perjantai 5. kesäkuuta 2020

Citynomadin kanssa funkkistalokierroksella Oulussa osa 1

Mukavaa ja ilmaista tekemistä Oulussa. Lataa puhelimeen Citynomadi-sovellus ja lähde kiertelemään mielenkiintoisia reittejä omaan tahtiin. Muutama kuukausi sitten, kauniina aurinkoisena päivänä lähdin kiertämään reitin, jossa tutustutaan funkkistyylin rakennuksiin. Tule mukaan! Funkkisrakennuksia on Oulussa yllättävän monta, joten jaan postauksen kahteen osaan.

Citynomadi-sovelluksen kanssa katsomassa Oulun 1930- ja 1940- luvun funkkisrakennuksia

Tutustu Ouluun Nomadi-sovelluksen reiteillä
Weckmanin talo Oulu
1. Kohde Weckmanin talo
Alunperin rakennuksen on suunnitellut jugendtyyliseksi Carl Hård af Segerstad. Eino Pitkänen suunnitteli muutostyön, jonka myötä rakennus  valmistui vuonna 1945  funktionalistiseen tyyliin. Tämä kaunis rakennus on Mannerheiminpuiston vieressä. Muistan tämän  ihan pikkutytöstä saakka, sillä molemmat mummolat ovat olleet miltei naapurissa. Mannerheiminpuisto on lapsuuteni leikkipaikka.

2. Kohde Rautatalo

Tutustu Ouluun Nomadi-sovelluksen reiteillä
Rautatalon pylväät ovat edelleen paikallaan

Tutustu Ouluun Nomadi-sovelluksen reiteillä
Rautatalon "siipi" Oulu
Voi, kuinka monta kertaa olen kulkenut tämänkin rakennuksen ohi ajattelematta sen enempää sen historiaa. Martta ja Ragnar Ypyän suunnittelema  Rautatalo on valmistunut vuonna 1947. Nyt rakennus on osa Pekurin kauppakorttelia, mutta teräsbetonipilarit ja "siipi" ovat edelleen paikallaan.

3. Kohde Tuomarien talo

Tutustu Ouluun Nomadi-sovelluksen reiteillä
Tuomarien talo Oulu
Mitä kaikkea tämä arkkitehtitoimisto Triarcin suunnittelema  rakennus onkaan nähnyt. Tuomarien talo on valmistunut vuonna 1936. Siis niin kauan on tämä rakennus ollut jo Rotuaarilla. Rakennuksessa on hyvin näkyvillä funktionalismille tyypillinen leveä erkkeri. Miksi rakennusta kutsutaan Tuomarien taloksi? Sen rakennuttivat aikoinaan oululaiset pormestari H.A. Kannisto, varatuomari L. Seppänen sekä pormestari K.T. Reinilä. Mielenkiintoista historiaa, en ole koskaan aikaisemmin edes  kuullut edes tätä nimeä.

4. Kohde Monttiinin talo

Tutustu Ouluun Nomadi-sovelluksen reiteillä
Monttiinin talo Oulu 

Tutustu Ouluun Nomadi-sovelluksen reiteillä
Monttiinin talon kauniit ovet ja ikkunat Oulu
Monttiinin talo, jonka on suunnitellut Gustaf Strandberg, on valmistunut vuonna 1940. Rakennus edustaa funktionalistista kaupunkikerrostaloa parhaimmillaan. Nimensä se on saanut  alakerrassa olleesta kauppagalleriasta, Monttiinin hallista. Erikoinen yksityiskohta on ulkonevat erkkerit sekä persoonalliset ulko-ovet ja ikkunat. Itse kuljen tästä useasti ohitse ja joka kerta ihastelen noita ovia ja ikkunoita. Hyvä, että vielä säilytetään vanhaa meille ihasteltavaksi.

5. Kohde Oulun Puhelin Oy:n vanha toimitalo

Tutustu Ouluun Nomadi-sovelluksen reiteillä
Oulun Puhelin Oy.n vanha toimitalo Oulu
Gustaf Strandberg on suunnitellut myös tämän Oulun Puhelimen rakennuksen. Valmistumisvuosi on 1937. Jälleen totean, mitä kaikkea rakennus onkaan nähnyt ja elänyt. Tämä rakennus on hieman piilossa, sillä se on niin  kiinni viereisissä rakennuksissa. Oulun Puhelimen toimitalo edustaa tyyliltään varhaista funktionalismia.

6. Kohde As Oy Pakkahuoneenkatu 9 B

Tutustu Ouluun Nomadi-sovelluksen reiteillä
As Oy Pakkahuoneenkatu 9 B Oulu
Arkkitehti Gustaf Strandberg on ahkeroinut Oulussa, sillä hän  on suunnitellut myös  tämän Pakkahuoneenkatu 9 A&9 B:n muodostaman kokonaisuuden. Valmistumisvuosi on 1936. Rakennukset edustavat funktionalistista tyyliä. Pihapiiriin on kuulunut puisia piharakennuksia, jotka ovat tuhoutuneet vuoden 1944 pommituksissa.

7. Kohde Hotelli-ravintola Arina 

Tutustu Ouluun Nomadi-sovelluksen reiteillä
Hotelli-Ravintola Arina Oulu
Alkuperäisestä funkkishotellista on jäljellä enää tämä julkisivu. Alkuperäisen rakennuksen on aikoinaan suunnitellut SOK:n rakennusosaston arkkitehti Armas Lehtinen. Rakennus on valmistunut vuonna 1939. Nykyisin vanha osa kuuluu Original Sokos Hotel Arinan kokonaisuuteen.

8. Kohde entinen HOP:n talo

Tutustu Ouluun Nomadi-sovelluksen reiteillä
Entinen HOP:n talo Oulu
HOP:n talon on suunnitellut arkkitehti Runar Finnilä ja rakennus on valmistunut vuonna 1939. Oulussa ei todennäköisesti ole muita Runar Finnilän suunnittelemia rakennuksia. Ilahduttavaa on se, että rakennuksen julkisivuun ei ole tehty muutoksia. Täytyy sanoa, että Runar Finnilä on suunnitellut kauniin rakennuksen. Itse pidän tästä talosta. Joulun aikaan on mukavaa katsoa, kun asukkaat laittavat jouluvalaistukset ikkunoihin.

Tämän Citynomadi-sovelluksen avulla silmät avautuvat näkemään oman kotikaupungin ihan uudella mielenkiintoisella tavalla. Ilmaista lystiä, ei maksa mitään ja samalla saa liikuntaa. Funkkisrakennuskierros jatkuu seuraavassa postauksessa, pysy mukana!

Mukavaa viikonloppua Sinulle! 😊

Kiitos, kun luet blogiani ❤️! Lämpimästi tervetuloa uudet lukijat ❤️!    Päivi

2 kommenttia:

  1. Hei, miten sinulta voisi tilata blogin sähköpostiin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Wau, ihana huomata, että löytänyt blogiini, kiitos!😊 Nyt on pakko tehdä tunnustus, omat it-taitoni ovat, no sanotaanko, ei niin loistavat. En ole yksinkertaisesti osannut laittaa tähän mahdollisuutta tilata blogi sähköpostiin. Joten tällä hetkellä tilaaminen ei ole mahdollista. Mutta siinäpä haastetta itselleni alkaa selvittämään tätäkin asiaa. Kiitos hoksauttamisesta, mukavaa juhannuksen aikaa!😊

      Poista

Kiitos vierailusta blogissani, tule toistekin!😊

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.