perjantai 14. joulukuuta 2018

Joulutunnelmaa Raahessa

Marraskuun lopulla oli meidän paikallisessa Oulu-lehdessä tietoa Raahen joulusta. Liitteessä mainittiin, että Soveliuksen talo on koristeltu jouluun ja milloin on mahdollista käydä tutustumassa porvariskodin joulutunnelmaan. Päätin, että jos vain omat aikataulut sallii, lähden piipahtamaan Raahessa.

Keskiviikkoaamun pimeässä nousin Oulusta bussiin ja tunnin päästä olinkin jo Raahessa. Jälleen kerran totesin, kuinka näppärää ja mukavaa on mennä bussilla.

Soveliuksen talo Raahe
Soveliuksen talo Raahe 
Siellä aamuhämärässä loisti Soveliuksen talo ikkunat valaistuna. Soveliuksen talossa kävin  edellisen kerran viime heinäkuussa, talon historiasta ja traagisesta rakkaustarinasta voit lukea täältä.

Sovelius Love story from Raahe Finland
Rakkaustarina Soveliuksen talossa
Tämän ikkunan ääressä Johan Sovelius poltti kynttilää kun hän ikävöi ja kaipasi rakastaan. Vuodet vierivät, kynttilä paloi ikkunassa aina silloin tällöin. Viimeisillä voimillaan Johan Sovelius vielä muisteli rakkauttaan ja hänet löydettiin ikkunan edestä kuolleena.

Christmas in Sovelius House Raahe
Joulukuusi Soveliuksen talo
Tämä joulukuusi ei nyt lyysaa. Kun kuusessa on kynttilät sytytettynä, Raahessa sanottiin että kuusi "lyysaa".


Porvariskodin joulu Sovelius Raahe
Joulupäivällinen on katettu Soveliuksen talossa
Talossa käydessä siellä oli koululaisia, joilla oli opastus. Jäin itsekin kuuntelemaan oppaan tarinoita. Hän kertoi, että porvariskodin tyttärillä oli nukkeja. Siihen aikaan nuket olivat mollamaijoja, joilla oli keraamiset kasvot. Leikeissä nuket saivat ruhjeita, ompeleet ratkesivat, täytteet pursuilivat.  Ennen joulua nuket salaperäisesti katosivat, kunnes jouluaattona ne löytyivät  korjattuna ja uudistettuna  uusien vaatteiden kera lahjapaketista.

Mukavaa oli käydä katsomassa Soveliuksen talon joulua.  Vielä ehtii, talo on avoinna tänään perjantaina 9-18 ja huomenna lauantaina 12-16 osoitteessa Rantakatu 36 92100 Raahe.

Soveliuksen talolta lähdin kävelemään kohti Pekkatoria.

Marketplace Pekka in Raahe Finland
Pekkatori Raahe
Pekkatorin yhdellä kulmalla on Langin Kauppahuone, jossa olen käynyt aika monta kertaa ja jonne Raahessa käydessä mielellään menen kahvittelemaan.

Bed and breakfast in Raahe Langin kauppahuone
Langin kauppahuone
Langin kauppahuoneen joulukuusi
Langin Kauppahuoneella oli myös kaunis, vanhaan tyyliin koristeltu joulukuusi. Muutenkin tunnelma ja tuoksut olivat jouluiset.

Joulutunnelman täydensi pala herkullista luumupähkinäkakkua.

Tunnelmallinen kahvila Raahessa Langin kauppahuone
Herkutteluhetki Langin Kauppahuoneella Raahessa
Raahessa käydessä ei kannata unohtaa Wanhan Raahen joulukalenteria. Joka päivä avautuu uusi jouluikkuna. Ikkunoihin voi tutustua kuuntelemalla samalla ikkunoihin liittyvät tarinat Glopas-äänisovelluksen kautta. Joulukalenterikartta on osoitteessa www.visitraahe.fi. Ikkunat ovat nähtävillä loppiaiseen saakka.

Vielä reilu viikko jouluun ja   jouluvalmistelut ovat kiihkeimmillään. Muistetaan kuitenkin olla stressaamatta, joulu tulee, vaikka et olisikaan leiponut pipareita ja torttuja itse tehdystä taikinasta.

Mukavaa joulun odotusta kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailusta blogissani, tule toistekin!😊

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.