sunnuntai 28. heinäkuuta 2019

Oletko käynyt patikoimassa Kätkätunturilla Levillä?

Kesäloman alussa olin pohjoisessa viisi päivää. Ensin Levin maisemissa, sitten Rovaniemellä. Tykkään käydä patikoimassa polkuja pitkin. Suuntana siis Kätkätunturin huippu Levillä.
Is there fresh Air in Finland
Ihmeellinen luonto Kätkätunturilla Levillä
Oletko sinä koskaan käynyt patikoimassa Kätkätunturilla? Kätkätunturi nousee Immeljärven rannasta ja polku huipulle lähtee Levin tunturikylän keskustan tuntumasta, ihan turisti-infon vierestä.

How high is Levi Mountain in Lapland Finland
Tavoitteena Kätkätunturin huippu Levillä 
Kyltin kilometrilukemaa, 3,2 kilometriä Kätkätunturin huipulle, voi äkkiseltään pitää helppona. Vain 3,2, kilometriä, se on yksi hujaus, kun ollaan Kätkätunturin huipulla.

Minkä kokoisia kiviä on Kätkätunturilla Levillä
Kivikkoista polkua kohti Kätkätunturin huippua
Mikä on hyvä patikkareitti Levillä
Kiviä ja puiden juuria polulla kohti Kätkätunturin huippua
Tässä maastossa 3,2 kilometriä ei ollut mikään pikku juttu. Hetkeäkään ei saa keskittyminen ja katse herpaantua. Maasto on niin kivistä ja täynnä suuria puiden juuria, että koko ajan täytyy katsoa mihin astuu. Polku nousee koko ajan ylöspäin, paikoitellen melko jyrkästi, tarkkana saa olla. Minulla oli reissussa tavalliset lenkkarit, mutta suosittelen kyllä oikeita vaelluskenkiä.

Want a unique experience in Levi Lapland go hiking
Vain 300 metriä Kätkätunturin huipulle
Nousu tunturin päälle oli maastosta johtuen aika rankka.  Mutta todellakin kannatti. Kuten kyltti kertoo, kota on huipulta vielä 200 metriä eteenpäin.

What kind on is the nature on the top of Kätkätunturi Levi Lapland
Kätkätunturin huipulta on hienot maisemat
From where I can find fresh Air and Blue Sky Levi Lapland Finland
Kätkätunturin huipulla Levillä 
Tuossa kuvassa näkyy 200 metrin päässä oleva kota ja puuvarasto. Kätkän huipulla sattui erikoinen kohtaaminen. Kun menimme mieheni kanssa huipulle, siellä oli kolme ihmistä, kaksi naista ja yksi mies. Hetken katseltuani toista naista kysyin: Onko se Sanni??? No on. Siis kaikista maailman paikoista törmäsin vanhaan työkaveriin Kätkätunturin huipulla. Kyllä maailma on pieni! 

Voiko Kätkätunturin huipulla paistaa makkaraa käydä vessassa
Makkaranpaistossa Kätkätunturin huipulla Levillä
Siellä sitten kodassa paistettiin makkaraa ja vaihdettiin kuulumisia. 

Tarvitseeko Kätkätunturilla vaelluskenkiä What kind of shoes I need in Levi Lapland
Polku alaspäin Kätkätunturin huipulta
Päätimme mennä eri reittiä alas. Tässä kuvassa polku näyttää tasaiselta, mutta se ei todellakaan ollut helppoa maastoa. Samanlaista kivikkoa, puiden isoja juuria, tarkkana sai olla.

Missä Kätkätunturilla voi käydä vessassa
Uusi  taukopaikka Kätkätunturilla Korkeaniemen laavu
Mitä tekemistä Levillä on kesäaikana
Korkeaniemen laavu ja wc Kätkätunturilla Levillä 
Vielä loppumatkasta vastaan tuli iloinen yllätys, Korkeaniemen laavu. Ilmeisesti aika uusi, sillä vessa oli todella siisti. Sen sijaan laavurakennus oli jo suomalaiseen tapaan sotkettu seinät täyteen paikassa käyneiden nimiä. Korkeaniemen laavu on hienolla paikalla Immeljärven kalliolla.

Missä voin kokea kesäyön taikaa
Luonnon kaunetta Kätkätunturilla Levillä 
Reissu oli raskas, jyrkkää nousua/laskua vaativassa maastossa. Meillä meni noin 5 tuntia koko reissuun. Mutta ehdottomasti kannatti käydä. Luonnossa värit näyttivät paljon kirkkaammilta kuin Oulun korkeudella. Lieneekö syy siinä, että pohjoisessa on vähemmän saasteita ja kesällä enemmän valoa. Luonnon vihreys oli ihanaa.

Olin Kätkätunturilla kesäkuussa, kun luonto oli vihreimmillään. Voi vain kuvitella, kuinka kaunista siellä on ruska-aikaan.

Heinäkuun helteet ja koko heinäkuu on loppusuoralla. Katse kääntyy elokuulle, mutta vielä on kesää jäljellä, nautitaan elosta ja olosta. Lämpimästi tervetuloa uudet lukijat! ❤️

Postausta päivitetty uusilla luontokohteilla syyskuussa 2020. Oletko käynyt Raesärkillä Nurmeksessa, lue tästä , Koli on Suomen kansallismaisemaa, lue tästä . Kolin lähistöllä oleva Pirunkirkon kalliomuodostelmat on myös käymisen arvoinen kohde, lue tästä lisää. Olenhan minä myös kiivennyt Saanan huipulle, sen tarinan pääset lukemaan tästä .

2 kommenttia:

 1. Oho, olipa eri näköistä kuin tammikuisen pakkaspäivän lumihunnutettuna! Kiitos kesäreissusta, jos sallit jätän vertailukohdaksi tammikuisen retkikertomukseni tähän: https://johannasuomela.com/2019/02/03/kittilan-katkatunturille-26-asteen-pakkasessa-hypotermiahakuista-holmoilya-vai-talven-paras-paiva/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Wau, mitä upeita talvikuvia sinulla on. Todellakin ihan eri tunnelma kuin kesällä. Tässä kävi nyt niin....tuli kuume päästä Kätkälle talvella, niin upeita ovat kuvat ja kertomus. Mukavaa loppuviikkoa!

   Poista

Kiitos vierailusta blogissani, tule toistekin!😊

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.