maanantai 28. tammikuuta 2019

Kaupunkiloma talvisessa Budapestissä - vinkkejä ja tunnelmia

Olen parhaillaan parin viikon lomalla. Täällä Oulussa on ollut todella kylmää, miltei -30 astetta. Viime viikolla pääsin  neljän päivän  ajaksi pakoon pakkasia, kaupunkilomalle talviseen Budapestiin. Pakkasta oli sielläkin, enimmillään -7 astetta, mutta se tuntui suorastaan lämpimältä. Lähdetään katsomaan mitä minä löysin tammikuisesta Budapestistä.

Matkavinkit Budapestiin

Majoittuminen City Hotel Matyas 


Mikä on hyvä ja edullinen hotelli Budapestissä
City Hotel Matyas
Hotelli sijaitsee hyvällä paikalla Elisabetin sillan kupeessa. Ostoskatu Vaci Utca on ihan vieressä, lähin metroasema 300 metrin päässä. Tasoltaan hotelli oli kyltissä näkyvät kolme tähteä, perusjutut löytyivät, mitään extraa ei ollut. Liikuntarajoitteisille hotelli ei sovi, paljon oli portaita, kapeita käytäviä, eikä hissiä. Kuvassakin näkyvä hotellin nimi on syvennyksessä korkealla oven yläpuolella.  Kävelimme pari kertaa hotellin ohi, ennen kuin hoksasimme,  missä on sisäänkäynti.

Gellert kukkula

How does Gellert hill in Budapest Hungary look
Gellert kukkula Budapest
Budan puolella Elisabetin sillan toisessa päässä on Gellertin kukkula. Lähdimme mieheni kanssa kävelemään lumiset siksakpolut ylöspäin. Varjoisalla puolella oli lumi maassa ja paikoitellen liukasta.

Tips for visiting Budapest in wintertime
Gellert kukkula Budapest 
Kukkulan päällä aurinkoisella puolella oli ihanan keväinen tunnelma. Aurinko paistoi ja linnut lauloivat. Kevät tule jo, sinua odotetaan...

Kukkulalta olikin hyvä tähyillä jo seuraavaa kohdetta, Budan linnaa.

Linnavuori

What to see in Budapest, visit Buda castle
Budan linna Budapest
Kuninkaanlinna rakennettiin 1200-luvulla. Vaiheikkaan historian jälkeen linna palautettiin keskiaikaiseen asuunsa Neuvostovallan aikana 1950- ja 1960-luvuilla. Linnassa on paljon nähtävää, esimerkiksi taide- ja historiamuseot. Tällä kertaa tyydyimme ihailemaan rakennuksia ulkopuolelta.

Linnavuorella on uusklassinen rakennus Sandor-palatsi, joka on nykyisin Unkarin presidentin virka-asunto. Satuimme paikalle juuri vahdinvaihdon aikaan.

Unkarin presidentin virka-asunto Sandor-palatsi
Vahdin vaihto Unkarin presidentin virka-asunnolla Sandor-palatsissa


Suuri Synagoga Dohany-kadulla

Olen kiinnostunut historiasta ja yleensä reissuilla kirkot ja museot ovat käyntikohteiden listalla. Budapestissä mustkohde on Suuri Synagoga.

A place worth visiting in Budapest Hungary
Suuri Synagoga Dohany-kadulla Budapestissä

How does great synagoga look in Budapest
Suuri Synagoga Dohany kadulla Budapestissä 
Budapestissä oleva Suuri Synagoga on Euroopan suurin ja maailman toiseksi suurin synagoga. Suurin on New Yorkissa. Täytyy sanoa, etten koskaan ole nähnyt mitään vastaavaa, olin aika mykistynyt. Synagogaan täytyy ostaa pääsylippu,  noin 15 euroa. Lippuun kuului opastus, menimme englanninkieliseen opastukseen. Opas oli charmantti vanhempi herra, joka kertoi synagogan ja juutalaisten historiasta noin 40 minuuttia. Historian tapahtumat avautuivat ihan uudella ja mielenkiintoisella tavalla.

Imre Varga
Elämänpuu -  holokaustin muistomerkki
Raoul Wallenbergin puistossa synagogan takana on holokaustin muistomerkki, Imre Vargan teos Elämänpuu. Ruotsalainen diplomaatti Raoul Wallenberg pelasti toimillaan tuhansia juutalaisia.

Szimpla Kert raunioravintolat

Juutalaiskorttelissa on toinen mielenkiintoinen kohde, Szimpla Kert raunioravintolat.

A place worth visiting in Budapest Szimpla Kert
Selfie Szimpla Kert Budapest

What you can recycle Look at Szimpla Kert Budapest
Kierrätystä parhaimmillaan Szimpla Kert Budapest
Missä ehdottomasti kannattaa käydä Budapestissä
Hengitä syvään, rauhoitu, mielenrauhaa Szimpla Kertin tapaan
Szimpla Kertin raunioravintolat olivat aivan uskomaton näky. Jos mietit mitä kaikkea tavaraa voi kierrättää ja keksiä uusiokäyttöä, Szimpla Kert on vinkkejä tulvillaan. Kierrättäjän taivas, kaikkea tavaraa iloisesti sikinsokin muodostaen kuitenkin rennon tyylikkään ja kodikkaan kokonaisuuden.

Budapest by night


Budapest by night
Budapest on iltavalaistuksessa todella kaunis. Mukavaa vain kävellä, katsoa ja nauttia valaistuksista. Kuvassa kuuluisa Ketjusilta.

Julkinen liikenne Budapestissä 


Opas Budapestin julkinen liikenne

En tiennyt entuudestaan mitään Budapestin julkisesta liikenteestä. Ensimmäiseltä metroasemalta tarttui mukaan tämä opas, jossa hyvin yksityiskohtaisesti selvitetään liikkuminen Budapestissä julkisilla liikennevälineillä.

Budapestin julkinen liikenne lippuvaihtoehdot
Liput ja matkakortit Budapest
Lippuvaihtoehdoista itse käytin yksittäistä lippua (Single ticket) sekä vaihtolippua    (Transfer ticket). Kaupungissa on helppo liikkua myös kävelemällä. Siinä näkee paljon ja voi hetken mielijohteesta poiketa mielenkiintoisiin paikkoihin. Paljon myös kävelimme, yhtenä päivänä tuli askelmittariin 12 000 askelta.

Lentokentälle pääsee helpoiten lentokenttäbussilla, 100E, joka lähtee keskustasta Deak ferenc ter-metroasemalta. Lentokenttäbussiin täytyy ostaa oma lippu "Airport shuttle bus single ticket". Matka kentälle kestää noin puoli tuntia.

Hieno asia Budapestin julkisessa liikenteessä on se, että yli 65-vuotiaat sekä alle 6-vuotiaat matkustavat kaikissa julkisissa liikennevälineissä ilmaiseksi.


Kävimme myös Pyhän Tapanin basilikassa, Rudas-kylpylässä, Parlamenttitalon pihalla ja kahviossa, katsomassa "kenkiä" Tonavan rannalla, Sankarien aukiolla, Varosliget kaupunginpuistossa, Matiaksen kirkossa ja Kalastajanlinnakkeella.

Paljon tuli uusia kokemuksia, paljon jäi myös nähtävää seuraavalle Budapestin reissulle.

Kiitos sinulle, kun luit koko postauksen. Oletko käynyt Budapestissä itse, mikä sinusta oli vaikuttavin kokemus?

Toivottavasti nämä pakkaset alkaa hellittää, kun tätä kirjoitan, Oulussa lämpötila on  on -22 astetta.

Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle!

2 kommenttia:

 1. Kiitos kattavasta ja käytännönläheisestä katsauksesta Budapestiin. En ole koskaan käynyt siellä, mutta olen kuullut paljon kehuja ja tietysti lukenut lehdistäkin siitä. Jostain syystä kaupunkilomat keskittyvät aina varhaiskevääseen tai myöhäissyksyyn, jolloin ei ole liian kuuma. Ja Palma ja Nizza ovat vieneet sydämemme, joten ei ole tullut vakavasti mietittyä edes muita vaihtoehtoja. Ja tietty meri, ne on meren rannalla, mikä on ihanaa.
  Mukavaa ja aurinkoista viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Maarit! Itse olen myös kaupunkilomien ystävä, Nizzakin olen käynyt. Mukavaa uutta viikkoa!

   Poista

Kiitos vierailusta blogissani, tule toistekin!😊

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.