torstai 11. kesäkuuta 2020

Citynomadin kanssa funkkistalokierroksella Oulussa osa 2

Tässä postauksessa jatketaan funkkistalokierrosta. Tervetuloa mukaan! Kun mietit, mitä Oulussa voi tehdä ilmaiseksi, tässä vinkki. Lataa Citynomadi-sovellus, siellä on tarjolla monta mielenkiintoista kävelyreittiä. Tutustut samalla kohteisiin omalla tahdilla ja saat liikuntaa, hyvä yhdistelmä. Lähdetäänpä kierrokselle!

9. Kohde As Oy Oulun Valkealinna 


Nomadikierrokset
As Oy Oulun Valkealinna 

As Oy Oulun Valkealinna on yksi Oulun merkittävimmistä funktionalistisista rakennuksista. Rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Eino Pitkänen ja valmistumisvuosi on 1941. 

10.Kohde Heikinkulma


Nomadisovellus
Heikinkulman hurmaavat punaiset parvekkeet
Heikinkulmasta oli haastavaa ottaa kuvia, koska tien toiselle puolelle ei pääse suuren rakennustyömaan vuoksi. Minä ihastuin näihin persoonallisiin parvekkeisiin. Heikinkulma on myös  Gustaf Strandbergin käsialaa ja rakennus on valmistunut vuonna 1940.

11. Kohde Rautatienkatu 8


Nomadisovellus
Funkkistyyli näkyy sisääntulon kehyksissä
Gustaf Strandberg toimi Oulussa virkaa tekevänä lääninarkkitehtina. Hän eli elämänsä tuotteliainta aikaa juuri Oulussa. Siksi meillä on täällä monta hänen suunnittelemaansa rakennusta. Kuten myös tämä, vuonna 1940 valmistunut Rautatienkatu 8. Huomio kiinnittyy sisäänkäynnin ympärillä olevaan graniittireunukseen. Pyöreä ikkuna on hauska yksityiskohta.

12. Kohde As Oy Vaara


Nomadisovellus
As Oy Vaaran sisääntulo

Nomadisovellus
As Oy Vaaran portti

As Oy Vaara henkii historiaa ja mennyttä aikaa. Vuonna 1921 valmistuneen rakennuksen on suunnitellut Otto F. Holm. Vuoden kuluttua As Oy Vaara juhlii täyttä 100 vuotta. En ole koskaan käynyt tässä rakennuksessa sisällä. Olisi hienoa saada nähdä, mitä alkuperäisiä yksityiskohtia asunnoissa on säilynyt.

13. Kohde Oulun läänin Talousseuran talo 


Nomadisovellus
Talousseuran talo Oulu
Tämän funktionalismia hyvin edustavan rakennuksen on suunnitellut Jalmari Peltonen. Tämä vuonna 1938  valmistunut rakennus on kokenut paljon. Se on vaurioitunut vuoden 1944 pommituksissa, siellä on ollut hotelli- ja ravintolatoimintaa sekä Yleisradion studio.

14. Kohde Keskuskansakoulu, Sammakkotalo


Nomadisovellus
Tämä rakennus tunnetaan Oulussa nimellä Sammakkotalo 


Nomadisovellus
Huhtikuussa 2020 Sammakkotalon sammakko
Keskuskansakoulu, Oulussa tuttavallisemmin Sammakkotalo, on Kaarlo Borgin suunnittelema ja rakennus on valmistunut vuonna 1935. Rakennus edustaa myös koulutushistoriaa, sillä koulu oli Oulun ensimmäinen vuoden 1921 oppivelvollisuuslain voimaantulon jälkeen rakennettu koulu. Tälläkin rakennuksella olisi paljon tarinoita kerrottavanaan, sillä se on ollut myös saksalaisten sotasairaalana. Rakennuksen edustalla istuvan sammakon on suunnitellut Raimo Metsänheimo. Nykyisin rakennus ei enää ole koulukäytössä, vaan siinä on muuta toimintaa.

15. Kohde SOK:n konttori- ja varastorakennus


Nomadisovellus
SOK:n konttori- ja varastorakennus
Näiden kohteiden joukossa tämä on toinen, joka on suunniteltu SOK:n rakennusosastolla. Rakennus on Erkki Huttusen käsialaa ja valmistumisvuosi on 1938. Osuuskauppa rakensi eri puolille Suomea 1930-luvulla konttori- ja varastorakennuksia. Tällä rakennuksella on kunnia kuulua DOCOMOMO-järjestön listalle, jossa on suomalaisen modernin arkkitehtuurin teoksia.

16. Kohde Oulun teknillinen koulu


Nomadisovellus
Entinen teku on nykyisin moderni kerrostalo

Nomadisovellus
Tekun jykevät portaat ovat edelleen paikoillaan
Tämä rakennus on alunperin Rakennushallituksen suunnitteluosaston suunnittelema. Rakennus on valmistunut vuonna 1940. Muutama vuosi sitten rakennus muutettiin asuntokäyttöön. Onneksi remontissa on säilytetty pääsisäänkäynti, jossa on upea massiivinen luonnonkivikehys. Myös tällä rakennuksella on varmasti monta tarinaa kerrottavanaan, siinä on toiminut sekä saksalaisten että suomalaisten sotilassairaala.

17. Kohde ODL Diakonissakodin sairaala


Nomadisovellus
Oulussa ei ole paljon punatiilisiä rakennuksia
Oulussa on todella vähän punatiilisiä rakennuksia. Onneksi tämä, Veikko Kyanderin suunnittelema ODL:n rakennus on elämän melskeistä huolimatta säilynyt. Rakennus on valmistunut vuonna 1937. Myös täällä on hoidettu saksalaisia sotilaita.

Kotikaupunkini Oulu on yllättänyt minut positiivisesti. Oikeasti tarvitsee vain avata silmät ja ottaa Citynomadi-sovellus avuksi, niin kaupunki tulee tutuksi ihan eri tavalla. En ole koskaan edes tullut ajatelleeksi, että meillä täällä on näinkin monta funkkisajan helmeä.

Tässä jutussa on vain pintaraapaisu näistä rakennuksista. Tervetuloa meille Ouluun tutustumaan rakennuksiin paremmin paikan päällä. Tee kierros, käy kahvittelemassa, tutustu kaupunkiin. Tässä vinkki vaikka tulevalle kesälle. On ennustettu, että nyt ihmiset matkustavat kotimaassa. Tule vieraaksi meille Ouluun tutustumaan kaupunkiin!

Rakennusten faktatietojen lähteenä on Citynomadi-sivusto.

Kiitos, kun luet blogiani ❤️, lämpimästi tervetuloa uudet lukijat ❤️!        Päivi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailusta blogissani, tule toistekin!😊

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.