sunnuntai 23. joulukuuta 2018

Joulukalenterin luukku 23 Vapaudenpatsas New York

Olen aina haaveillut matkasta New Yorkiin. Viime helmikuussa matka vihdoin toteutui. Suomityttö oli aika pää pyörällä suuressa kaupungissa. Kaikki on niin suurta, ettei sitä voi käsittää ennen kuin New Yorkin kokee itse. Avataan siis luukku 23,  Vapaudenpatsas New York.

Luukku nro 23 Lady Liberty New York


Christmas decorations from Lady Liberty
Lady Liberty


Vapaudenpatsas on niin tuttu lukuisista elokuvista ja tv-sarjoista. Oli kuitenkin aika mykistävää ja epätodellista olla ja kokea itse Lady Liberty. Ostin etukäteen netistä New York-passin, jolla pääsi tiettyihin kohteisiin. Vapaudenpatsaan pääsylippu sisälsi laivamatkan saarelle, käynnin patsaan sisällä olevassa museossa sekä nousun patsaan jalustan näköalatasanteelle. Samalla lipulla pääsi vielä viereiselle saarelle Ellis Islandille siirtolaiskeskukseen.

Vapaudenpatsas New York
Vapaudenpatsaalla New Yorkissa
Helmikuussa New Yorkissa oli yllättävän kylmä. Matkavarusteita pakatessa ajattelin, että ei sinne varmaan tarvitse ottaa kaikkein paksuinta untuvatakkia, en siis ottanut. Olisi pitänyt, suoraan mereltä puhaltava kylmä tuuli meni kaikkien vaatteiden lävitse.

Vapaudenpatsaan jalustan näköalatasanteella
Vapaudenpatsaan jalustan näköalatasanteella
Tämä kuva on otettu Vapaudenpatsaan jalustan näköalatasanteella. Kuvassa  vasemmalla puolella näkyvä saari on Ellis Island. Se on paikka, jonne Euroopasta tulevat siirtolaiset rantautuivat, kun he tulivat Amerikkaan. Ellis Islandilla on suuri rekisteröintihalli, jossa  tulijat kuulusteltiin, tarkastettiin ja kirjattiin. Sairaat ja rikolliset lähetettiin saman tien paluumatkalle.

Halusin ehdottomasti käydä Ellis Islandilla. Minun isoisän isä on aikoinaan matkustanut Amerikkaan ja asunutkin siellä. Jostain syystä hän kuitenkin palasi Suomeen, Siikajoelle, josta minun sukuni on kotoisin. Vielä vanhoilla päivillään isoisän isä tuumasi: "kyllä minä vielä palaan njuu jorkin rannoille, mutta ku tuli tuo akka otettua". Koskaan hän ei kuitenkaan sinne palannut. Tuntui hassulta olla samassa rekisteröintihallissa, missä isoisän isäkin on aikoinaan käynyt.

Joulu alkaa olla jo lähellä. Vielä viimeiset lahjat pakettiin ja kinkku illalla uuniin. 

Jouluisissa tunnelmissa, mukavaa sunnuntaita!
2 kommenttia:

  1. Siellä taitaa olla samanlainen sää, kuin täällä meillä. Ihanat kuvat.<3 Hyvää joulua Päivi <3

    VastaaPoista

Kiitos vierailusta blogissani, tule toistekin!😊

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.