torstai 17. syyskuuta 2020

Miten savusauna lämmitetään antamaan lempeät löylyt

Suomalaisen sielunmaiseman pyhin paikka lienee sauna. Siellä on entisaikoina laitettu lapsia alulle (ehkä vielä nykyäänkin..), synnytty tähän maailmaan,  mutta myös lähdetty viimeiselle matkalle. Meillä mökillä on vanha savusauna, mitä kaikkea tämäkin savusauna on vuosien saatossa nähnytkään. Mikä ihana nautinto onkaan päästä savusaunan lempeisiin löylyihin. Ensin työ ja sitten huvit, sanotaan. Ennenkuin  pääsee nauttimaan lempeän pehmeistä löylyistä, savusauna täytyy lämmittää. Miten savusauna lämmitetään? 

Lempeiden löylyjen salaisuus
On tärkeää valita savusaunan lämmittämiseen oikeanlaiset puut

Mikä on savusauna? Yksinkertaistettuna, savusaunassa ei ole savupiippua. Savut jäävät saunaan, josta ne poistuvat räppänän kautta. Räppänä on katonrajassa seinässä oleva luukku.

Heti tähän postauksen alkuun totean seuraavaa.
 1. Savusaunan lämmityksessä on monia koulukuntia
 2. Tämä on minun versioni, kuinka me lämmitämme oman savusaunan
 3. Erittäin tärkeää on, että lämmittäjä tuntee saunan ja kiukaan  sekä kaikki niiden oikut  perinpohjaisesti
 4. Kun lämmität savusaunaa, sitä on pidettävä koko ajan silmällä tulipalovaaran vuoksi
Mitkä puulajit sopivat savusaunan lämmitykseen?

Saunasivustoilta löytyvien ohjeiden mukaan puut valitaan sen mukaan millaiset löylyt haluataan. Halutessaan voi käyttää esimerkiksi leppää tai koivua. Meillä käytetään koivua.

Lempeiden löylyjen salaisuus
Laittamassa puita savusaunan kiukaaseen
Millainen on savusaunan kiuas?

Savusaunan kiukaita on varmasti niin monia erilaisia kuin on savusaunan rakentajiakin. Wikipediasta löytyvän määritelmän mukaan "savusaunan kiuas on tulipesän ympärille ja päälle ladottu kivinen kupu, jonka läpi savukaasut nousevat vapaasti saunatilaan ja samalla kiuaskivet kuumenevat".

Meillä kiukaan reunakehikoksi on ladottu tiilet. Lämmittäjän työtä helpottamaan kiukaan sisällä on metallikehikko, jonka päälle kivet on kasattu. Myös kiukaan reunoilla on kehikko, joka pitää kivet paikoillaan.

Lempeiden löylyjen salaisuus
Sytyttämässä savusaunan kiuasta
Mitä suurempi kiuas on suhteessa saunan kokoon, sitä pidempään siellä riittää löylyä.  On myös tärkeää valita oikeanlaiset kiuaskivet. Savusaunan kiuas on kertalämmitteinen, mikä tarkoittaa sitä, että puita ei lisätä saunomisen aikana. Huomio! Muista avata räppänä, että savut pääsevät ulos.

Lempeiden löylyjen salaisuus
Savusaunan kiuas on saatu syttymään
Saunan lämmityksen aikana on tärkeää muistaa kohentaa pesää. Sinne ei saa jäädä palamatonta puuta tai kekäleitä. Kun kivet ovat tarpeeksi kuumat ja pesä on sammunut, heitetään häkälöylyt.

Kuinka kauan savusaunan lämmittämiseen menee aikaa? Se riippuu saunan koosta, kiukaan koosta ja siitä, kuinka kauan aiotaan saunoa. Jos esimerkiksi saunojia on useampi erä, silloin saunan lämmittämiseen menee enemmän aikaa, koska kivien täytyy olla todella kuumat. 

Meidän savusauna on aika pieni ja yleensä saunomme siellä kahdestaan. Lämmitykseen menee aikaa noin vajaa 3 tuntia.  Saunomiseen menee kokonaisuudessa noin 2 tuntia. Savusauna on sellainen nautinto, että siihen pitää varata aikaa eikä saa olla kiire mihinkään.

lempeiden löylyjen salaisuus
Savu ja saunan lämmittäjä kulkevat samasta ovesta
Miten saunan vesihuolto toimii? Siinäkin on olemassa niin monta ratkaisua, kuin on saunojakin. Vesi saadaan saunan vieressä virtaavasta joesta. Meillä on saunan vieressä kota, jossa on muuripata. Siinä vesi lämmitetään. Saunassa on sininen saavi kylmälle vedelle ja punainen kuumalle vedelle. Savusaunassa saunominen ja kylpeminen on hieman alkeellista "värkkäämistä", mutta niin mukavaa. Kaikki se touhuaminen vesien, saavien ja vatien kanssa kuuluu asiaan.

Lempeiden löylyjen salaisuus
Perinteinen suomalainen savusauna antaa lempeät löylyt
Miten savusaunassa heitetään löylyä? Missään nimessä EI SAA heittää koko kauhallista kerralla. Vaan ihan vähän, vain tilkka kerrallaan. Jos erehdyt heittämään koko kauhallisen vettä kerralla, tulee lauteilta äkkilähtö.

Kuuma sauna odottaa kylpijöitä, ei muuta kuin saunaan! Jos haluat tietää enemmän saunoista, Saunologia.fi sivuilta löytyy paljon mielenkiintoista tietoa. Mikäli sinulla ei ole itselläsi käytössä savusaunaa, tiesitkö, että Jämsässä sijaitsevassa Saunakylässä, (lue tästä) on peräti 23 savusaunaa, joista toimintakuntoisia on 10. Saunakylässä on mahdollisuus päästä kokeilemaan erilaisia saunoja.

Lempeiden löylyjen salaisuus
Savusauna odottaa saunojaa
Saunatunnelman on mielestäni juuri oikealla tavalla tavoittanut Mikko Alatalo laulussaan Kotisaunan lauteilla toisessa säkeistössä. Sanat menevät näin:

                                                  "Kotisaunan lauteilla,
                                                   kotisaunan lauteilla alaston ihminen on.
                                                   Mä maailman miekat
                                                   ja panssarit heitin saunan taakse lepikkoon.
                                                   Kun pihkaiseen seinään mä selkääni nojaan
                                                   ja löyly mua hyväilee,
                                                   ei mikään muu näillä turhuuden teillä
                                                   paremmaksi mieltä tee."
                                                           
 Saunan tuoksun ja lempeiden löylyjen myötä mukavaa torstaita ja hyvää alkavaa viikonloppua Sinulle! 😊

Mukava, kun olet täällä ja lämpimästi tervetuloa sinulle, uusi lukijani! ❤️     Päivi                                                                                                

4 kommenttia:

 1. Hienoja vinkkejä, kiitos näistä! Taidan suunnata seuraavalla reissulla saunakylään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Mukavaa, että löysit blogiini ja sait insipiraation suunnata saunakylään. Hyvää syksyn jatkoa!

   Poista
 2. Meillä paloi mökin savusauna muutama vuosi sitten ja se oli kyllä todella harmillista. Savusaunassa on ihana tunnelma ja mahtavat löylyt. Nyt olemme suunnitelleet uuden saunan rakentamista mökin kylkeen. Hieman kyllä hurjistuttaa uuden palon mahdollisuus. Pitänee asennuttaa palo-ovet, jotta mahdollinen palo ei pääse leviämään. Mukavia saunomishetkiä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Onpa mukavaa, että olet löytänyt blogini! 😊 Tässä vaiheessa vuotta meidän savusauna nukkuu talviunta, mutta todellakin odotan kevättä ja kesää, että pääsen savusaunan ihaniin löylyihin. Meilläkin on muutaman kerran ollut kiperät hetket, kun on pihalta huomattu, että apua, saunan katon rajasta näkyy lieskat. Onneksi olemme saaneet alkavan palon sammutettua. Mukavaa talven jatkoa! 😊

   Poista

Kiitos vierailusta blogissani, tule toistekin!😊

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.