torstai 16. elokuuta 2018

Käytetäänkö teillä lipstikkaa ?

Käsi ylös, kuinka monelle on lipstikka tuttu ? Kovin monta kättä ei näy, siispä muutama sana mausteyrtistä nimeltä lipstikka, tunnetaan myös nimellä liperi.

Lipstikkaa on kautta aikojen käytetty ratkaisuna ilma-, suolisto- ja ruoansulatusvaivoihin. Yleistä on ollut myös käyttö lemmenyrttinä. Lipstikan juurista on tehty teetä, mitä juomalla on voinut vähentää jalkojen turvotusta, sillä lipstikka poistaa nesteitä.

Suuri määrä lipstikkaa saattaa aiheuttaa supistuksia, joten raskaana olevat, munuaistulehduksesta, munuaisten tai sydämen vajaatoiminnasta kärsivät henkilöt eivät saa nauttia lipstikkaa.

Oletko maistanut lipstikkaa ?

Meillä mökillä kasvaa valtava lipstikkapuska. Joka kesäinen puuha on poimia lipstikan oksia, viedä ne kotiin ja kuivattaa mausteeksi. Mökillä, kun kokkaamme siinä pihalla kesäkeittiössä, käytämme lipstikkaa mausteena myös tuoreena.

 Mille sitten lipstikka maistuu ? Siinä maistuu umami, mikä on viides ihmisen aistima maku. Maku muistuttaa lehtiselleriä ja purjoa, lipstikka tuoksuu voimakkaalle.

Mihin lipstikkaa voi käyttää ? Sanoisin, että melkein kaikkeen, meillä lipstikkaa laitetaan mausteeksi liharuokiin, muhennoksiin, munakkaisiin, keittoihin. Samoihin ruokiin, mihin voi käyttää muitakin mausteyrttejä. Tuoreena salaatissa lipstikka antaa mukavan säväyksen.

Kadonnutta kansanperinnettä lipstikka


Lipstikka on sellainen yrtti, että sen voi käyttää kokonaan, sekä varsi että lehdet ovat syötäviä.

Suomalaiset perinneyrtit


Mausteyrtti liperi


Meillä laitetaan kuivuriin sekä pieneksi pilkottuja oksia että lehdet.

Lipstikka ruoanlaitossa


Kuivattuna käytämme keitoissa varsia, muhennoksissa, munakkaissa lehtisilppua.

Mitä tekstin alussa mainittuihin terveysvaikutuksiin tulee, niin en tiedä onko lipstikan ansiota vai ei, mutta ruoansulatusosastolla harvemmin on mitään ongelmaa.

Onko lipstikka sinulle tuttu mausteyrtti ? Ja jos on, onko omaa speciaaliresptiä, mihin lipstikkaa käytät ? Olen käyttänyt lipstikkaa muutamaan drinkkiin sekä lipstikkalättyihin, lue lisää tästä.

Torstai on toivoa täynnä ! Mukavaa loppuviikkoa kaikille !

Postausta muokattu 1.7.2020.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailusta blogissani, tule toistekin!😊

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.