maanantai 14. tammikuuta 2019

Neljä asiaa minusta muistojen siivittämänä

Viime syksynä useammassa blogissa kiersi haaste "neljä asiaa". Näitä haasteita on mukavaa lukea, samalla tutustuu paremmin henkilöön blogin takana. Oman haasteeni nappasin tuulannelin blogista.

Cellbes mekko


Neljä paikkaa, jossa olen asunut


Tämä onkin haasteellinen kysymys. Olen elämäni aikana muuttanut niiiiin monta kertaa. Nopeasti laskettuna olen asunut 11 eri paikkakunnalla. Kokkolassakin olen asunut kolmessa eri osoitteessa. Peruskoulun olen suorittanut viidessä, kyllä, ihan oikein, viidessä eri koulussa. Vanhempani ovat monta kertaa muuttaneet työn perässä. Itsekin, aikuisena, olen useasti vaihtanut osoitetta. Katsoessa elämää taaksepäin, pitää oikein miettiä ajatuksen kanssa, mitkä paikkakunnat ovat olleet minulle merkityksellisiä. Paikkakunnat eivät ole tärkeysjärjestyksessä.

1. Kokkola
Kaupunki, jossa elin lapsuusvuodet ja kävin koulua luokat 1-5. Kokkolasta minulle tulee mieleen huoleton lapsuusaika. Siskon kanssa huristeltiin Rytimäeltä pyörällä kaupunkiin, kesäaikaan Halkokariin uimaan. Muistan, kun menimme keskenään laittamaan reiät korviin ja miltei pyörryin. 70-luvun Kokkolasta on myös jäänyt mieleen Sokos ja missikiertueet. Ihailin missejä ja kävin katsomassa mm. Johanna Rauniota ja Anne Pohtamoa. 

2. Kempele
Kempeleessä olen asunut 16 vuotta. Muutimme Kempeleeseen juuri ennen kuin omat tyttäret aloittivat koulun. Kempele on omien tyttärien lapsuuspaikkakunta. Muutto Kempeleeseen oli tietoinen valinta toisen tyttären tilanteen vuoksi. Hän on autisminkirjolainen ja olin selvittänyt, että Kempele tarjoaa erityislapsille hyvät palvelut.  Näin tapahtui, tytär pääsi aloittamaan koulutien osaavissa käsissä. Muutenkin kaikki tarvittavat palvelut ovat järjestyneet hyvin. Kempeleen kunnan slogan "Hyvä kasvaa Kempeleessä" toteutui ja pitää edelleen paikkansa.

3. Tukholma
Kun pääsin ylioppilaaksi, en tiennyt mikä minusta tulee isona. Niinpä päätin pitää välivuoden ja lähteä Tukholmaan. En ollut matkustellut aikaisemmin Suomen ulkopuolella, Tukholman reissu oli ensimmäinen. Työpaikka minulla oli, ei enempää eikä vähempää, silloisessa Tukholman ykköshotellissa, Grand Hotellissa. Siellä siivosin vuoden ajan huoneita. Vietin konkreettisesti vuoden ajan hotellielämää, sillä asuin itsekin Grandissä. Huoneeni oli KAK:n rakennuksessa, ikkunasta suora näkymä kuninkaanlinnaan. Tukholman vuosi oli  hyvä elämän oppikoulu. Kotiin palasin monta kokemusta rikkaampana.

4. Oulu
Olen asunut nyt reilun vuoden Oulussa. Kaupunki on tuttu jo lapsuudesta, molemmat mummolat olivat Oulussa. Itse asiassa, paikalla missä nyt asun, oli ennen urheilukenttä, jossa kävin talvisin luistelemassa mummolassa ollessa. Oulu on sopivan kokoinen kaupunki, lyhyet matkat joka paikkaan.  Täällä on mukavasti kulttuuritarjontaa ja tekemistä. Reissuun on myös helppo lähteä, lentokenttä on lähellä ja junat kulkee.

Kiikeli Island Oulu Finland


Neljä paikkaa, jossa olen ollut töissä


Tämäkin on haasteellinen kysymys, sillä tähän ikään on jo kertynyt reippaasti työkokemusta.

1. Hotelli- ja ravintola-alan työt
Olin aikoinaan 10 vuotta hotellissa töissä. Alunperin vastaanotossa, siitä toimenkuva pikkuhiljaa laajeni. Voi sanoa, että miltei kaikkea muuta olen tehnyt, mutta kokkina en ole ollut. Opettavaisia vuosia, nimimerkillä  "mitä kaikkea olenkaan nähnyt".

2. Sihteerin työ
Toiset 10 vuotta meni sihteerintyössä. Kun hotellityöt olivat kolmivuorotyötä, niin sihteerin työ oli säännöllistä päivätyötä. Mukavaa työtä, tosin ajoittain aika hektistä. 

3. Kaupan ala
Seitsemän vuotta on nyt mennyt kaupan alalla. Pidän työstäni, yksikään päivä ei ole samanlainen. Epäsäännöllinen vuorotyö myös sopii minulle. Iltavuoropäivinä on ihanaa viettää hidasta aamua kahvia juoden ja lehteä lukien.

4. Sekalainen seurakunta
Työhistoriasta löytyy kaikenlaista: kiinteistönvälittäjä, puhelinmyyjä, asiakaspalvelija rengasliikkeessä, keikkatarjoilija, siivooja. Päivääkään en ole ollut työttömänä, aina on tekevälle löytynyt töitä.

Where to go in Finland

Neljä ohjelmaa, joita olen seurannut tv.stä

Nyt sitten hieman kevyempää osastoa. Katson todella vähän tv:tä, meillä ei ole netflixiä, cmorea jne. mitä niitä onkaan. Ilmaiskanavilta tulee niin paljon mielenkiintoisia ohjelmia, ettei niitäkään kaikkia ehdi seurata. 

1. Outlander 
Kirjahyllystäni löytyy melkoinen rivi Diana Gabaldonin tuotantoa. Luin Matkantekijäsarjan heti kun se ilmestyi 2000-luvun alussa. Olin riemuissani, kun kuulin, että kirjoista tehdään tv-sarja.

2. Poldark
Tämäkin sarja perustuu kirjoihin, tekijänä Winston Graham. Poldarkista pidän todella paljon, sopiva sekoitus historiaa, ihmiskohtaloita, romantiikkaa, kaikki ihanissa Cornwallin maisemissa.

4. Erilaiset haastattelu/matkailuohjelmat
Viime keväänä tv:ssä oli todella hyvä sarja, Ella Kannisen juontama Kesäksi kotiin. Ellalla on hyvä tyyli haastatteluissa, hän saa hyvän tunnelman aikaan.

Michael Portillon reissuohjelmat ovat myös mieleeni. Hän lukee vanhoja matkaoppaita ja reissaa junalla milloin missäkin. Leppoisaa menoa raiteilla, mukana annos historiaa ja hienoja maisemia.

4. Kauniit ja rohkeat
Kyllä, tarvitsen päivittäisen annoksen hömppäsaippuaa ja sen antaa tämä sarja. Ei päätä ei häntää, sopivasti rentouttaa ja tyhjentää pään.


KN hat Cellbes dress

Neljä paikka, jossa olen käynyt


Nämä kysymykset ovat kaikki haastavia. Tähänkin on monta vaihtoehtoa, mutta valitsen paikat, joilla on minulle henkilökohtaista merkitystä.

1. Borås 
Voisi ajatella, että mitä ihmeellistä on Boråsissa, kauniissa kaupungissa etelä-Ruotsissa. Passissani lukee kohdalla syntymäkotikunta: Borås. Olen syntynyt siellä. Minulla ei ollut sieltä mitään muistikuvia, muutimme takaisin Suomeen, kun olin ihan pieni. Muutama vuosi sitten teimme vanhempieni ja avomieheni kanssa asuntoautolla nostalgiakiertueen Ruotsiin. Vanhempanikaan eivät olleet käyneet Boråsissa sen jälkeen, kun muutimme sieltä pois. Kävimme katsomassa sairaalan, jossa olen syntynyt. Södra Älvborgs  Sjukhus oli edelleen paikallaan. Samoin edelleen oli olemassa Segloran seurakuntakoti, jossa minut on kastettu. Kävimme myös Svaneholmissa, missä olemme asuneet. Tämä reissu antoi vanhempien kertomuksille ja aikaisemmin valokuvissa nähdyille paikoille merkityksen. Ja ehkä jollain tapaa vahvisti minun identitieettiä, nyt tiedän, muutenkin kuin passin tekstistä, missä olen syntynyt.

2. Rooma 
Tänä vuotta tulee jo viisi vuotta siitä, kun minut yllätettiin kesälomamatkalla Roomassa. Olimme miesystäväni kanssa espanjalaisilla portailla, kun hän sanoi: istupa siihen, minulla on kysyttävää. Huh, hetki meni kun tajusin, mitä hän on kysymässä. Sanoin kyllä, ja sen jälkeen se olikin itkua ja naurua, tunteiden sekamelskaa. Sormuksia ei ollut, ne hankittiin Roomasta. Se olikin vaikeampaa kuin voisi luulla, oli elokuu ja melkein kaikki kultasepänliikkeet lomalla. Vihdoin sormukset löytyivät ja ne pujotettiin sormiin Vatikaanissa Pyhän Pietarin kirkossa. Ikimuistoisia hetkiä.

3. New York
Helmikuussa tulee vuosi New Yorkin reissusta. Olen aina haaveillut pääseväni sinne ja vuosi sitten matka toteutui. New Yorkissa kaikki on niin suurta, sitä ei voi käsittää ennen kuin siellä käy itse. Nähtävyyksien lisäksi minua kiehtoi siirtolaisten saari, Ellis Island, jossa 1900-luvun alussa siirtolaiset tulivat maihin. Äidin puolen sekä mummun että papan vanhemmat ovat olleet siirtolaisina Amerikassa. Tuntui oudon nostalgiselta olla itse samassa siirtolaisten rekisteröintihallissa, missä isovanhempien vanhemmat ovat kauan sitten olleet.

4. Paris Disneyland
Kun tyttäret olivat 9- ja 10-vuotiaat, teimme perhereissun Pariisin Disneylandiin. Itsekin olen Disneyfani, joten reissu oli minullekin mieluinen. Oli mieleenpainuva kokemus kävellä sitä pääkäytävää pitkin kohti Prinsessa Ruususen linnaa. Reissu oli onnistunut, saatiin sydämemme kyllyydestä  hurvitella laitteissa ja nähtiin mm. upea Leijonakuningasshow. Oli mukavaa seurata tyttöjen reaktioita: "äiti, katso, tuolla on Mikki ja Minni!". Aina kulman takaa ilmestyi tuttuja hahmoja.


Cellbes dress

Neljä ruokaa
Tästä tulee hieman erilainen listaus, kaksi lempiruokaa, kaksi inhokkia.

1. Uunilohi
Ehdoton lempiruoka, lohi, kala yleensäkin. Meillä syödään paljon kalaa.

2. Broilerikasviswokki
Niin hyvää ja helppoa, broilerisuikaleita, kasviksia ja ruokakermaa, nam.

3. Pinaattikeitto
Ehdoton inhokki! Ei kertakaikkiaan mene alas.

4. Riistakäristys
Ei maistu minulle, jokin siinä on, ei mene alas sekään.

Neljä juomaa
Tässä sama, kaksi lempparia, kaksi inhokkia.

1.Vesi
Juon paljon vettä, parasta janojuomaa. Hanaveden sijaan juon Oulun kaupungin vesipostista saatavaa pohjavettä. Se on ihanan raikasta ja paremman makuista kuin hanavesi.

2. Karpalolonkero
Mökillä, terassilla, saunan jälkeen, kylmänä nautittu.

3. Piimä ja maito
Piimää olen aina inhonnut ja maitoa en ole juonut vuosikymmeniin. Maito ei vaan maistu.

4. Olut ja viinit
Olen kerran maistanut olutta, se oli hyvä kerta, tuli kaksi kertaa samalla iskulla, ensimmäinen ja viimeinen. Sekä puna- että valkoviinissä on jotain, mitä elimistöni ei siedä. Lasi viiniä ja pian teen wc-pytyn kanssa läheisempää tuttavuutta. 

Kiikeli saari Oulu


Tämän postauksen kuvat on otettu marraskuun lopulla, juuri ennen lumen tuloa. Kuvauspaikka on kotini lähellä oleva Kiikelin saari.

Tästä tulikin yllättävän pitkä ja henkilökohtainen postaus, kiitos kun jaksoit lukea koko jutun.

Mukavaa uutta viikkoa sinulle!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailusta blogissani, tule toistekin!😊

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.