maanantai 5. marraskuuta 2018

John Lennon Imagine Peace Tower

Reykjavik on kaupunki, missä on paljon nähtävää ja koettavaa. Kaupungissa voi kierrellä itsekseen nähtävyyksissä, joista jo aiemmin kerroinkin  täällä. Toinen vaihtoehto on osallistua opastetulle retkelle/kierrokselle. Tarjontaa on paljon: Golden Circle, Blue Lagoon, jäätikköretket, jeeppisafarit, valas- ja ratsastusretket. Me valitsimme jotain erilaista.

In memory of John Lennon  Imagine Peace Tower 


Itselläni ei ole muistikuvaa Beatlesmaniasta 1960-luvulla. Olen aina kuitenkin tykännyt heidän musiikistaan, se on rentoa hyvän mielen musiikkia. Hyvä musiikki on ajatonta, klassikkobiisejä.

Viime helmikuussa olin New Yorkissa, siellä opastetulla kierroksella opas kertoi:  "tässä on John Lennonin kotitalo, jonka eteen hänet ammuttiin". Tuntui jotenkin hullulta nähdä se rakennus ja tietää, mitä siinä on tapahtunut. Enpä silloin helmikuussa tiennyt, että tulen vierailemaan John Lennonin muistomerkillä Islannissa.

Visit Reykjavik
Elding II Reykjavik Iceland

Osallistuimme Elding, adventure at sea- firman järjestämälle Imagine Peace Tower-retkelle. Lokakuinen ilta oli pimeä ja kylmä, mutta niin vain tämä alus lähti merelle, suuntana Videyn saari, 20 minuutin päässä kaupungista.Day trip to Videy Island
Astu laivaan!


John Lennonin leski, Yoko Ono, halusi pystyttää  muistomerkin miehelleen. Yoko Ono etsi valotornille paikkaa, mikä ei ollut retkioppaan mukaan helppo tehtävä. Yoko Ono valitsi Islannin, koska Islanti on rauhan maa, siellä ei ole armeijaa. Islannissa on saatavilla geotermistä energiaa, mitä käytetään valotornin ylläpitoon. Islanti sijaitsee Euroopan ja Amerikan välissä, Yoko Ono ei halunnut olla puolueellinen sijoittamalla muistomerkin joko New Yorkiin tai Liverpooliin.

Look at Imagine Peace Tower Reykjavik Iceland
Imagine Peace Tower from the sea

Lähestytään Videyn saarta ja valotorni alkaa näkyä.

Imagine Peace Towerin valokeila nousee kohti korkeuksia

Oppaan mukana oli mukavaa kiertää Videyn saarta, saari on asumaton, valotornin lisäksi siellä on Islannin vanhin kivitalo sekä vanhin säilynyt kirkko.  Reykjavikin valot näkyivät kaukana. Saarella oli säkkipimeää, meillä oli taskulamput. Kaikessa pimeydessä Imagine Peace Tower loisti kuin majakka.

Imagine Peace Tower Videy Island Reykjavik 

Imagine Peace Tower loistaa vain tietyn ajan. Valotorni  laitetaan loistamaan John Lennonin syntymäpäivänä 9.s  lokakuuta, ja  sammutetaan 8.s joulukuuta, päivänä, jolloin hänet surmattiin. Valotorni on valaistuna myös talvipäivän seisauksesta, 22.12., uuden vuoden päivään.

Satunnaisesti  valotorni voi olla valaistuna Yoko Onon päätöksellä muulloinkin. Esimerkiksi, kun maailmalla on tapahtunut terrori-isku, valotorni laitetaan loistamaan ja tuomaan rauhaa maailmaan.

Elding adventure at sea Iceland
Videy Island Imagine Peace Tower 

Valotorni on rakenteeltaan kuin toivomuskaivo. "Kaivon" juurella on kuusi "valosädettä", mitkä yhdistyvät "kaivon" valoihin, luoden voimakkaan valopatsaan kohti korkeuksia.

Viime aikoina on ollut  keskustelua suomen kielen häviämisestä, siitä, että englannin kieli valtaa alaa ja oletetaan, että kaikki osaavat englantia.  Imagine Peace Towerilla minä koin voimakkaan ylpeyden tunteen suomalaisuudesta ja suomen kielestä. 

Imagine peace
Kuvittele rauha
Siellä se on! Yoko Ono on valinnut valotornin jalustaan rauhan toiveen kirjoitettuna 24:llä kielellä ja yksi niistä on suomen kieli. Hyvä me, hyvä Suomi! Hieman piti kyynelehtiä siellä saarella pimeässä, tuntui niin hyvältä nähdä omalla äidinkielellä kirjoitettu rauhan toive Imagine Peace Toweriin.

Imagine by John Lennon
In memory of John Lennon 

Imagine Peace Tower-retkeä voin kyllä suositella. Pilkkopimeä saari oli hieno kokemus, Reykjavikin valot kaukaisuudessa siintäen. Retki herätti monenlaisia ajatuksia sodasta ja rauhasta. Saadaanko maailmaan koskaan rauhaa? Kuinka onnekkaita me suomalaiset olemme, kun saamme elää maassa, jossa ei käydä sotaa.

Näissä tunnelmissa lähdetään uuteen viikkoon! Mukavaa päivää sinulle! 

4 kommenttia:

 1. Onpa outo paikka valopylväälle joskin hyvin perusteltu. Nuo Lennonin syntymä- ja kuolemankuukaudet sattuvatkin pimeinpään aikaan jolloin pylväs pääsee oikeuksiinsa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ollut koskaan itsekään kuullut mistään John Lennonin muistomerkistä, mutta käynti pilkkopimeällä saarella oli mieleenpainuva kokemus. Suomenkielinen teksti "Kuvittele rauha" pysäytti ja herkisti.

   Poista
 2. Onpa hieno muistomerkki John Lennonille! Olipahan ihan uusi juttu minulle, en ole aikaisemmin törmännyt. Varmasti mielenpainuva kokemus nähdä tuo. John Lennon oli rauhan mies.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt tuntuu hassulta, kun on reilu kuukausi sitten käynyt tuolla muistomerkillä ja tällä hetkellä aika monta kertaa olen jo kuullut John Lennonin "So this is Christmas"-joululaulun. Sekin laulu on aina ajankohtainen, "what have we done"?-kysymyksellään.

   Poista

Kiitos vierailusta blogissani, tule toistekin!😊

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.