sunnuntai 1. maaliskuuta 2020

Naisten Pankin lukupiirissä helmikuussa Vain tytär

Lukeminen on aina ollut minulle mieluisa harrastus. Lukea voi milloin ja missä vain. Koska olen vuorotyössä, en voi harrastaa mitään säännöllistä, viikoittain toistuvaa aktiviteettia. Nyt olen kuitenkin päättänyt, että yritän aktivoitua harrastusrintamalla. Osallistuin Naisten Pankin Oulun paikallisyhdistyksen lukupiiriin. Helmikuun kirjana oli Sarita Skagnesin Vain tytär.

Naisten Pankki Kirkon ulkomaan apu
Naisten Pankki Kirkon Ulkomaanapu  kuvakaappaus Naisten Pankin sivulta
Sarita Skagnesin Vain Tytär

En muista olenko koskaan lukenut mitään vastaavaa. Suomalainen, pohjoismaalainen, eurooppalainen ei voi ymmärtää millaista on olla Vain tytär. Perheessä, johon Sarita syntyy, on jo ennestään kaksi tyttöä ja poikaa odotetaan kiihkeästi. Pettymys on suuri, kun jälleen syntyy tytär, Sarita.

Intiassa tyttärillä ei ole mitään arvoa.  Sikiön sukupuolen testaaminen on Intiassa laitonta, mutta yleistä. Kun on tiedossa, että tulossa on tyttövauva, sikiö abortoidaan pois. On mahdollista, että nainen voi tulla raskaaksi vaikka kuinka monta kertaa ja sikiöt abortoidaan, kunnes on tulossa poika.

Saritan oma perhe hyljeksii häntä ihan pienestä saakka. Kun Sarita syntyi, hänen äitinsä joutui pilkan kohteeksi, koska ei synnyttänyt poikaa. Äidillä ei ollut voimavaroja hoitaa vauvaa. Sarita jäi henkiin, koska  naapuruston naiset ruokkivat ja hoitivat häntä.

Saritan vanhemmat ja sisarukset muuttivat Norjaan ja Sarita jäi tädilleen orjaksi. Jollei hän suoriutunut raskaista töistä, täti pahoinpiteli hänet. Teini-ikä oli vaikeaa aikaa, Sarita joutuu useasti serkkujensa ja oman isänsä hyväksikäyttämäksi.

16-vuotiaana Sarita pääsee vihdoin Norjaan perheensä luokse. Mutta Norjassa ei ole helppoa. Isä pitää perheelleen kovaa kuria, pahoinpitelee ja ottaa lasten omalla työllään ansaitsemat rahat.

Perheen kunnia, izzat, on asia, jota perhe ei voi menettää. Kun Sarita rakastuu norjalaiseen mieheen, isä raivostuu ja jälleen kerran pahoinpitelee Saritan. Äidistä ei ole Saritalle apua, äiti on isän omaisuutta ja tekee juuri niin kuin isä tahtoo.

Sarita tekee ratkaisunsa ja jää sulhasensa kotiin. Siitä nousee myrsky, isä suuttuu ja uhkaa väkivallalla. Intiassa perheen kunnia on niin tärkeä, että perhe on valmis tekemään mitä tahansa, jopa tappamaan oman tyttärensä, ettei menetä kunniaa, izzatia.

Sarita pysyy päätöksessään avioitua norjalaisen sulhasensa kanssa. Lapsuuden perhe vainoaa häntä, laittaa kintereille gangsterit. Häät joudutaan järjestämään salassa. Tilanne menee niin pahaksi, että Sarita, hänen aviomiehensä sekä aviomiehen äiti joutuvat ottamaan uudet henkilöllisyydet.

Tykkään lukea tositarinoita elävästä elämästä. Saritan hurja tarina saa huomaamaan,  kuinka  turvallisessa lintukodossa me täällä Suomessa olemmekaan.  Kirjan mukana avautui maailma, josta en oikeastaan tiennyt mitään. Hyvä ja pysäyttävä lukukokemus!

Oulu Naisten pankki lukupiiri
Oulun Naisten Pankin lukupiiri koolla Puistokahvila Makiassa   kuvakaappaus Naisten Pankin FB
Oletko Sinä kuullut Naisten Pankista? Naisten Pankilla on ympäri Suomea paikallisyhdistyksiä, jotka järjestävät erilaista toimintaa. Jokainen voi osallistua toimintaan haluamallaan tavalla. Tavoitteena on tukea naisten asemaa ja kouluttautumista. Kun nainen saa ammatin ja pääsee töihin, on sillä vaikutus koko perheeseen.

Hei, nyt on KEVÄT !! 1.3. näyttää kalenteri, ihanaa, olen itse kevätihminen. On ihanaa seurata, kun luonto herää ja me ihmiset kömmimme ulos talvikoloistamme.

Mukavaa alkanutta maaliskuuta Sinulle!  😊Kiitos, kun luet blogiani! ❤️

Lämpimästi tervetuloa uudet lukijat! ❤️
                                                                                                         Päivi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailusta blogissani, tule toistekin!😊

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.