torstai 7. toukokuuta 2020

Maaret Kallio Voimana Toivo

Sain ilokseni arvostelukappaleen Maaret Kallion kirjasta Voimana Toivo (WSOY). Minulle Maaret Kallio on ihan uusi tuttavuus, totta puhuen, en ollut aikaisemmin hänestä edes kuullutkaan. Maaret Kalliolla on tänä keväänä, kohtalon oikusta, ollut kysyntää.  Hän on ollut televisiossa, radiossa, lukuisissa lehtihaastatteluissa. Maaret on myös ollut yhden lehden Facebook-kanavalla vastaamassa lukijoiden kysymyksiin.

Maaret Kallio Voimana Toivo
Maaret Kallio Voimana Toivo on kevään lohdullisin kirja
Todellakin täytyy ihmetellä kohtaloa. Maaret Kallion kirja, Voima Toivo, ilmestyi kuin tilauksesta juuri oikeaan aikaan. Tähän poikkeukselliseen  koronakevääseen 2020 tarvitsemme  positiivisia ja lohdullisia sanoja sekä tiedon siitä, että TOIVOA AINA ON.

Maaret Kallio Voimana Toivo 

Voimana Toivo-kirja on jaettu kuuteen eri osaan. Nämä osa-alueet ovat Tavoitteet, Tunteet, Toimijuus, Toipuminen, Toiset ja Tarkoitus.

Maaret Kallio Voimana Toivo
Maaret Kallio Voimana Toivo 

Maaret Kallio Voimana Toivo Tavoitteet

Tavoitteet-osio alkaa "dramaattisella" kysymyksellä: Mitä sinulle on hyvä elämä. Tässä ajassa me ihmiset vain porskutamme päivästä toiseen eteenpäin sen enempiä pysähtymättä. Harva pohtii mitä hyvä elämä juuri minulle tarkoittaa. Tämä pohdinta on kuitenkin aiheellista. Jos lopputulos on se, että elämäni ei ole hyvää, niin silloin tarvitaan toimenpiteitä. Mitä voit tehdä tilanteen korjaamiseksi? Aseta itsellesi tavoitteet. Maaretin mukaan toivoa on aina.

Maaret Kallio Voimana Toivo Tunteet

Tästä Tunteet-osiosta itselle tuli mieleen se, että myös tunneasioissa me vain porskutamme menemään. Milloin viimeksi olet antanut itsellesi luvan tunteisiin? Ihan millaisiin tunteisiin tahansa. On oikeastaan aika surullista, jos ei tunne erilaisia tunteita. Omalla kohdalla voin sanoa, että olen tunneihminen. Itken herkästi. Muutama päivä sitten itseäni alkoi todella ahdistaa, purskahdin itkuun ihan ilman mitään näkyvää syytä. Jotenkin tämä aika, korona ja kaikki sen mukanaan tuomat asiat alkoivat ahdistaa. Kunnon itku on puhdistavaa, kun sain itkut itkettyä, olo oli heti parempi.

Maaret Kallio Voimana Toivo
Hyvässä seurassa on mukava lukea Maaret Kallion Voimana Toivo-kirjaa

Maaret Kallio Voimana Toivo Toimijuus

Toimijuus-osiosta minua henkilökohtaisesti kosketti kappale, jossa Maaret kertoo piilovoimista. "Usein vaikeat tilanteet myös tuovat esille meissä ihmisissä eläviä piilovoimia, joiden olemassaolosta emme tienneetkään". Jos joku olisi minulle etukäteen kertonut 25 vuotta sitten, mitä kaikkea elämä autistisen, kehitysvammaisen, epilepsiaa sairastavan lapsen kanssa voi olla, olisin varmaan ajatellut, etten ikinä selviä. Mutta niin vain selvisin. On ollut todella haastavia tilanteita, jotka vain erityislapsen vanhemmat voi tietää, mutta jostakin on saanut voimaa selvitä.

Maaret Kallio Voimana Toivo Toipuminen

Toipuminen on juuri nyt, tässä ajassa, erittäin ajankohtainen teema. Mitä korona on saanut aikaan: perhetragediat, sairastumiset, kuolemat, työttömyys, rahattomuus, konkurssit, lasten pahoinvointi, perheväkivalta...Miten tästä kaikesta selvitään ja toivutaan. Se normaali, mitä meillä oli ennen koronaa, sitä ei enää tule. On aika ennen koronaa ja koronan jälkeen. Maaret Kallio sanoo, että toipuminen lähtee parhaiten käyntiin, kun "suostuu ottamaan ikävätkin kokemukset osaksi omaa elämäntarinaa". "Kipu saa olla, tulla ja myös mennä". Näinhän se on, kaikelle on aikansa ja paikkansa ja suunta on vain eteenpäin.

Maaret Kallio Voimana Toivo
Kuvaaja heitti hauskaa läppää, melkein kahvikin meinasi kaatua syliin.

Maaret Kallio Voimana Toivo Toiset

Yksinäisyys on tämän ajan vakava ongelma. Se ei kosketa pelkästään vanhuksia, vaan meitä ihan kaikkia. Lainaus kirjasta: "Joskus läheisillekin on yllätys, miten ulkopuoliseksi tai yksinäiseksi joku lähellä oleva voi itsensä tuntea, vaikka olisikin näennäisesti ihmissuhteiden ympäröimä". Koskaan emme voi tietää toisen tilannetta. Kannattaa aina kysyä: mitä kuuluu, miten voit? Hymy saattaa pelastaa jonkun päivän. Loppujen lopuksi ihminen tarvitsee toista ihmistä. Yksin ei ole hyvä olla.

Maaret Kallio Voimana Toivo Tarkoitus

Kirjan viimeisessä osiossa ympyrä sulkeutuu pohdintaan: Mikä todella on elämäsi tarkoitus? Yhtäkkiä myös tämä tuntuu dramaattisella kysymykseltä. Mikä on elämäni tarkoitus, miksi minä olen täällä juuri tässä elämässä. Mitä minusta jää jälkeen, mitä minusta muistetaan. Maaret esittää todella tärkeän kysymyksen. "Mihin haluat ainutlaatuisen elämäsi ennalta-arvaamattomat päivät käyttää?". Vakava kysymys, kukaan meistä ei tiedä päiviemme määrää. Elä täysillä, ole oma itsesi, tavoittele unelmiasi, tee niinkuin sinusta hyvältä tuntuu, älä ajattele mitä muut ajattelevat sinun ratkaisuistasi. Hei, tämä on sinun elämäsi.

Maaret Kallio Voimana Toivo
Maaret Kallio Voimana Toivo    Toivoa on aina

Maaret Kallion Voimana Toivo on kirja, joka pitää lukea ajatuksella. Kun kirjaan syventyy, alkaa itsekin pohtia asioita. Tai näin ainakin minulle kävi. Huomasin, että olen selviytynyt elämässäni haastavistakin ajoista. Onko sitten johtotähtenä ollut toivo paremmasta? Mene ja tiedä. Mutta tässä olen ja tällä hetkellä elämässäni on kaikki asiat ihan hyvällä mallilla.

Koronasta huolimatta kevät ja toukokuu ovat vihdoin täällä! Nautitaan tästä upeasta valosta ja luonnon heräämisestä!

Psst...Joko olet lukenut tämän Maaret Kallion kirjan Voimana Toivo?

Kiitos, kun luet blogiani ❤️! Lämpimästi tervetuloa uudet lukijat ❤️!
                                                                                                                                   Päivi
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailusta blogissani, tule toistekin!😊

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.