torstai 13. syyskuuta 2018

Kekkonen ja Kremlin tanssikoulu

Viime viikon mini kaupunkiloma Helsingissä huipentui teatteri-iltaan Helsingin Kaupunginteatterissa. Meidän valintamme oli Kekkonen ja Kremlin tanssikoulu.

Hietaniemen hautausmaa

Päivällä ennen teatteri-iltaa kävimme Hietaniemen hautausmaalla, paikka jossa en ollut koskaan aikaisemmin käynyt. Hautausmaalle pääsee vaivattomasti bussilla nro 24.

Hietaniemi graveyard Helsinki Finland
Hietaniemen hautausmaa Helsinki

Olin yllättynyt, kuinka kaunis, levollinen ja "mannermainen" hautausmaa on tyyliltään. Kauniisti hoidettu, suuria, vanhoja puita, hautamaalla olisi voinut kierrellä vaikka kuinka kauan.


Finland's president's Urho Kekkonen's grave
Urho Kekkosen hauta Hietaniemen hautausmaa Helsinki 

Urho Kekkosen haudalla täytyi seisahtaa hetki. Kekkonen oli minun lapsuudenajan presidentti. Muistan kuin eilisen päivän, kun katsoin tv:stä Kekkosen hautajaisia. Ja siinä nyt on hänen viimeinen leposijansa.

Helsingin Kaupunginteatteri

Käynti hautausmaalla oli johdantoa illan tulevaan esitykseen Kekkonen ja Kremlin tanssikoulu. Kyseessä oli ennakkoesitys, varsinainen ensi-ilta oli vasta pari päivää myöhemmin.

Go to the theatre in Helsinki Finland
Helsingin Kaupunginteatteri

Minulle käynti Helsingin Kaupunginteatterissa oli ensimmäinen, mutta ei todellakaan viimeinen. Teatteriin oli mukava kävellä kauniissa syysillassa, julkisillakin pääsee.

Kekkonen ja Kremlin tanssikoulu esitettiin pienellä näyttämöllä. Paikka yllätti positiivisesti, istumapaikat oli numeroitu, näyttämö ja katsomo oli rakennettu niin, että joka paikasta näki esteettä näyttämön tapahtumat. Istuin oli hyväntuntuinen, siinä jaksoi istua ja nauttia esityksestä.

What to do in Helsinki Finland
Kuva näytelmästä Kekkonen ja Kremlin tanssikouluVisit Helsingin Kaupunginteatteri
Kuva näytelmästä Kekkonen ja Kremlin tanssikoulu

Näytelmä kertoo presidentti Urho Kekkosesta, noottikriisistä, Kremlin herroista, Kekkosen naisista. Näytelmän seuraaminen oli helppoa, vaikka itsellä ei mitään muistikuvaa noista ajoista olekaan. Mutta niin paljon on kirjoitettu ja kerrottu juuri tuosta ajanjaksosta, tilasiko Kekkonen nootin vai tuliko se hänelle yllätyksenä ?

Visit theatre when you are in Helsinki Finland
Kuva näytelmästä Kekkonen ja Kremlin tanssikoulu

Finnish culture theatre
Kuva näytelmästä Kekkonen ja Kremlin tanssikoulu

Kekkonen ja naiset    -    yhdistelmä, mitä ei voi sivuuttaa Kekkosesta kertovassa näytelmässä.  Oli vaalea toimittaja Anne-Marie Snellman, tumma suurlähettilään puoliso Anita Hallama, kaikesta huolimatta tärkein nainen Kekkosen elämässä oli vaimo Sylvi.

Esitys oli todella hyvä, se toi ikoniset tarinat Kekkosesta naisineen ikäänkuin todeksi.  Eero Ahossa on karismaa, hänellä oli hyvin Kekkosen maneerit hallussa. Myös muut näyttelijät tekivät hyvät roolit. Erityisesti jäi mieleen "Johannes Virolainen", hän oli niin Johannes kuin vain mahdollista. 

Tämä näytelmä kannattaa käydä katsomassa, vaikka tuntuisi siltä, ettei politiikka ja kauan sitten tapahtuneet asiat kiinnosta. Näytelmässä on sekoitettu faktaa ja fiktiota viihdyttävällä tavalla, sopiva annos politiikan ja Suomen historiaa, utelias kurkistus Kekkosen henkilökohtaiseen elämään.

Eero Aho as presidentin Urho Kekkonen
Kuva näytelmästä Kekkonen ja Kremlin tanssikoulu
Näytelmä teki minuun vaikutuksen, kun esitys loppui, minulla oli kyyneleet silmissä. En tiedä miksi, jokin esityksessä, ajatellen Kekkosta, Sylvi-vaimoa, muita naisia, meni niin tunteisiin.

Kekkonen ja Kremlin tanssikoulu, voin lämpimästi suositella.

Matkat, majoituksen ja lipun esitykseen maksoin itse, kuvat esityksestä ovat Helsingin Kaupunginteatterin median käyttöön tarkoitetusta kuvapankista.

Oletko käynyt katsomassa tämän esityksen, mitä pidit ?

Mukavaa torstaita sinulle lukijani !
2 kommenttia:

  1. Kiitos vinkistä. <3 Kekkonen oli kyllä elämää isompi persoona. Hietsun hautausmaalla on meidän suvun hautausmaa ja olen ollut hautausmaalla kesätöissäkin joskus nuorena. Siellä on kyllä kaunis ja rauhoittava tunnelma.

    Ihanaa sunnuntaita <3

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista Tiia ! Mukavaa uutta viikkoa sinulle !

    VastaaPoista

Kiitos vierailusta blogissani, tule toistekin!😊

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.