keskiviikko 27. maaliskuuta 2019

Say cheese - Oulun Juustoseuran mukana juustoja maistelemassa

Oletko koskaan kuullut Juustoseurasta? Minäkään en ollut, mutta tässä viime vuosina olen päässyt miehen avecina mukaan Juustoseuran Oulun paikallisyhdistyksen tapaamisiin. Juustoseura on perustettu vuonna 1961 suomalaisen juustokulttuurin edistämiseksi.

Kuinka paljon Suomessa syödään juustoa?

Silloin 1960-luvun alkupuolella suomalaiset söivät vain 2,5 kg juustoa vuodessa henkilöä kohti. Juusto oli siis harvinaista herkkua. En muista itsekään, missä vaiheessa lapsuutta maistoin juustoa ensimmäisen kerran. Mieleen on jäänyt pallojuuston punainen vahakuori. Tällä hetkellä suomalaiset syövät juustoa 25 kg vuodessa henkilöä kohti. 

Juustotiski Sokos Herkku Oulu
Sokos Herkku Oulu juustotiski

Juustoseuran Kilpipaikka Oulu Sokos Herkku
Juustoseuran myöntämä suosituskilpi
Mikä on Juustoseuran suosituskilpi?

Olet ehkä joskus nähnyt kaupassa juustotiskin luona oudon näköisen kilven. Mitä se tarkoittaa? Kysymyksessä on suosituskilpi. Aikaisemmin Juustoseuran suosituskilpi oli metallinen pyöreä, nykyisin suosituskilpi on yllä olevaa mallia. Suosituskilpi myönnetään  hyvin hoidetulle juustomyymälälle sekä monipuolisesti juustoruokia tarjoaville ravintoloille.  Suosituskilpeä täytyy hakea, sitä ei saa automaattisesti. Kilpi kertoo tasosta ja laadusta.

Juustoseuran tavoitteena on lisätä juuston arvostusta sekä tietoutta erilaisista juustoista.  Helsinki on seuran kotipaikka ja  15 muulla paikkakunnalla on paikallis- ja alueseuroja.

Mikä on Oulun paras ruokakauppa Sokos Herkku
Oulun Sokos Herkun juustovalikoimaa
Eilen illalla sain olla mukana, kun Oulun Juustoseura vieraili täällä meidän omassa Sokos Herkussa. Ilta alkoi herkullisesti, nimittäin kahvilla ja ihan ehdottomalla suosikilla, creme bruleellä. Tätä herkkua en todellakaan jätä nauttimatta missään tilanteessa.

Where to have good Lunch in Oulu  Sokos Herkku
Creme Brulee Sokos Herkku Oulu
Juustotarjotin Sokos Herkku Oulu
Juustoseuran tilaisuudessa kun ollaan, niin tietysti siellä maistellaan juustoja. Sokos Herkun juustomestari Ninni esitteli meille nämä herkulliset juustot.  Kuvassa vasemmalla on italialainen kova kittipintainen juusto, keskellä Helsingin  meijeriliikeen  Jätkäsaari juusto ja oikealla Juustoportin Keisarin Juusto. Näistä kolmesta herkullisesta juustosta pidin eniten keskellä olevasta, Helsingin  meijeriliikeen Jätkäsaari juustosta. Jätkäsaari on Port Salut-tyyppinen, voimakas, pitkään kypsynyt pintakittijuusto.

Helsingin meijeriliike

Helsingin meijeriliike on Helsingin seudun ainoa meijeri. Yritys toimii Helsingin Viikissä ja tuotteissa käytettävä raakamaito tulee lähialueen tiloilta lypsytuoreena. Yrityksen juustoilla on hauskat paikalliset nimet: Jätkäsaari, Hakaniemi, Linnunlaulu ja Klippan. Itsellekin oli ihan uusi tuttavuus tämä Helsingin meijeriliike. Hyvä, että vielä löytyy rohkeita yrittäjiä täältä Suomesta ja vielä parempi, kun raaka-aineet tulevat läheltä.

Missä Oulussa voi syödä hyvän lounaan
Rommi-Rusina tuorejuusto Sokos Herkku Oulu 
Kotiin oli pakko ostaa mukaan pieni palanen tätä Rommi-Rusina tuorejuustoa. Rommi-Rusina on lempimakuni jäätelössä, nyt pitää testata, mille tämä juusto maistuu.

Hei lukijani siellä pääkaupunkiseudulla, onko Helsingin meijeriliike tuttu?

Lämpimästi tervetuloa uudet lukijat!  Muistathan, että KultturelliMatkalaukussa on myös Instassa ja FB:ssa, tullaan tutuiksi.

Mukavasti ollaan jo keskiviikossa, juustoista ja herkullista loppuviikkoa sinulle!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailusta blogissani, tule toistekin!😊

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.