perjantai 10. tammikuuta 2020

Jännitystä Nuuteatterissa Kempeleessä Agatha Christien Hiirenloukku

Olin yläasteikäinen, kun luin suurinpiirtein koko Agatha Christien tuotannon läpi. Lukeminen oli pääharrastus, pidin sekä jännityksestä että romantiikasta. Jännitysosastolla Agatha Christie oli ehdoton suosikkikirjailija, lempihahmoni on kiltti ja vaatimaton neiti Marple. Kun näin kempeleläisen harrastajateatterin, Nuuteatterin mainoksen Hiirenloukku-näytelmästä, päätin mennä katsomaan esityksen. Tule sinäkin mukaan Hiirenloukun tunnelmiin!

Nuuteatteri esittää Agatha Christie Hiirenloukku 

Nuuteatteri on kempeleläinen harrastajateatteri
Nuuteatterin Hiirenloukku esitetään tammikuussa sekä Kempeleessä että Haukiputaalla
Tässä postauksessa olevat kuvat ovat kuvakaappauksia @nuuteatteri IG-sivulta. Kuvat on ottanut Ester van Dam @estervandamphotography.

Mikä on Nuuteatteri?

Nuuteatteri on harrastajateatteri, joka toimii Kempeleessä. Nuu-teatteriyhdistys ry. on perustettu vuonna 2008. Vuosien varrella Nuuteatteri on esittänyt hyvin monenlaista ohjelmaa: komediaa, klassikoita, uusia ja vanhoja tekstejä, yhteiskunnallisia kannanottoja. Nuuteatterin koti on Kempeleen Nuorisoseura, jonka kanssa teatteri tekee myös yhteistyötä.

Onko sinua puraissut teatterikärpänen? Oulun seudulla on hienot mahdollisuudet harrastaa teatteria, kun sekä Oulun Työväen Näyttämö että Nuuteatteri ovat kiinnostuneita uusista harrastajista.

Agatha Christien Hiirenloukku 

Agatha Christien Hiirenloukku
Monkswellin kartanon isäntäpari Mollie ja Giles Ralston Nuuteatteri Kempele 
Mollie ja Giles Ralstonin täyshoitola sijaitsee Englannin maaseudulla. Ensimmäisiä vieraita odotellaan saapuvaksi. Sää ei suosi täysihoitolan avaamispäivää, seudulle on tulossa raju lumimyrsky.

Vieraat muodostavat sekalaisen seurakunnan.

Nuuteatteri Kempele
Neiti Casewell ja Christopher Wren ovat nuorimmat vieraat täysihoitolassa
Neiti Casewell ja Christopher Wren edustavat nuoriso-osastoa Hiirenloukussa. Neiti Casewell on salaperäinen, ikäänkuin hän pakenisi  jotakin, mutta mitä... Christopher Wren on nuori ja innostunut,  liiankin innostunut arkkitehti. Ehkä hänelläkin on jotakin salattavaa...

Nuuteatteri Kempeleen Nuorisoseuran talo
Kartanon emäntä Mollie Ralston ja hieno rouva Boyle
Aina, kun joukko ihmisiä on koolla, joukkoon mahtuu ainakin yksi valittaja. Hiirenloukussa tämä henkilö on hieno rouva Boyle, hänelle ei kelpaa mikään. Kysymys kuuluu, miksei? Mitä tällä hienolla rouvalla on mielessään ja miksi hän on tullut Monkswellin kartanoon?

Teatterikuopassa Haukiputaalla
Majuri Metcalf saapuu Monkswellin kartanoon
Majuri Metcalf on turvallisen oloinen mies, joka ei vähästä hätkähdä. Mutta onko vaarallista tuudittautua tähän turvallisuuden tunteeseen ja luottaa majuri Metcalfiin...

Nuuteatterissa Kempeleessä voi harrastaa teatteria
Monkswellin kartanon vierasjoukon hauskuuttaja Herra Paravicini
Vierasjoukon hauskuuttaja on herra Paravicini. Tämä hieman outo, mutta hauska herra tulla tupsahtaa lumimyrskyn keskeltä Monkswellin kartanoon. Herra Paravicinilla ei ole edes matkatavaroita mukanaan, ne ovat "jääneet autoon". Hieman herättää epäilyksiä, millainen henkilö ja millä asialla matkustaa ilman matkatavaroita...

Kas tässäpä on koolla joukko oiva, kuka on seuraava uhri, kuka on murhaaja. Siinäpä on ylikonstaapeli Trotterilla pähkäiltävää.

Nuuteatterissa voi harrastaa teatteria
Ylikonstaapeli Trotter on visaisen ongelman edessä

                                               Kolme sokeaa
                                               Kolme sokeaa hiirtä.
                                               Silmälasit nenällä
                                               Kolme sokeaa hiirtä
                                               Juoksi eukon perässä.
                                               Eukko otti veitsen,
                                               Leikkaa hännät poikki.
                                               " Oi miksi teit sen?"
                                               Kolme hiirtä voihki,
                                               Kolme sokeaa.                             Kirsi Kunnaksen suomennos

Hiirenloukku on jännitysnäytelmä, jossa menneisyydessä tapahtuneet asiat tulevat nykyisyyteen. Joku haluaa kostaa, yksi henkilö on jo murhattu, pian toinenkin henkilö on vainaa. Jäljellä on vain yksi sokea hiiri. Miksi juuri nämä henkilöt ovat koolla Monkswellin kartanossa? Ketä pitää suojella ja kuka on murhaaja? Miten henkilöiden elämät nivoutuvat toisiinsa?

Hiirenloukku on Agatha Christien tunnetuin näytelmä. Sitä on esitetty Lontoossa yhtäjaksoisesti vuodesta 1952 lähtien. Näytelmä sai alkunsa radiokuunnelmasta Three Blind Mice. Agatha Christie muokkasi ensin kuunnelman novelliksi, sitten jännitysnäytelmäksi.

Ylikonstaapeli Trotter pohtimassa kuka on murhaaja
Nuuteatteri esittää Hiirenloukkua tammikuussa sekä Kempeleen Nuorisoseuran talolla (11.-12.1.) että Haukiputaan Teatterikuopalla (18.-19.1.)

Kempeleen Nuorisoseuran talo on ihan tavallinen kokoontumistila. Täytyy sanoa, että Nuuteatterin väki oli saanut ihmeitä aikaan. Kun odotimme saliin pääsyä, alkoi salista kuulua musiikki, jossa oli raskas ja painostava sointi. Juuri jännitysnäytelmään sopiva. Nuuteatterissa on ajateltu katsojaa, sillä katsomo oli todella positiivinen yllätys. Sen sijaan, että kaikki penkkirivit olisivat olleet samalla tasolla, katsomo oli rakennettu nousevaksi. Kaikilla katsojilla oli hyvä näkyväisyys lavalle.

Lavastus ja valaistus olivat onnistuneet. Syntyi illuusio suuresta herraskartanosta, vaikka kaikki tapahtuikin yhdessä samassa tilassa. Ja se lumimyrsky tuntui suorastaan käsinkosketeltavana, sillä henkilöt saapuivat lavalle oikeaa lunta vaatteissaan.

Näytelmä piti hyvin otteessaan, tunnelma oli sopivan "tiheä" ja yllätyksellinen. Johtolangat murhaajan löytämiseksi veivät moneen suuntaan. Itsekin arvuuttelin, kuka on murhaaja, mutta minun arvaukset menivät pieleen.

                                         Kolme sokeaa hiirtä...
                                         Jäljellä vain yksi...

Nuuteatterin Hiirenloukku on ehdottomasti katsomisen arvoinen esitys! Nostan hattua harrastajateattereille, sillä kaiken muun elämän lisäksi he tuottavat lähes ammattilaistason teatteria. Hienoa!

Mukavaa viikonloppua! Lämpimästi tervetuloa uudet lukijat! ❤️

                                                                                       Päivi
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailusta blogissani, tule toistekin!😊

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.