sunnuntai 13. syyskuuta 2020

Velhojen ja noitien Pirunkirkko Kolilla

Kun suunnittelin meidän asuntoautomatkaa Kolille, netistä tuli monta kertaa esille Pirunkirkko. Nyt nolottaa myöntää, etten ollut koskaan Pirunkirkosta kuullutkaan. Ja siksi olikin itsestään selvyys, että kun kerran sillä suunnalla olemme, niin Pirunkirkossa mennään käymään.

Pirunkirkko Kolilla

Pielisen rannalla
Tästä lähtee polku alas Pirunkirkolle
Pirunkirkko on yleisesti käytetty nimitys suurille kivi- ja kalliomuodostelmille.  Entisaikoina on uskottu, että kalliolohkareiden luolissa ovat asuneet noidat ja velhot. Kansanperinteen mukaan tunnetuin Kolin Pirunkirkon  luolassa majaillut noita on ollut nimeltään Ukko Kinolainen.

Pielisen rannalla
Pirunkirkolle menevät tukevat portaat
Pielisen rannalla
Pirunkirkolle laskeudutaan portaita pitkin
Olen aikaisemminkin kertonut, että olen korkeanpaikankammoinen. Kun olin noiden portaiden yläpäässä ja katsoin alas, oli viittä vaille, että jähmetyn siihen. Mutta onneksi voitin pelkoni ja laskeuduin alas. Portaat ovat tukevat ja turvalliset, mutta rinne on todella jyrkkä. Minun piti pitää jämäkästi kaiteista kiinni.

Pielisen rannalla
Pirunkirkko Kolilla
Kolin Pirunkirkko on muodostunut kauan sitten jääkauden aikaisissa maanjäristyksissä. Pirunkirkko on muodoltaan Z-kirjain ja korkeutta on parhaimmillaan 7 metriä.  Luolaan voi mennä sisälle, omalla vastuulla. Kurkistin siitä luolan suulta sisälle ja totesin, että ei kiitos. Ahtaat ja pimeät paikat eivät myöskään ole minun juttuni.

Pielisen rannalla
Pirunkirkko Kolilla
Kolin kauniita maisemia tauluihinsa ikuistanut Eero Järnefelt on aikoinaan käynyt sisällä Pirunkirkossa. Ja siellä seinämässä on hänen kirjoittamansa värssy.

                                                "yksi salaisuus yks henki,
                                    yksi onni kumpaisenki,
                                    on kirkko tämä,
                                    sen pyhyyttä muistelemma aina"

Pielisen rannalla
Pirunkirkko luolan suu Koli
Miten Pirunkirkolle pääsee?
Olimme yötä Koli Campingin leirintäalueella. Sinne vie tie numero 504. Tästä tieltä 504 lähtee Rantatie numero 5046, me ajoimme sitä reittiä. Maisemat olivat kauniit, tie kulkee ihan veden äärellä. Pirunkirkolla on pieni parkkipaikka. Meillä kävi hyvä tuuri, parkkipaikalla oli kuin tilauksesta paikka asuntoautolle.

Minä sanoisin, että jos käyt Kolilla, käy samalla reissulla myös Pirunkirkolla. Näkemisen arvoinen paikka. Oli oikeastaan hienoa ajatella, että juuri tässä on Eero Järnefeltin on kulkenut.

Sytytellään kynttilöitä, vaivutaan sohvalle viltin alle kirjan kanssa, siis ollaan syystunnelmissa!

Mahtavaa, kun olet täällä! ❤️ Kiitos siitä!

Lämpimästi tervetuloa uudet lukijat! ❤️   Nähdään! 😊                Päivi 

2 kommenttia:

  1. Käytiin Torholan luolassa Lohjalla eilen. Paikka vaikutti todella mielenkiintoiselta ja varmaan palaamme vielä paikalle joskus, jolloin tavoitteena on kömpiä vielä syvemmälle luolaan. Myös tuo Pirunkirkko kuulostaa kiinnostavalta ja pitää koittaa vierailla siellä seuraavalla Kolin reissulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Torholan luola ja itse asiassa koko Lohjan seutu on minulle ihan vieraita paikkoja. Ei tarvitse, varsinkaan näinä aikoina, lähteä merta edemmäs kalaan, Suomessakin on paljon nähtävää. Pirunkirkko oli kyllä mielenkkintoinen, vaikka en sisälle luolaan uskaltanutkaan mennä. Mukavaa syksyn jatkoa!

      Poista

Kiitos vierailusta blogissani, tule toistekin!😊

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.