sunnuntai 17. helmikuuta 2019

Parasta kulttuuria -haaste

Sain mielenkiintoisen kulttuurihaasteen Tuula's life-blogin Tuulalta, kiitos Tuula.  Pidemmittä puheitta, tässä tulevat minun vastaukseni.

Mikä on hyvä teatteri Helsingissä
Suomen Kansallisteatterin pienen näyttämön edessä


Minkälainen kulttuurin kuluttaja olet?
Me keski-ikäiset naisethan tuemme eniten kulttuuria käyttämällä kulttuuripalveluita. Mieleeni tulee kysymys, voiko kulttuuria kuluttaa? Minä vastaan, että nautin kulttuurista. Saan kulttuurista elämyksiä, inspiraatiota, voimaa. Pidän siitä, että esitys tapahtuu livenä juuri nyt. Parasta on odottaminen, lippu on ostettu ja tapahtuma odottaa. Kulunut slogan "sitä jaksaa paremmin, kun on jotain, mitä odottaa" pitää paikkansa.  Ehkä käyn kulttuuritilaisuuksissa keskivertoa enemmän.

Onko Suomessa jokin kulttuurilaitos, jossa sinuun törmää useamman kerran vuodessa?
Tähän on helppo vastata, käyn mielelläni oman kotikaupungin, Oulun, teatterissa. Nykyisin on niin helppoa mennä teatteriin, asun ihan teatterin lähellä, teatteri näkyy keittiön ikkunasta.

Mitä tekemistä Oulussa on
Oulun teatteri

Minkälainen musiikki on lähellä sydäntäsi?
Kuuntelen todella vähän musiikkia, jos radio on auki, sieltä kuuluu usein Radio Nostalgia. Siellä soitetaan juuri sellaista vanhempaa musiikkia, josta pidän.  Minä olen ollut Abba-fani vuodesta 1974, vielä ei ole tullut Abbaa voittanutta.  Il Divo, Andrea Bocelli, Celine Dion, Tina Turner, Laura Voutilainen, Jenni Vartiainen, Juha Tapio, Lauri Tähkä siinä suosikkejani. Jossain tilanteissa olen yllättänyt itseni kuuntelemalla Radio Classicia, klassinen musiikki rauhoittaa mielen sopivasti.

Käytkö oopperassa?
Häpeäkseni joudun tunnustamaan, etten ole koskaan käynyt oopperassa. Jotenkin se on vain jäänyt.

Suomen Kansalliskirjasto Helsinki
Kansalliskirjasto Helsinki

Millainen kirjallisuus sinua kiinnostaa?

Minua kiinnostavat elämäkerrat, selvitymistarinat, kirjat, joissa on asiaa. Enemmän faktaa kuin fiktiota. He elivät onnellisina elämänsä loppuun asti - tyyppiset kirjat eivät enää kiinnosta. Viime aikoina olen tosin lukenut Anna-Leena Härköstä, pidän hänen tyylistään, teräviä ja hauskoja havaintoja, soljuvaa tekstiä.

Mitä kirjoja aiot lukea tänä vuonna? Uutuuskirjoja?
En suunnittele etukäteen, mitä aion lukea. En myöskään osta kirjoja, vaan lainaan kirjastosta. Michelle Obaman elämäkerta kiinnostaa sekä viime syksynä ilmestynyt Kiira Korven tarina.

Paljonko käyt teatterissa? Onko sinulla mielessäni jokin tuleva tai ajankohtainen näytelmä, jota aiot mennä katsomaan? 
Käyn aika paljon teatterissa, viime vuonna noin 10 kertaa. Mielessä on parikin ajankohtaista esitystä.  Muutama viikko sitten kävin katsomassa Oulun teatterissa Tatu Mönttisen monologinäytelmän Matti Nykänen - Hyppy Sumuun.  Esitys oli todella hyvä, Tatu Mönttinen on muuntautumiskykyinen näyttelijä, joka hyppää hetkessä tilanteesta toiseen. Esitys on koottu Matin lukuisista haastatteluista mediassa, hänen elämänsä ylä- ja alamäissä. Tosi elämän käsikirjoitus teki tästä esityksestä yllättäen todella ajankohtaisen. Näkisin, että esitys kunnioittaa Matin muistoa. Suosittelen, kannattaa mennä katsomaan. Helmikuussa esitys menee Helsingissä, Vantaalla, Turussa ja Tampereella.

Erinomainen monologi mene ihmeessä katsomaan
Matti Nykänen Hyppy sumuun kuva Tampereen komediateatterin sivulta

Oulun teatterin osalta odotan Rakastunut Shakespeare-näytelmää. Se on lempielokuvani, mielenkiintoista nähdä, millainen on Oulun teatterin versio.

Mitä Oulussa voi tehdä mene teatteriin
Rakastunut Shakespeare Oulun teatteri     kuva Kaisa Tiri

Miten paljon käyt taidenäyttelyissä?

Liian vähän. Tammikuussa parin viikon lomalla oli  aikaa nauttia kulttuurista ja taiteesta esimerkiksi Helsingissä Sinebrychoffin Taidemuseossa. Hienoja tauluja ja ihana kotimuseo.

Visit Sinebrychoffs Art Museum in Helsinki Finland
Fanny Sinebrychoff

Käytkö katsomassa tanssiesityksiä?

Minä rakastan balettia, se vain on niin harvinaista herkkua Oulussa. Viime syksynä Kansallisbaletti vieraili täällä meillä, kävin katsomassa kolme esitystä. Baletissa yhdistyy hienolla tavalla raaka työ, kaunis estetiikka, musiikki ja näyttämötaide.

Mitä kotimaista elokuvaa olet viimeksi käynyt katsomassa tai aiot mennä katsomaan? Perusteletko tai kuvailetko elokuvaa?
Viimeksi olen nähnyt Tuntematon mestari-elokuvan. Tykkäsin tosi paljon, elokuva oli hyvä, se piti koko ajan otteessaan, eikä ote lipsunut. Kun elokuva loppui, minulla oli kyyneleet silmässä........Hyvä elokuva!


Kun matkustat, paljonko tutustut matkakohteesi kultturitarjontaan?
Kyllä tutustun, vanhoissa kaupungeissa pelkästään kaupungilla  kävely on  kuin olisi koko ajan suuressa ulkoilmamuseossa. Vanhat linnoitukset, rakennukset, kirkot, hienoa arkkitehtuuria on nautintoa katsella. Toisinaan käyn konserteissa, kuten nyt tammikuisella Budapestin reissulla. Pyhän Tapanin basilikassa on joka maanantai urkukonsertti klo 17.00. Oli todella upeaa kuulla esimerkiksi Adagio, ihan kylmät väreet menivät. En ole koskaan kuullut yhtä voimallista urkujen soittoa ja isoja urkuja.

What to do in Budapest
Taidetta Budapestissä 

Mikä ulkomaan käyntikohde: teatteri, näyttely, museo tms. on jäänyt mieleen kaikkein kiehtovimpana ja miksi?

Tähän on aika vaikea vastata.  Sanon nyt kolme kohdetta, kaikki keskenään erilaisia, omalla tavallaan vaikuttavia. Sikstuksen kappeli Vatikaanissa, oli uskomatonta olla siellä ja nähdä kaikki upeat maalaukset omin silmin. Itse asiassa piti oikein nipistää itseä, olenko oikeasti täällä.  Mamma Mia-musikaali Lontoossa muutama vuosi sitten, minä olen Abba-fani ja oli hieno kokemus nähdä musikaali ja laulaa biisejä mukana. Pari vuotta sitten Barcelonan oopperatalossa flamencoesitys, siinä on tunnetta ja paloa. 

Minun elämässäni kulttuuri on mukava lisä tavalliseen töihin - kotiin - töihin - kotiin - salille - arkeen. Kulttuurista saan energiaa, jolla jaksaa eteenpäin.

On ollut mukava lukea   vastauksia Parasta kulttuuria-haasteeseen,  Kanavalla Krunikassa-blogista ja Funky&Fifty-blogista.

Oletko jo vastannut Parasta kulttuuria-haasteeseen? Ellet, nappaa tästä haaste itsellesi.

Helmikuu on jo hyvällä mallilla, kevättä kohti mennään, hyvää uutta viikkoa kaikille!
                                                             Lämpimästi tervetuloa uudet lukijat!2 kommenttia:

 1. Parasta kulttuuria by Päivi! Olen iloinen että vastasit haasteeseeni.
  Nautit kulttuurista ja käyt ehkä kulttuuririennoissa keskivertoa enemmän - hyviä pohdintoja. Sopisivat minullekin. Ja teatterifaneja olemme molemmat!
  Hyvän listan teit laulajasuosikeistasi - ovat myös omia suosikkejani.
  Onkohan se muuten näin, että me teatterissakävijät luemme ehkä eniten elämäkertoja?
  Tuo Hyppy Sumuun kuulostaa kiinnostavalta, täytynee tarkistaa allakkani.
  Ja taidenäyttelyt - ne ovat myös "intohimoni"! René Magritte valloitti Amos Rexissä viimeksi.
  Hienosti sanottu: "Vanhoissa kaupungeissa pelkästään kaupungissa kävely on kuin olisi koko ajan ulkoilmamuseossa."
  Kiitos, kun vastasit haasteeseen. Oli kiva lukea kulttuuritottumuksistasi. "Kulttuurista saa energiaa, jolla jaksaa eteenpäin." Se on juuri näin!
  Mukavaa alkanutta viikkoa! Ja kulttuurimausteita mukaan viikkoon!

  VastaaPoista

Kiitos vierailusta blogissani, tule toistekin!😊

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.