sunnuntai 12. huhtikuuta 2020

Muistoissani New York sinne haluan palata!

Juuri luin uutisia, joissa kerrotaan New Yorkin olevan yksi pahimmista korona-alueista. Sairaalat täyttyvät koronan saaneista, menehtyneitä haudataan joukkohautoihin. New York on ollut Yhdysvaltain tartuntakeskittymä. Pari vuotta sitten olin tässä ikonisessa kaupungissa talvilomalla. Ajatuksissani palaan tuohon reissuun ja jaan teillekin muutamia muistoja.

New York, city that never sleeps

Staten Island
Hello Times Square !
Maalaistyttö Oulusta oli hieman ällistynyt kaikesta siitä vilinästä ja huiskeesta, mitä ympärillä tapahtui. Ihmisiä oli ihan mahdottomasti. Pari päivää sitten katsoin netistä videon, missä samainen Times Square on ihan toisissa tunnelmissa, turistit ovat poissa. Reissumuistoihin palatakseni, olimme majoittuneet ihan miltei heti tämän kuvan ulkopuolella sijaitsevaan hotelliin. Ihan pelipaikoilla siis. Ja metroaseman vieressä.

Lady Liberty, here we come!

Staten Island
Astu laivaan! Ota suunta kohta Vapaudenpatsasta!
New Yorkissa on niiiin paljon nähtävää, että pitää valita, missä käy. Olin jo kotona ostanut netistä valmiiksi lippupaketin New Yorkin kohteisiin. Tarjolla on useampia firmoja erilaisilla paketeilla. Lippupaketin etu on se, että pääsyliput kohteisiin on valmiina eikä  enää tarvitse jonottaa. Yksi mustkohde on tietysti Vapaudenpatsas ja sinne mennään laivalla. Let's go!

Staten Island
Vapaudenpatsas toivottaa tervetulleeksi New Yorkiin

Lady Liberty, Vapaudenpatsas seisoo tukevasti jalustallaan. Olin ostanut meille lipun, jolla pääsi myös jalustan sisälle. Siellä on museo, jossa kerrotaan patsaan historiaa. Jos haluaa mennä käymään patsaan kruunussa katsomassa maisemia, sinne pitää ostaa oma lippu. Kun katsoin niitä kapeita huipulle meneviä kierreportaita, tiesin tehneeni oikean ratkaisun. Nimittäin en ostanut meille lippuja kruunuun. Tiedän, että korkeanpaikan kammoisena en olisi koskaan pystynyt nousemaan tuonne  korkeuksiin.

Ellis Island National Museum of Immigration

Staten Island
Ellis Island on paikka, johon siirtolaiset ovat tulleet
Samalla lipulla ja samalla laivalla pääsee sekä Vapaudenpatsaalle että Ellis Islandin siirtolaiskeskukseen. Itselleni käynti siirtolaiskeskuksessa oli tunteikas ja koskettava. Minun äidin äidin vanhemmat ovat olleet siirtolaisina Amerikassa, samoin minun äidin isän isä.  Oli outoa ja hämmentävää olla itse samassa siirtolaisten rekisteröintihallissa missä nämä minun isovanhempien vanhemmat ovat olleet.

Staten Island
Registration Hall Ellis Island New York
Tämän rekisteröintihallin läpi ovat kulkeneet miljoonat Yhdysvaltoihin tulleet siirtolaiset, joukossa omia isoisovanhempiani. Jos nämä seinät osaisivat puhua, mitä kaikkea saisimmekaan kuulla.

Must see-kohteet: Brooklyn Bridge ja Empire State Building 

Staten Island
Brooklyn Bridge New York 
Staten Island
Näkymä Empire State Buildingistä kaupunkiin
Muistan, kuinka välillä tuli sellainen tunne, kuin olisi jossain elokuvan lavasteissa. Niin tuttua ja moneen kertaan elokuvissa, tv-sarjoissa ja uutisissa nähtyjä maisemia. Siltikin Brooklyn Bridge ällistytti, todellisuudessa silta on valtavan kokoinen. Ja ne  maisemat, siinä olisi voinut vaan olla ja olla ja olla ja katsella ympärilleen.

Oletko katsonut elokuvan Uneton Seattlessa? Tarvitseeko kertoa enempää...Empire State Building oli Ellis Islandin ohella minulle ihan mustkohde. 

Vaijerihissillä Roosevelt Islandille

Staten Island
Vaijerihissimatka Roosevelt Islandille voi alkaa
Roosevelt Island on pieni, kapea saari Manhattanin ja Queensin välissä. Saarelle pääsee kävelemällä siltaa pitkin, metrolla, lautalla tai tällä Roosevelt Island Tramilla. Suosittelen itse tätä vaijerihissiä, hieno kokemus, vaikka matka kestää vain viisi minuuttia. Mutta ne maisemat, wow, aivan upeat.

Staten Island
Vaijerihissistä on upeat maisemat

Staten Island
Hetki East River-joen päällä Manhattanin ja Queensin välissä
Mitä Roosevelt Islandilla voi tehdä? Me kävelimme ympäriinsä vain ihailemassa maisemia. Roosevelt Islandilta on upeat näkymät kohti Manhattania. Saarella on hyvät kävelytiet ja saaren voi kävellä vaikka päästä päähän.

Lautalla Staten Islandille 


Staten Island
Suunnaksi Staten Island 
Staten Island on yksi New Yorkin viidestä kaupunginosasta. Staten Island sijaitsee Manhattanin vastarannalla, kahdeksan kilometrin lauttamatkan päässä. Ja mikä parasta, lauttamatka on ilmainen.

Staten Island
Staten Island Ferry
Mitä Staten Islandilla voi tehdä? Me kävimme katsomassa kauniita vanhoja taloja. Staten Islandilla sijaitsee muutamat New York Cityn vanhimmat rakennukset. Jos tykkäät majakoista, Staten Islandilla on myös National Light House Museum. Valitettavasti emme käyneet siellä, aika ei yksinkertaisesti riittänyt.

Staten Island
Tavaraa liikkuu rahtilaivan kyydissä
En ole koskaan nähnyt niin paljon ja niin suuria aluksia kuin tuolla kahdeksan kilometrin lauttamatkalla välillä Manhattan-Staten Island. Aaltojen päällä oli mahdoton liikenne. Jotenkin siellä kaukana kotoa sydämessä läikähti lämpimästi, kun bongasin tästä laivasta sanan Helsinki. 

Wall Street


Staten Island
Wall Streetin kuuluisa härkä
Tämä korona vaikuttaa rajusti myös rahamaailmaan ja pörssikursseihin. New Yorkin reissulla piti tietysti käydä myös rahamaailman ytimessä katsomassa tätä kuuluisaa Wall Streetin härkää. Ehkä huomaatte kuvasta, että härän peräpäässä on jono. Erittäin suosittua on kuvauttaa itsensä koskemassa härän "palleja". Se kuulemma tuo onnea raha-asioissa.

Staten Island
New York sinne haluan palata
Näiden kohteiden lisäksi kävimme Trump Towerissa, Central Parkissa, 9/11 muistomerkillä, suurissa tavarataloissa, Rockefeller Centerissä, Grand Central Terminaalissa, kävelimme High Lanen, The Plaza Hotelin Food Hallissa. Tämä The Plaza Hotel on todellinen luksushotelli, jonka alakerrassa on Food Hall ravintolamaailma, josta voi ostaa ruokaa tai syödä paikan päällä. Food Halliin on vapaa pääsy. The Plaza Hotel sijaitsee Central Parkin vieressä.

Moni on tehnyt listoja, mitä tekee, kun selviämme tästä koronasta. Itse en ole tehnyt mitään listaa, mutta sen sanon, että New Yorkiin haluan palata. Joskus, jonain vuonna syksyllä katsomaan Central Parkin ruskaa. 🍁🍂💐

Totean tähän loppuun saman, minkä äidin isän isä vanhoilla päivillään totesi: "Kyllä minä vielä palaan sinne Njuu Jorkin rannoille". Tosin hän vielä jatkoi, "mutta, kun tuli tuo akka (=äidin isän äiti) otettua." Pappani isä ei koskaan palannut Njuu Jorkkiin.

Näissä tunnelmissa, mukavaa pääsiäisen jatkoa Sinulle! ❤️
Kiitos, kun luet blogiani! ❤️ Lämpimästi tervetuloa uudet lukijat! ❤️      Päivi

6 kommenttia:

 1. Nyt on ihanaa muistella tehtyjä reissuja ja miten mekin käveltiin Manhattan päästä päähän ja päätettiin päivä Staten Island lauttamatkalla. Jos jonnekin oma mieli sykkii, niin ei nyt ihan Friscoon enää, mutta California vei sydämen. <3 Napassakin voisi vaikka olla viikon ja ne punapuumetsät ja Carmel, oijoi. Ihanaa muistella ja josko vielä jonain päivänä.

  Sydämellistä pääsiäistä Päivi. <3

  VastaaPoista
 2. Kiitos ihanasta kommentista! Kyllä nyt on ajat sellaiset, että voi vain muistella vanhoja reissuja. Kukaan meistä ei tiedä, miten tämä elämä ja koko maailma tulee muuttumaan. Olemme kaikki uuden edessä, täytyy vain toivoa parasta. Otetaan päivä kerrallaan, pysytään kotona ja pysytään terveenä. Mukavaa uutta viikkoa!

  VastaaPoista
 3. New York on kyllä hieno kaupunki! Tykästyttiin erityisesti kaupungin puistoihin. Mutta aivan kuin Tiialla, meilläkin suurin kaipuu on enemmän sinne toiselle rannikolle päin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Mikko! Mukavaa, kun olet löytänyt blogiini 😊! Nyt täytyy myöntää, että USA-kokemukseni rajoittuu tuohon New Yorkiin. Mistä sitten haaveilen? Hawaji on ollut kauan haaveissa. Toinen kohde on Los Angeles ja siellä kierros jossain tv-studioilla. Haaveita tanssilavan luona...Mukavaa viikon jatkoa!

   Poista
 4. Aivan mielettömän upeita kuvia, on ihana päästä reissuun tämän postauksen välityksellä. Siellä on tosiaan kaikki niin suurta!
  Tämä on yksi kohde jonne haluaisin päästä vielä joku päivä matkustamaan.
  Aurinkoista päivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Souliina, mukavaa "nähdä" sinut täällä blogissani 😊! Kyllähän maailma on täynnä upeita kohteita ja onko mitään järkeä matkustaa toistamiseen samaan kohteeseen...Jaa, minulle jäi kuitenkin tunne, että New York, here I come, en tiedä vaij milloin... Mukavaa loppuviikkoa!

   Poista

Kiitos vierailusta blogissani, tule toistekin!😊

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.