sunnuntai 10. helmikuuta 2019

Teatterissa Matin ja Gabrielin kanssa

Tammikuussa lomalla oli aikaa harrastaa kulttuuria. Sain nauttia kahden hyvin erilaisen herrahenkilön seurasta. Oulun teatterissa tapasin Matin ja Suomen Kansallisteatterissa Gabrielin.

Matti Nykänen   Hyppy sumuun 

Matti Nykänen Hyppy sumuun Tatu Mönttinen
Näyttelijä Tatu Mönttinen      kuva Tampereen komediateatterin sivulta 

Oulun teatterissa oli vierailuesityksenä Tatu Mönttisen monologi Matti Nykänen Hyppy sumuun. Matti Nykänen kiinnostaa minua, sillä olemme samana vuonna syntyneet. Matilla on ollut erikoinen elämä.

Tatu Mönttinen on koonnut esityksessä olevat repliikit Matista kertovista kirjoista sekä todellisista lausunnoista lukuisissa haastatteluissa eri medioissa. Oma lukunsa ovat Matin kuolemattomat "aforismit".  Oma suosikkini on "Elämä on ihmisen parasta aikaa". Näin se vaan on.

Tatu Mönttinen ui Matin nahkohin niin uskottavasti, että välillä melkein luulin katsovani Mattia livenä. Matin vaiherikkaan  elämän ylä- ja alamäet  Tatu Mönttinen kertoi Matin omin sanoin. Esitys nauratti, itketti, yleisö eli mukana Matin elämää. Tatun muuntaumiskyky on omaa luokkaansa, hetkessä hän hyppäsi tilanteesta toiseen ja esitys jatkui.

Esitys oli hyvä, koskettava ja antoi ajattelemisen aihetta. Mitä kaikkea ihmiselle voi tapahtua ja mitä kaikkea hän joutuu elantonsa eteen tekemään. Kannattaa mennä katsomaan, kevään aikana esitys on nähtävissä ainakin Helsingissä, Vantaalla, Turussa ja Tampereella. Esitys aikataulun voi katsoa Tatu Mönttisen omalta sivulta.

Ylläolevan tekstin kirjoitin viikko sitten, sunnuntaina 3.2. ja jätin muhimaan "varastoon" tänne blogiin. Maanantaina 4.2. heräsin, kuten koko muukin Suomi, järkyttävään uutiseen Matti Nykäsen kuolemasta. Purskahdin itkuun, vaikka en tuntenut Mattia henkilökohtaisesti, kuitenkin kaikki me suomalaiset tunsimme  Matin. Hänen äkillinen kuolemansa kosketti.

Meistä kukaan ei voi tietää, milloin on lähdön hetki. Tatu Mönttisen monologinäytelmään Matti Nykänen - Hyppy sumuun tulee nyt uusia sävyjä.

Matti Nykäsen sanoin "Elämä on ihmisen parasta aikaa". Muistetaan tämä, eletään hetkessä, joka päivä.

Gabriel


Karin Pacius Sampo Sarkola
Karin Pacius Sampo Sarkola   kuva Kansallisteatterin kuvagalleria 

Ikiaikainen kertomus ihmisen tarpeesta kokea ja saada läheisyyttä, kosketusta, rakkautta. Kun nuori komea mies saapuu vanhapiikasisarten talouteen, mikään ei ole enää entisellään.

Gabriel on pelimies, joka jättää Kristiinan kuin nallin kalliolle, kun kuulee, että varallisuus on Ulriikan hallinnassa.

Mitä Helsingissä voi tehdä
Karin Pacius Sampo Sarkola kuva Kansallisteatterin kuvagalleria 
Näin jää Kristiina, kukkia sinulle ihana Ulriika!

Helsingissä kannattaa mennä teatteriin
Paula Siimes  kuva Kansallisteatterin kuvagalleria 
Näytelmä oli nautittavaa katsottavaa. Roolitukset olivat kohdillaan, näyttelijät saivat irrotella rooleissaan. Esityksessä oli huumoria, sai nauraa.  Siitä on ikuisuus kun olen katsonut elokuvan Tule takaisin Gabriel. Näytelmää katsoessa minua ei haitannut, vaikka juoni oli tuttu entuudestaan. Päinvastoin, kun juonta ei tarvinnut arvuutella, sai täysin nauttia esityksestä.

Kristiina ja Ulriika saivat hetken nauttia sulavakäytöksisen Gabrielin huumaavasta seurasta. Niin vain Gabrielia itseäänkin huijataan, koko potin korjaa ja itsensä elämälle pelastaa Raili.
Vinkki Helsinkiin mene teatteriin
Minttu Mustakallio   kuva Kansallisteatterin kuvagalleria 
Sisarentytär Raili, jonka nuoruutta etenkään  Ulriikka ei voi sietää. Raili, joka terävänä näkee heti, mikä Gabriel on miehiään.

Pidin myös tästä esityksestä todella paljon. Esityksessä oli kaikki osa-alueet kohdillaan, sai vain istua, katsoa ja nauttia. Kun olet Helsingissä, kannattaa käydä katsomassa Suomen Kansallisteatterin Gabriel. Esitys on Kansallisteatterin ohjelmistossa koko kevätkauden.

Tämä vuosi 2019 on teatterin osalta alkanut vilkkaasti, tammikuussa olen käynyt teatterissa  jo kaksi kertaa. Teatteri on taidemuotona sellainen, josta nautin. Tykkään katsoa esitystä, joka tapahtuu livenä. Teatterin taika vain imaisee mukaansa, esitystä katsoessa unohtuu kaikki muu.

Oletko käynyt katsomassa Matti Nykänen Hyppy sumuun tai Gabrielia? Mitä pidit?

Niin vain helmikuukin on jo saatu hyvälle mallille. Ihanaa, kevät lähestyy...
                                       
                                                Lämpimästi tervetuloa uudet lukijat,
                                                Mukavaa uutta viikkoa sinulle!
2 kommenttia:

 1. Aah mikä blogi täältä löytyikään! Täynnä matkajuttuja, hienoja kuvia ja ihana teatterituulahdus!
  Suomesta kaipaan mm. teatteria, sillä en täällä saa teatterissa ihan sitä samaa elämystä, kuin mitä äidinkielelläni Suomessa (vaikka norja siis sujuvasti soljuukin).  Hyvää loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marianna mieltä lämmittävästä kommentista! Mukavaa loppuviikkoa sinulle myös ja hyvää ystävänpäivää!

   Poista

Kiitos kommentista !