torstai 24. lokakuuta 2019

Millainen kokemus on nousta Saanatunturin huipulle?

*"Kun ihmiskunnan aamu vasta alkoi sarastaa ja Lappi oli jättiläisten maana, kaunis Malla-neito alkoi häitään valmistaa sulhasenaan nuori uljas Saana..."

Polku Saanalle lähtee karavaanarialueen juurelta
Suuntana Saana!
Tämä opaskyltti on Kilpisjärven retkeilykeskuksen pihassa. Nyt lähtee...Saanan valloitus! Varsinainen Saanan reittien päälähtöpaikka on Mallan luonnonpuiston pysäköintialueella.

Saanalla on sekä kivistä osuutta että portaat
Reitin alussa on kivinen osuus
Kun lähdetään retkeilykeskukselta etenemään, heti alkuun polku on aika kivinen. Vaelluskengät on ehdottomat, muuten on nilkat vaarassa.

Saanalla on portaat
Saana-tunturin portailla
Retkeilykeskuksen pihasta lähtiessä täytyy jonkin matkaa kulkea kivistä polkua ennen kuin alkavat nämä uudet portaat. Saanatunturille menevä reitti on nyt entistä loivempi, jolloin kulkeminen on helpompaa. Tai niin voisi ainakin luulla....Portaiden juurella vielä nauratti...

Polku Saanalle lähtee retkeilykeskuksen pihasta
Saanan portaiden yläpäässä
Portaiden kiipeäminen ainakin minulla otti aika koville. Enkä ollut ainoa, välillä istui ihmisiä kivien päällä vetämässä henkeä. Reidet ja takamus huusivat hoosiannaa...Ihan tässä vieressä portaiden yläpäässä oli penkit, joissa sai levähtää ja kerätä voimia loppumatkaa varten.

Upea Lapin maisema avautuu Saanatunturilta
Saanalta on upeat maisemat
Tämä upea maisema avautuu siinä portaiden yläpäässä. Voi ihailla maisemia ja hengähtää, edessä on vielä kivinen loppumatka kohti huippua.

Huipulla tuulee ota tarpeeksi vaatetta
Saanan rinteellä lumiraja syyskuu 2019
Mitä ylemmäs matka eteni, sitä kylmemmäksi muuttui ilma ja maassa oli hentoinen lumipeite. Tilanne siis syyskuu 2019, viikko 38. Polku muuttui myös vaarallisemmaksi, koska pienet lammikot ja purot olivat jäätyneet. Paikoitellen oli todella liukasta.

Ota Saanalle kiivetessä huomion nopeasti muuttuvat keliolosuhteet
Tunturissa säätila voi muuttua nopeastikin
Tunturissa kulkiessa pitää aina ottaa huomioon nopeasti muuttuva sää. Auringonpaiste voi hetkessä muuttua lumipyryksi. Meitä vastaan tuli ihmisiä, jotka kertoivat, etteivät he olleet päässeet huipulle, koska siellä oli niin sumuista, ettei nähnyt mitään. Meillä kävi tuuri, että tämä valtava pilvi purjehti ohitse, pääsimme kiipeämään huipulle asti.

Vieraskirja kirjoita siihen nimesi
Saana on nyt valloitettu!
Voittajan on helppo hymyillä! Kenet minä voitin? Minä voitin itseni. Monta, monta kertaa meinasin jättää leikin kesken. Kerran jo sanoin, etten kävele enää metriäkään ylöspäin. Onneksi reissukumppani oli kärsivällinen ja jaksoi tsempata.

käy Lapissa ehdottomasti Saanan huipulla Kilpisjärvellä
Vielä nimi vieraskirjaan, täällä olen!
Nimi vieraskirjaan ja se on virallista: minä olen käynyt Saanan huipulla. Todellisuudessa tässä tilanteessa syyskuussa minulla oli sormet niin jäässä, että hyvä kun pystyin nimeni kirjoittamaan. Se, että joka paikassa toitotetaan, että ota tarpeeksi vaatetta tunturiin, pitää paikkansa. Samoin se, että huipulla tuulee. Tuuli oli todella jäätävä. Paluumatkalla oli pakko laittaa huivi kasvojen suojaksi, muuten olisi kasvot paleltuneet. Vinkki: tuulen ja sateen kestävät varusteet, ehdottomasti jotakin kasvoille. 

Olen ylpeä itsestäni, että pääsin Saanan huipulle. Kerran elämässä kokemus. Voin suositella, mutta varaa reissuun tarpeeksi aikaa, hyvät tuulen pitävät vaatteet, kärsivällisyyttä, juotavaa ja pikku syötävää, josta tarpeen tullen saat voimia.

*"On aikakaudet tuntureiksi heidät muuttaneet ja Kilpisjärven kasvattaneet Mallan kyyneleet, kun jäinen pohjoistuuli soi myös itkee Saana..."

Lämpimästi tervetuloa uudet lukijat! ❤️

* otteet laulusta Haltin häät, esittäjä Taiska, tekijät Hannu Seppänen ja Arto Alaspää

4 kommenttia:

 1. Kuulostipa samalta kuin oma muutamien vuosien takainen Saanan valloitus; en kiellä, etteikö perkeleitä ois lennellyt, mutta luojan kiitos oli itselläkin kärsivällinen matkatoveri :D

  http://fromriina.blogspot.com/2013/09/tie-pohjoiseen-kun-jainen-pohjoistuuli.html?m=1

  (en tiedä, miten linkitys toimii)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Riina, mukavaa, että löysit blogiini. Täytyy kyllä sanoa, että aika monta kertaa olin siinä rinteellä jo kääntymässä takaisin, tuntui, että eikö tämä kiipeäminen jo riitä. Onneksi tosiaan reissukumppani jaksoi tsempata. Mukavaa joulunodotusta!

   Poista
 2. Näyttääpä kyllä kauniilta ja uudet portaat on tyylikkäät! Meillä jäi muutama vuosi sitten kesällä Saanan huiputus kesken. Oli helle eikä ollut tarpeeksi vettä mukana, joten oli parempi palata alas. Joku toinen kerta sitten uusi yritys paremmilla eväillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, mukavaa, että olet löytänyt blogiini. Ymmärrän, ajatuskin, että pitäisi helteessä liikkua siinä kivikossa ilman juotavaa, on kyllä aivan mahdoton. Ehkä paras keli olisi sopiva lämpö, ei tuulta, jäätä, lunta, hellettä, sadetta....kuulas syyssää tai kevät. Mukavaa uutta viikoa! 💐

   Poista

Kiitos vierailusta blogissani, tule toistekin!😊

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.