perjantai 27. syyskuuta 2019

Sara Wacklinin Oulu palaa teatterissa nyt!

Syyskuussa sain ilokseni olla yhteistyössä Oulun teatterin kanssa ja pääsin mukaan Sara Wacklinin Oulu palaa-näytelmän ensi-iltaan. Lippu saatu. Ensi-illassa on oma, erityinen tunnelmansa. Yleisö on laittanut parasta päälle, ollaan juhlatunnelmissa ja odottavalla kannalla, mitä tuleman pitää.

Sara Wacklinin Oulu palaa

Sara Wacklinin Oulu palaa
Sara Wacklinin Oulu palaa kuva Oulun teatterin kuvapankki Kaisa Tiri
Kuka on Sara Wacklin 

Ihan ensimmäiseksi pitää kysyä, kuka on Sara Wacklin. Hän oli oululaissyntyinen kirjailija, joka perusti Ouluun tasokkaan tyttökoulun. Sara Wacklin vaikutti sekä Turussa että Helsingissä, jonne hän myös avasi koulun. Sara Wacklin suoritti ensimmäisenä suomalaisena naisena opettajan tutkinnon Pariisin yliopistossa. Sara Wacklin on kirjoittanut kolmiosaisen teoksen Sata muistelmaa Pohjanmaalta.

Ohjaaja-dramaturgi Hanna Ojala kiinnostui Sara Wacklinista ja hänen kirjastaan.  Syntyi Hanna Ojalan sekä käsikirjoittama että ohjaama näytelmä Sara Wacklinin Oulu palaa.

Sara Wacklinin Oulu palaa on tarina naisten kohtaloista

Näytelmän päähahmoina ovat sivistyneesti ruotsia puhuva leskirouva Agneta Feldt ja hänen kolme tytärtään sekä perheen piika Julma-Matleena.

Tuula Väänänen
Arvonsa tunteva leskirouva Agneta Feldt  kuva Oulun teatterin kuvapankki Maiju Pohjanheimo
Leskirouvan tärkein tehtävä on saada tyttäret mitä pikimmin naimisiin. Mitä tyttäret itse haluavat, sillä ei ole merkitystä.

Mene Oulun teatteriin
Lisää lapsia kauppaneuvos Nygårdin perheeseen Kuva Oulun teatterin kuvapankki Maiju Pohjanheimo 
Nainen on ollut aivan täysin miesten ja oman säätynsä armoilla. On pitänyt elää sitä elämää, johon on joutunut/päässyt. Haaveet paremmasta/jostain muusta on voinut unohtaa.

Mikä on kohtalosi, kun et ole syntynyt porvarisperheeseen?

Sen lisäksi, että leskirouvan täytyy järjestää tyttärilleen hyvät naimakaupat, hänellä on taloudessaan piika, Julma-Matleena. 

On Oulun teatteri
Julma-Matleena näyttelijä Merja Pietilä kuva Oulun teatterin kuvapankki Maiju Pohjanheimo 

Oulun teatteri
Julma-Matleena sai kovakouraista kohtelua emännältään leskirouvalta kuva Oulun teatterin kuvapankki Maiju Pohjanheimo 
Nimestään huolimatta Julma-Matleena ei todellakaan ollut julma. Vaan ressukka, oman säätynsä uhri, jota toiset säälimättä pahoinpitelivät ja huijasivat. Hän oli täysin muiden armoilla.

Oulun teatteri
Hetken Julma-Matleena saa haaveilla paremmasta kuva Oulun teatterin kuvapankki Maiju Pohjanheimo 
Näytelmässä eletään sota-aikoja ja näyttämöllä vilisee vuoroin ruotsalaisia ja venäläisiä sotilaita. Julma-Matleena kokee ehkäpä ihastuksen tunteita ja haaveilee paremmasta, mutta kuinkas sitten kävikään....

Mies, joka pitää otteessaan sekä naiset että rahan

Oulun teatteri
Sara Wacklinin Oulu palaa-näytelmän pahis kauppaneuvos Nygård kuva Oulun teatterin kuvapankki Maiju Pohjanheimo 
Tässä näytelmässä nainen ei ole paitsi säätynsä vaan myös ihan täysin miehen armoilla. Leskirouva on varakas, mutta häntä ei kiinnosta bisnesasiat. Hölmöyttään hän antaa bisneksensä sekä nuorimman kauniin tyttärensä kauppaneuvos Nygårdin hellään hoivaan. Kauppaneuvos huijaa leskirouvaa pahemman kerran.

Lavastus, puvustus ja musiikki Sara Wacklinin Oulu palaa-näytelmässä

Oulun teatteri
Pöytä on laitettu koreaksi  kuva Oulun teatterin kuvapankki Maiju Pohjanheimo 
Tämä kohtaus oli mielestäni näytelmän vaikuttavin. Kuin olisi katsonut jotakin musiikkivideota. Värejä, räiskettä, hurjaa menoa. 


Mene Oulun teatteriin
Julma-Matleena tekee graffitteja kuva Oulun teatterin kuvapankki Maiju Pohjanheimo 
Näytelmän lavastus on aika yksinkertainen. Suuressa osassa on puinen seinä, jota voi käyttää eri tarkoituksiin, vaikkapa "maalata" graffitteja. Näytelmässä luodaan valaistuksella erilaisia tunnetiloja räväkästä menosta ihanaan perheidylliin rekiretkellä. Musiikkina näytelmässä soi sekä punk että metalli. Puvustus oli onnistunut.

Oulun teatteri
Apua! Oulu palaa kirkon katto romahtaa kuva Oulun teatterin kuvapankki Maiju Pohjanheimo 
Kokonaisuutena näytelmä oli hyvä. Kyseessä ei ole nauruhermoja kutkuttava komedia, vaan kuvaus luokkayhteiskunnasta ja naisen asemasta. Sara Wacklinin Oulu palaa laittoi minut miettimään, onko mikään muuttunut. Uutisia lukiessa tulee usein vastaan sanat huijaus, pahoinpitely, kiusaaminen, väkivalta. Tasa-arvo, onko naisen euro edelleen 80 senttiä? Teemat, jotka olivat ajankohtaisia 1800-luvun alussa ovat osittain ajankohtaisia vielä tänäkin päivänä.

Kiitos yhteistyöstä Oulun teatteri!

Vinkki: Ouluun kannattaa tulla vaikkapa viikonloppulomalle ja käydä Oulun teatterissa. Sara Wacklinin Oulu palaa-näytelmä on Oulun teatterin ohjelmistossa koko syyskauden, esitysajat näet tästä.

Mukavaa alkavaa viikonloppua Sinulle! Lämpimästi tervetuloa uudet lukijat! ❤️

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailusta blogissani, tule toistekin!😊

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.