keskiviikko 21. marraskuuta 2018

Akureyri Pohjois-Islannin pääkaupunki

Matkakertomus Islannista jatkuu, olemme päässeet Akureyriin Pohjois-Islantiin. Akureyrissä on noin 20 000 asukasta. Reykjavikin lisäksi Akureyri on Islannin toinen kasvukeskus.

Akureyri

View to Akureyri city
Akureyri Islanti


Akureyrin kaupunki sijaitsee Islannin pisimmän vuonon, Eyjafjördurin, pohjukassa. Ilmasto Akureyrissä on hieman kuivempi ja minun mielestäni vähätuulisempi kuin Reykjavikissä. Kaupungin molemmin puolin olevat vuoret suojelevat kaupunkia pahimmilta tuulilta.

Go to Akureyri Iceland
Akureyrin kaupungin keskusaukio


Where to go in Iceland go to Akureyri
Akureyrin kaupungin keskusta 
Arvostettu The Guardian-lehti listasi 40 kiinnostavaa matkakohdetta vuodelle 2018. Ensimmäisenä listalla komeilee, mikäpä muu kuin Akureyri Islanti. Käytyäni Akureyrissä, en yhtään ihmettele, miksi kaupunki on päässyt listaukseen. Minäkin ihastuin  ihan täysin Akureyriin.

#heartsofakureyri
Akureyrissä sykkii lämmin sydän. Kaupungin kaikissa liikennevaloissa punainen valo on sydämen muotoinen. Sydän antaa positiivisen ja sanoisinko jopa rakkaudellisen tunteen. Pysähtyminen liikennevaloissa on mukavampaa, kun viestin antaa lämmin, punainen sydän.

Liikenteen saralla kaupunki ilahduttaa  myös siten, että paikallisliikenteen bussit ovat ilmaisia. Hieno asia kannustaa kaupunkilaisia käyttämään julkista liikennettä.

Public Art in Akureyri Iceland
Taidetta Akureyrissä
Akureyrin kaupungin keskustan alue on pieni, sopivan tiivis, siellä oli mukava liikkua. Kaupungissa on yllättävän paljon nähtävää ja tekemistä: taidegallerioita, museoita, kahviloita, ravintoloita. Kuten Reykjavikissä, myös täällä on taidetta talojen seinissä.

Kirja katulampussa
Akureyrissä näki kaupungilla siellä täällä "kirjoja" kiinnitettynä katulamppuihin. Kirjat kertoivat kyseisen paikan historiasta. Hauska idea, voisi ottaa meillä Suomessakin käyttöön. Tosin, teksti voisi olla sekä suomeksi että englanniksi.  

Akureyrarkirkja
Akureyrin kaupunkikuvaa hallitsee luterilainen kirkko, mikä on komeasti mäen päällä kaupungin keskustassa. Kirkko on rakennettu vuonna 1940 ja se on Akureyrin kaupungin symboli. Lokakuussa kirkko oli valaistu roosalla, Roosanauhakampanjan merkeissä.

Visit Akureyrarkirkja in Akureyri Iceland
Akureyrarkirkja in the evening
Akureyri by night
Akureyrin kaupunki illalla 

En varmaan koskaan olisi käynyt Akureyrissä, ellei tyttäreni olisi siellä nyt syyskauden yliopistovaihdossa. Tytär on iki-ihastunut kaupunkiin, luontoon, Islantiin. Vinkki opiskelijoille, hyvä vaihtoehto perinteisille vaihto-opiskelupaikoille on Akureyrin yliopisto.


Minäkin jätin sydämeni, en San Fransiscoon, vaan Akureyriin Islantiin. Jokin siinä paikassa on kiehtovaa, lämpimästi voin suositella matkakohteena.

Mukavaa viikonjatkoa, matka Islannissa jatkuu seuraavissa postauksissa.

8 kommenttia:

 1. Vitsi tuo Akureyrikin näyttää sympaattiselta paikalta! Ei ehditty siellä omalla Islannin reissulla poikkeamaan. Jokin tuollaisissa pienissä,arktisissa kaupungeissa kiehtoo.<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Samaa mieltä, jokin Akureyrissä kiehtoo, siellä olisi voinut olla pidempäänkin. Pieni kaupunki, jossa on paljon katsottavaa ja tekemistä. Akureyriä voi kyllä suositella matkakohteena.

   Poista
 2. Ihanan oloinen paikka. Kaupunki jossa on sydänliikennevalot ei voi olla muuta kuin ihana! Kaunis kirkkokin. Tuonne haluan sitten kun reissaan Islantiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Akureyri on ihana ja käymisen arvoinen paikka. Kirkko oli suljettu, valitettavasti en päässyt sisällä käymään, ulospäin komea kirkko. Ja mitkä portaat, urheiluihminen vetää portaissa hyvä porrastreenit matkalla maauimalaan, mikä sijaitsee hieman kirkon yläpuolella.

   Poista
 3. Onpas ihanan näköinen kaupunki, monille ei varmaan tule mieleenkään Reykjavikin ja perus saari kierroksen lisäksi tutustua muhinkin kaupunkeihin tai kyliin tarkemmin :) Voi kun Islantiin joskus pääsisi!!

  Heidi / Arjen parempi puoli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Heidi! Varmaan totta, moni jää Reykjavikiin ja tekee sitten esimerkiksi sen Golden Circle-kierroksen. En varmaan itse olisi mennyt Akureyriin, ellei tyttäreni olisi ollut siellä opiskelemassa. Mukavaa loppuviikkoa!

   Poista
 4. Kyllä sai herttaisen kuvan kaupungista! Sydämenmuotoiset valot ja nuo kirjat lyhtypylväissä! Onpa ihania tyyppejä ollut suunnittelemassa! Kiva kuulla toisestakin Islannin kaupungista, (yleensä tunnetaan vain Reykjavik) . Islantiin pitää joskus ehdottomasti päästä! ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Elina! Kyllä tykästyin itsekin Akureyrin kaupunkiin. Nuo sydämet liikennevaloissa antavat heti positiivisen tunteen, tervetuloa meille, liikennevalotkin ovat ystävälliset. Mukavaa loppuviikkoa!

   Poista

Kiitos vierailusta blogissani, tule toistekin!😊

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.