keskiviikko 14. marraskuuta 2018

Golden Circle osa 2

Tässä postauksessa jatketaan Reykjavik Excursions-firman Golden Circle ja Fridheimar-kierrosta. Ensimmäinen pysähdys oli kasvihuoneella, toinen pysähdys kuumien lähteiden alueella, Geysir Centerissä.

Gullfossin vesiputous

Kolmas pysähdys on upea Gullfossin vesiputous.

Tom Taylor takki
Gullfossin vesiputous
Golden Waterfall Iceland
Golden waterfall

Gullfossin jylinä ja pauhu kuuluvat kauas, kun pääsee lähelle vesiputousta ei voi kuin ihailla tätä luonnon ihmettä.  Ei ole itsestään selvyys, että putous virtaa kanjoniin vapaana ja me saamme ihailla sitä. 

Gullfossin vesiputouksen pelastamisesta on olemassa kaksi tarinaa, joiden molempien pääosassa on rohkea islantilaisnainen Sigridur Tomasdottir. Ensimmäisen tarinan mukaan Sigridurin isä omisti maat putouksen ympärillä. Isä halusi rakentaa putoukseen voimalaitoksen, tytär uhkasi hypätä virtaan, mikäli isä toteuttaa rakennushankkeen. Voimalaitos jäi rakentamatta. 

Toisen tarinan mukaan Sigridur itse omisti maata vesiputouksen lähistöltä. Vesiputous myytiin ulkomaalaiselle taholle, joka halusi valjastaa vesiputouksen sähköntuotantoon. Islannin valtio osti vesiputouksen ulkomaalaisilta ja aikoi myös toteuttaa voimalaitoshankkeen. Sigridur vastusti voimalaitoshanketta ankarasti, käveli mm. Reykjavikissa paljain jaloin protestoimassa ja uhkasi jälleen hypätä putoukseen. Voimalaitoshanke ei toteutunut. Olipa totuus kumpi tahansa, Sigriduria pidetään Gullfossin vesiputoksen  pelastajana ja hän on saanut patsaan ihan vesiputouksen viereen. Rohkea nainen tuo Sigridur Tomasdottir!

Gullfoss waterfall Sigridur Tomasdottir
Sigridur Tomasdottir 

Pingvellir

Golden Circle-kierros jatkui Gullfossin vesiputokselta Pingvellirin ( tunnetaan myös nimellä Thingvellir)  kansallispuistoon.

Golden Circle tour by Reykjavik Excursions
Pingvöllum visitor centre Iceland
Pingvellir on mielenkiintoinen paikka kahdesta syystä. Ensinnäkin siellä kokoontui Islannin ensimmäinen parlamentti vuonna 930 jKr. Pingvellirissä on tehty Islannin tärkeimpiä päätöksiä, mm. päätös irtautua Tanskasta ja julistautua itsenäiseksi  kesäkuun 17.s  vuonna 1944. Toinen mielenkiintoinen seikka ovat mannerlaatat.


Tectonic plates in Thingvellir Iceland

Islannin saari sijaitsee kahden toisistaan hiljalleen erkaantuvan mannerlaatan päällä. Islannin länsiosa on Pohjois-Amerikan ja itäosa Euraasian laatan päällä. Tämä mannerlaattojen hidas erkaantuminen toisistaan tarkoittaa lukuisia pieniä maanjäristyksiä. Tuntui hullun epätodelliselta kävellä siellä ja ajatella, että tällä puolella alkaa Amerikka ja toisella puolella Eurooppa. 

Laavamuodostelma Pingvellir Islanti
Laavamuodostelma Pingvellir Islanti
Unesco World Heritage Iceland
Kivimuuri Pingvellir Islanti
Pingvellir on kansallispuisto ja myös yksi Unescon maailmanperintökohteista. Kansallispuistossa on kaksi leiriytymiseen sopivaa paikkaa,  siellä voi vaeltaa, kalastaa ja sukeltaa. Silfra-halkeama on kansainvälistenkin standardien mukaan yksi parhaimmista sukelluspaikoista. Halkeamassa voi konkreettisesti sukeltaa mannerlaattojen väliin.

Thingvellir National Park Iceland
Pingvellir kansallispuisto Islanti
Mielestäni Golden Circle-kierrokselle kannattaa osallistua. Kierroksella näkee ja kokee paljon, upeaa luontoa. Kierros kestää koko päivän, kahdeksan tuntia. Retken pituutta ei kannata säikähtää, huolto pelaa koko ajan, jokaisella pysähdyspaikalla oli wc:t ja mahdollisuus ostaa syötävää. Bussissa oli myös wc ja nykyaikana tärkeä wifi.

Oletko ollut Golden Circle-kierroksella, mitä pidit?

Mukavaa viikon jatkoa sinulle!











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailusta blogissani, tule toistekin!😊

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.