perjantai 6. maaliskuuta 2020

Oulun teatterin Isä nostaa tunteet pintaan

Yhteistyössä Oulun teatterin kanssa sain ilon olla mukana Isä-näytelmän ensi-illassa. Lippu saatu. Kiitos yhteistyöstä Oulun teatteri!

Florian Zeller Isä


Isä
Timo Reinikka tekee upean roolin näytelmässä Isä    kuva Oulun teatteri kuvaaja Kaisa Tiri
Florian Zeller on ranskalainen näytelmäkirjailija ja juuri tällä hetkellä erittäin ajankohtainen. Hänen näytelmäänsä The Father on esitetty mm. Lontoossa West Endissä. Florian Zeller on myös itse ohjannut elokuvaversion, jonka ensi-ilta oli tammikuussa. Elokuvassa pääroolin näyttelee Sir Anthony Hopkins.  Oulun teatterissa ohjauksen on tehnyt Mikko Korsulainen ja pääosassa loistaa Timo Reinikka. 

Oulun teatteri esittää: Isä

Isä
Timo Reinikka pääroolissa Florian Zellerin näytelmässä Isä    kuva Oulun teatteri Kati Leinonen 
Isä kertoo muistisairaasta Andrésta ja hänen tyttärestään Annesta. André on charmantti herrasmies, jonka muistisairaus etenee vääjäämättä. Punaisessa tuolissaan André ihmettelee itsekin, mitä tapahtuu.

Isä
Timo Reinikka ja Elina Korhonen       kuva Oulun teatteri Kati Leinonen
Tytär Anne huolehtii isästään Andrésta. Tilanne on Annelle haastava, isää ei voi jättää yksin, toisaalta pitäisi myös pystyä elämään omaa elämää. Tilanne on tullut jo uniinkin, Anne näkee painajaisia.

Isä
Timo Reinikka ja Merja Pietilä      kuva Oulu teatteri  Kati Leinonen 
Andrén ja Annen elämää tulevat helpottamaan hoitajat. Tosin, hoitajissa on vaihtuvuutta, kuka lähtee milloin mistäkin syystä. Muistisairas ei ole helppo hoidettava. Muistisairas henkilö voi olla aggressiivinen ja vainoharhainen. Ahdistuneena henkilö puolustautuu parhaaksi näkemällään tavalla.

Oulun teatterin Isä-näytelmässä sekä katsojat että päähenkilö, André hämmentyvät. Roolihenkilöitä esittää useampi näyttelijä. Enää ei André eivätkä katsojat tiedä, mikä on totta, mikä kuvitelmaa, mikä on unta, mikä muistoja. Tuttu perheenjäsen on yhtäkkiä ihan vieras. Mitä täällä tapahtuu? Kuka tuo on? Miksi hän on täällä?

Isä
Elina Korhonen ja Aki Pelkonen   kuva Oulun teatteri Kati Leinonen
Andrén tytär, Anne käy omaa taisteluaan. Hänellä on huolehdittavaan sekä isä ongelmineen että oma parisuhde. Mihin kaikkeen ihminen venyy, mitä yksi ihminen jaksaa. Kun perheessä on henkilö, joka jostain syystä vaatii erityistä huomiota, koko lähipiiri joutuu haasteen eteen.

Isä
Timo Reinikka ja Mirjami Kukkola kuva Oulun teatteri  Kati Leinonen 
Isä-näytelmän Andrén muistisairaus  on edennyt siihen vaiheeseen, että Andrén on parasta olla laitoshoidossa.  Hoitajalta hän kysyy, "kuka sinä olet", hetken tuumailtuaan hän kysyy "kuka minä olen". Isä on kadonnut. André on hädissään ja huutaa äitiä: "Äiti, tule hakemaan minut pois täältä".

Koko näytelmä ja varsinkin loppukohtaus meni niin tunteisiin, että näytelmän päättyessä minulla oli itku silmässä. Omalla isälläni on muistisairaus ja erityislapsen äitinä tiedän omasta kokemuksesta, mitä huomiota vaativa perheenjäsen tekee parisuhteelle. Huomasin, että en ollut yleisössä ainoa, joka pyyhki silmiään. Näytelmä on koskettava ja todentuntuinen.

Oulun teatterin kevätkausi on todella mielenkiintoinen. Isä, Kalenteritytöt, Vihainen leski, 60, AMA, lukuisat vierailut sekä Oulu lasten ja nuorten teatterifestivaali kutsuvat teatteriin. Nyt on hyvä hetki tulla meille Ouluun vaikka viikonloppulomalle ja käydä samalla teatterissa.

Nähdään teatterissa! Kiitos yhteistyöstä Oulun teatteri!

Olen mukana STOD-esityshaasteessa. Isä on vastaus seuraaviin kohtiin: 1. Esitys lähinnä kotiasi sijaitsevassa teatterissa, 19. Ajankohtaista aihetta käsittelevä esitys,  20. Esityksen nimessä on vain yksi sana, 39. Esityksessä on roolihenkilö, jolla on vaikeaa.

Kiitos, kun luet blogiani! ❤️ Lämpimästi tervetuloa uudet lukijat! ❤️
                                                                                                                                  Päivi


2 kommenttia:

  1. Kiitos esittelystä, joka on omiaan herättämään kiinnostuksen tätä näytelmää kohtaan. Todella tärkeä teema, jota ei ole liikaa kirjallisuudessa tai muissa taiteissa tarkasteltu. Osaavalla ohjaajalla ja näyttelijäryhmällä on tässäkin paljon annettavaa. Kiitos blogistille, ja kiitos Oulun teatterille oivallisesta draamavalinnasta!

    VastaaPoista
  2. Kiitos ihanasta palautteesta! 😊 Kiitos, kun olet vieraillut blogissani. Isä on todellakin katsomisen arvoinen, ajatuksia ja tunteita herättävä esitys. Mukavaa naistenpäivää!

    VastaaPoista

Kiitos vierailusta blogissani, tule toistekin!😊

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.