sunnuntai 24. maaliskuuta 2019

Pohjoisesta tuulee perhedraama Oulun teatterissa

                                                                                    Yhteistyö Oulun teatterin kanssa

Sain blogiyhteistyön merkeissä olla mukana Pohjoisesta tuulee -näytelmän ensi-illassa. Olin jo pohjustanut tulevaa näytelmää edellisenä päivänä, kun kävin teatterilla teosesittelyssä. Oli mielenkiintoista kuulla näytelmän kirjoittaneen Petja Lähteen sekä näytelmän ohjanneen Olka Horilan ajatuksia näytelmästä.

Pohjoisesta tuulee

Näyttelijä Risto Tuorila kuva Jussi Tuokkola Oulun teatteri
Risto Tuorila  kuva Jussi Tuokkola
Näytelmän kirjoittanut Petja Lähde kertoi, että kirjoittaessaan hän näki edessään näyttelijä Risto Tuorilan kasvot. Roolin  perheen isänä, joka murjottaa, ei  puhu, eikä varsinkaan pussaa, sulkeutuu  ja äksyilee, Risto Tuorila tekee hyvin uskottavasti. Luulenpa, että Suomessa on melkoinen määrä  miehiä, jotka eivät näytä eivätkä puhu tunteistaan. Tosin, näytelmän lopussa minunkin teki mieli päästä, kuten perheen äidin, Risto Tuorilan lempeään nallekarhumaiseen halaukseen. 

Pohjoisesta tuulee on perhedraama, jossa vanhempien välit ovat tulehtuneet, ollaan avioeron partaalla. Perheen kaksi, keskenään hyvin erilaista poikaa, tulevat viikonlopuksi mökille saareen. Vuosien varrella pojat ovat etääntyneet toisistaan ja vanhemmistaan. Viikonloppuun on ladattu paljon odotuksia: saada vanhemmat puhumaan toisilleen sekä saada perhe jälleen yhteen. Helppoa se ei ole.

Mitä Oulussa voi tehdä? What to do in Oulu Finland ?
Anneli Niskanen  kuva Jussi Tuokkola 
Perheen äiti on nuoruudestaan asti kantanut mukanaan salaisuutta, joka nyt pyrkii raivoisasti pinnalle, ehkä jopa huojuttaa äidin mielenterveyttä. Äiti alkaa irroitella  tuulettamalla tunteitaan, purkamalla vuosien ahdistustaan oikein kunnolla ja puhua asioista, varsinkin "alapään asioista" niiden oikeilla nimillä. Tuntuupa äidillä olevan varsin yksityiskohtaista tietoa jopa Kekkosen erittäin henkilökohtaisista mitoista.

Visit Oulu Theatre
Paskahuussin tyhjennys  Timo Pesonen ja Mikko Korsulainen  kuva Jussi Tuokkola 
Mikä on kesämökin inhottavin homma? Paskahuussin tyhjennys. Kukaan sitä ei mielellään tee, mutta jonkun se on pakko tehdä.  Huussia tyhjentäessään veljekset samalla selvittävät välejään ja antavat  vuosia sisällään pitämiensä asioiden tulla ulos.

Pohjoisesta tuulee näytelmän miehet saunassa
Saunan lauteilla Timo Pesonen, Mikko Korsulainen ja Risto Tuorila  kuva Jussi Tuokkola 
Mikä on se suomalaisen pyhä paikka, jossa asiat puhutaan halki, itketään, nauretaan, on ennen kuoltu, synnytty ja laitettu uusi elämä alkuun? Sauna. Kun saunakaverina on vielä suomalaiseen tyyliin alkoholipitoisia juomia, solmut alkavat aueta ja patoumat murtua.

Tule Ouluun teatteriin Pohjoisesta tuulee on hieno perhedraama
Timo Pesonen ja Mikko Korsulainen kuva Jussi Tuokkola

Näytelmän teema on ihmisten keskinäiset välit. Tuntuu, että varsinkin nykyaikana kadotamme yhteyden toisiimme. Facebook, whatsapp, instagram ja muut sovellukset tekevät salakavalasti yhteydenpidosta helppoa, ihmistä ei tarvitse oikeasti kohdata.  Emme saisi kuitenkaan kadottaa aitoa yhteyttä ja kosketusta toisiimme. Ilman valoa ja huomiota kukkakin kuihtuu, samoin käy ihmiselle.

Mitä Oulussa voi tehdä viikonloppuna?
Pohjoisesta tuulee Oulun teatteri  kuva Kaisa Tiri 
Mökötystä, mykkäkoulua, toisille vinoilua, tunnelukkoja, herkkyyttä, tunteita laidasta laitaan,  perhedraamaa, sitä on Pohjoisesta tuulee.

Pohjoisesta voi tuulla hyvinkin koleasti, mutta onneksi toisistaan vieraantuneet perheenjäsenet saavat keskinäiset umpisolmut avattua ja lämmin etelätuuli saa alkaa puhaltamaan.

Kiitos Oulun Teatterille yhteistyöstä!

Nyt kevätkaudella tai viimeistään syksyllä, kannattaa tulla meille Ouluun vaikkapa viikonloppulomalle. Teatterissa menee nyt monta hyvää näytelmää. Rakastunut Shakapeare, tämä Pohjoisesta tuulee sekä  oman elämänsä  sankari, Peppi Pitkätossu.

Mukavaa maaliskuista sunnuntaita sinulle!  Lämpimästi tervetuloa uudet lukijat!

Kuvat Oulun teatterin kuvagalleriasta, valokuvaajat Kaisa Tiri ja Jussi TuokkolaEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailusta blogissani, tule toistekin!😊

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.