sunnuntai 26. huhtikuuta 2020

Ookko nää maistanu rössypottuja Oulun perinneruokaa

Tässä postauksessa olen nyt ruokakulttuurin ja perinneruokien asialla. Ookko nää maistanu rössypottuja? Joku saattaa kutsua tätä ruokalajia yksikössä, rössypottu, mutta minä olen tottunut sanomaan rössypotut. Lähdetään katsomaan, miten valmistuu rössypotut, tervetuloa mukaan!

KultturelliMatkalaukussa blogissa on rössypottujen ohje
Nam, maistuis varmaan sullekin Oulun seudun perinneruoka rössypotut
Rössypotut on keitto, johon tarvitaan perunoita, sipulia, sianlihaa ja veripalttua=rössy. On niin monta soppaa, kuin on kokkejakin, jokainen tekee oman versionsa. Joku voi laittaa mukaan porkkanaa tai muita juureksia. Sianliha voi olla palvikylkeä, kastikesiivuja tai pekonia. 

Minun versiossa on perunat, sipuli, valmiit pekonisuikaleet ja veripalttu.

KultturelliMatkalaukussa blogissa on rössypottujen ohje
Rössypottuihin tarvitset perunoita
Tässä vaiheessa liedellä on jo kattila, jossa on vettä. Sinne vain perunalohkot kiehumaan. Veteen voi laittaa mukaan lihaliemikuution.


KultturelliMatkalaukussa blogissa on rössypottujen ohje
Pilkotut sipulit kuullotetaan pannulla
Mukaan tarvitaan sipulia, jonka kuullotan pannulla, ennenkuin lisään sipulin perunoiden joukkoon.

KultturelliMatkalaukussa blogissa on rössypottujen ohje
Rössypottujen ainekset veripalttu ja pekoni
Kuten kuvasta huomaa, veripalttu on edullinen ruoka-aines. Kun teet rössypottuja ison kattilallisen, keittoa voi lämmittää seuraavana päivänä ja maku vain paranee. Tykkään käyttää näitä valmiita pekonisuikaleita, helppoa ja nopeaa.

KultturelliMatkalaukussa blogissa on rössypottujen ohje
Pekonisuikaleet pannulle tirisemään
KultturelliMatkalaukussa blogissa on rössypottujen ohje
Pekonisuikaleet ovat valmiina lisättäväksi kattilaan
Tässä vaiheessa kattilassa on  vettä, lihaliemikuutio, suolaa, miltei kypsät perunat, freesatut sipulit ja nyt lisätään paistetut pekonisuikaleet. Minä laitan mukaan kaiken irtorasvan, jolloin tulee pientä pärskintää. Mutta mikä maku rasvasta tuleekaan, nam.

KultturelliMatkalaukussa blogissa on rössypottujen ohje
Veripalttu=rössy pilkottuna
Ei, ylläolevassa kuvassa ei ole mokkapaloja, vaan veripalttupaloja. Kun kaikki muut ainekset ovat jo kattilassa ja perunat miltei kypsiä, lisään viimeiseksi rössypalat. Tässä vaiheessa en enää varsinaisesti keitä keittoa enempää, vaan kiehautan vain kerran. Sen verran, että rössypalat kostuvat. 

KultturelliMatkalaukussa blogissa on rössypottujen ohje
Rössypotut on valmiina anna muhia hetki
Kun keitto on valmis, laitan kannen päälle, otan kattilan pois liedeltä ja annan keiton muhia hetken.  Oulun seudun perinneruoka, rössypotut, on valmis nautittavaksi.

Syömään! Rössypotut on valmiina!

KultturelliMatkalaukussa blogissa on rössypottujen ohje
Oulun seudun perinneruoka rössypotut on hyvää ja edullista ruokaa
Kuten alussa totesin, tämä on minun versioni rössypotuista. Mutta on kuulkaa hyvää! Ja edullista. Tarkkoja mittoja, veden, perunan sipulin määrää en tähän laita, olen tämmöinen "mutu" kokkaaja. Jokainen voi tehdä tarvitsemansa määrän keittoa.

Oletko koskaan kuullutkaan rössypotuista?

Mikä on sinun kotiseutusi perinneruoka, jota teet ja näin jatkat perinnettä?

Ehkä olet siellä ruudun toisella puolella huomannut, että täällä blogissa on ollut hiljaisempaa. Nyt tuntuu siltä, että tämä koronamieliala on alkanut vaikuttaa. Omat vanhempani ovat molemmat riskiryhmää, isäni on aika huonossa kunnossa ja he asuvat toisessa kaupungissa. Olen nähnyt vanhempiani viimeksi maaliskuun alussa. Esikoistytär asuu Rovaniemellä, häntä olen nähnyt viimeksi helmikuussa. Mutta toiveissa on, että pian tyttären kanssa nähdään. Tästä koronasta johtuen töissä on ollut melkoista haipakkaa. Kaikki tämä vaatii veronsa. Mutta täällä olen ja postauksia on tulossa.

Ja juuri kertomistani syistä ja hieman bluesfiiliksistä johtuen minusta tuntuu, että tarvitsen jotakin lohdullista, jotakin, mistä tulee lämmin ja turvallinen olo. Mikäpä olisi siihen parempi ratkaisu kuin ruoka, jota sekä oma äitini ja mummuni ovat tehneet.  Kun omat tyttäret vielä olivat koululaisia ja asuivat kotona, tein useinkin rössypottuja. Ja vielä nyt, tyttöjen ollessa aikuisia, he molemmat tykkäävät rössypotuista, eli perinne jatkuu.

Ensi viikolla käännämme kalenterin jo toukokuulle, mihin tämä talvi on mennyt? Tulevaa vappua vietetään poikkeusoloissa, miten ikinä vappua vietätkään, HAUSKAA VAPPUA SINULLE !🎈🎉

Kiitos, kun luet blogiani❤️! Lämpimästi tervetuloa uudet lukijat ❤️!        Päivi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailusta blogissani, tule toistekin!😊

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.