971-näytelmälle. Turvallisin mielin voit mennä Oulun teatteriin, turvajärjestelyt toimivat hyvin.

Oulun teatterin ohjelmisto
Oulun teatterin ohjelmistoa Olipa kerran kassakaappimurto


Oulun teatterin ohjelmistossa jatkaa nyt syyskaudella Isä (lue tästä) sekä Kalenteritytöt (lue tästä). Olen nähnyt molemmat näytelmät ja tykkäsin kovasti. Isä on tarina muistisairaudesta ja perheestä. Kalenteritytöt vie hurmaaviin brittitunnelmiin auringonkukkien keskelle. Mitä kylän naiset päättävät tehdä, kun lähipiirissä on syöpää sairastava henkilö.

Tässä postauksessa olevat näytelmän valokuvat on ottanut Kati Leinonen. Jos Olipa kerran kassakappimurron päähenkilö Börje näyttää jotenkin tutulta, syy voi olla Kaikki synnit-sarja. Timo Pesonen on siinä sarjassa se niljakas K-kauppias.

Huomaan, että blogini on ollut jo jonkun aikaa hiljaa. Yksityiselämässä on ollut kaikenlaista ja lisäksi minulla on ollut tietokoneongelmia. Voi että, kun sitä olisikin it-osaaja. 

Mutta hei, I´m back in business, täällä olen. Ihanaa, kun luit tänne saakka!😊

Lämpimästi tervetuloa myös Sinulle 💖 joka olet blogissani ensimmäsitä kertaa! Tullaan tutuiksi!

Mennään yhdessä tätä hämärän aikaa kohti joulua, mukavaa viikon jatkoa Sinulle!

                                                                                                                                           Päivi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailusta blogissani, tule toistekin!😊

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.