maanantai 7. tammikuuta 2019

Ihmisellinen mies

Yhteistyö Oulun teatterin kanssa. Kiitos yhteistyöstä!

Vuodenvaihteen juhlakausi on onnellisesti ohitse, saamme aloittaa uuden vuoden ja alkaa kerätä uusia kokemuksia ja muistoja. Uuden vuoden alkajaisiksi, lähdetään teatteriin!

Viime marraskuussa minulla oli ilo saada osallistua yhteistyön merkeissä Ihmisellisen miehen ensi-iltaan.

Oulun Teatteri Ihmisellinen mies
Tervetuloa ensi-iltaan Oulun teatteriin
Koskaan aikaisemmin en ole ollut teatterin ensi-illassa. Tuntui juhlavalta astella teatteriin ulkotulien valaistessa pimeää marraskuun iltaa. Minua ilahdutti suuresti, kun huomasin, miten yleisö juhlisti ensi-iltaa. Se, että yleisö oli pukeutunut "parhaimpiinsa", toi tilaisuuteen juhlavuutta ja kertoi yleisön arvostuksesta  näytelmän koko työryhmää kohtaan. Ilmassa oli käsinkosketeltavaa juhlan tuntua.

Ihmisellinen mies


Oulun Teatteri Ihmisellinen mies
Ihmisellinen mies
Ihmisellinen mies on Sirkku Peltolan näytelmä. Tarina kertoo miehestä nimeltään Raine Kukkia. Raine on hyväntahtoinen, vaatimaton, hiljainen hissukka, jonka elämässä tapahtuu muutoksia. Tulee avioero, työpaikka menee alta, uuden työn perässä on muutettava  toiselle paikkakunnalle.

Seuraavat kuvat ovat Oulun teatterin kuvagalleriasta, kuvat on ottanut Jussi Tuokkola.

Mitä tehdä tammikuussa Oulussa

Pidin  näytelmän alkukohtauksesta, jossa hektinen toimistoympäristö ja tehokkaat ihmiset olivat hyvä vastakohta vaatimattomalle Rainelle, joka todistusjäljennökset kourassa menee kyselemään pölyimurikauppiaan töitä. Muistan omastakin kokemuksesta elävästi tuon todistusten kopiointiruljanssin. Niin ovat työnhakutilanteet muuttuneet... nykyään tehdään itsestä video eikä missään kysytä oikeaksi todistettuja kopioita.

Oulun teatterin tammikuu

Valokuvat Jussi Tuokkola

Raine Kukkia on hyväsydäminen mies, joka pyyteettömästi auttaa hädässä olevia. Hän on kiltti "tossukka", joka asettaa toisten hyvinvoinnin itsensä edelle. Hän ei suutu, vaikka juoppo vuokraisäntä tunkee itsensä mukaan perhetilanteisiin. Raine unohtaa itsensä, hän unohtaa elää. Raine on "maan hiljaisia". Näytelmää katsoessa mielessäni alkoi soida biisi "Mies, jonka ympäriltä tuolit viedään".

Raine tapaa elämässä eksyneitä, yksinäisiä ihmisiä: juoppo vuokraisäntä, sekoileva nainen, velkaantunut esimies,  oma vieraalta tuntuva poika, räväkkä ja synkkä lapsenlapsi Raisa. Jotkut heistä saattavat ehkä käyttää Rainen hyväntahtoisuutta härskisti hyväksi. Tuntuu kuitenkin siltä, että Raine saa  näistä kohtaamistaan ihmisistä itselleen hyvän mielen.

Pentti Korhonen Ruut Rokka

Esitys on kuin viini, kypsyy hitaasti, paranee vanhetessaan. Oulun teatterin pyörivälle lavalle on lavastettu valmiit interiöörit, siirtymät kohtauksesta toiseen  ovat sarjakuvamaisia. Lava pyörähtää ja päästään seuraavaan kohtaukseen ja lokeroon. Musiikki, graffitit, valopylväät ja multimediatehosteet vievät hiljaista huumoria sisältävää tarinaa eteenpäin.

Ihmisellinen mies ei ole komedia. Esitys antaa pohtimisen aihetta, koskaan et voi tietää, mitä toiselle ihmiselle oikeasti kuuluu. Jokaisen ihmisen elämä on merkityksellinen.

Esitykset alkavat jälleen tulevana perjantaina 11.1. Suosittelen, kannattaa käydä katsomassa!

Nähdään kevään aikana teatterissa, mukavaa uutta viikkoa kaikille!2 kommenttia:

 1. Minulla on ollut ilo käydä bloggaajana teatterien ensi-illoissa. Teatteriesityskin saa vielä oman hohtonsa siitä, kun väki juhlistaa pukeutumisellaan näytäntöä.
  Ihmisellinen mies kuulostaa inhimilliseltä näytelmältä. Raine Kukkia on hieno mies, joka auttamalla toisia saa itselleen hyvän mielen. Heidänlaisiaan ihmisiä tarvitaan tässä maailmassa, jossa ihmisillä on kiire ja välinpitämättömyys on vallalla.
  Kiitos hienosta esittelystä. Harmikseni Oulu on vain liian kaukana teatterikäynneille.
  Blogissani on haaste sinulle. Koskee kulttuuria :)
  Valoisaa tammikuuta!

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista Tuula. Tule meille Ouluun viikonloppulomalle! Lennot ja junat toimii.Teatterissa tapahtuu, helmikuussa tulee ensi-iltaan Rakastunut Shakespeare. Innolla odotan lempielokuvan teatteriversiota. Kiitos haasteesta, mielenkiintoisia kysymyksiä. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista

Kiitos vierailusta blogissani, tule toistekin!😊

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.