maanantai 2. heinäkuuta 2018

Tarinoita Oulusta

Meillä on tosiaan täällä Oulussa menossa jokavuotinen kulttuuritapahtuma Oulun Päivät. Viime perjantaina osallistuin opastetulle kävelykierrokselle teemalla "Kummituksia ja kummallisia kohtaloita". Kierros oli todella hyvä, opas  asiantunteva ja hänellä oli hyvät tarinat. Oma kotikaupunki ja sen historia avautuivat ihan uudella tavalla. Tässä muutamia välähdyksiä kierrokselta.

Oulu Finland Bishop's house
 Tämä on Oulun Piispantalo, jossa nykyisin on Tuomiokapituli. Joulunaikaan talon sisäpihalla on kaunis seimi. Uusi tieto minulle oli se, että talossa on yhtäaikaa asunut piispa sekä toiminut Alko. Kun kieltolaki kumottiin 5.4. 1932, avattiin Oulun ensimmäinen Alko tässä talossa. Piispa asui yläkerrassa ja viinaa myytiin alakerrassa.

Piispantalo ovi Oulu
 Tästä ovesta mentiin Alkoon. Tällä hetkellä talossa näkyi olevan remontti menossa.

Piispantalolta kun lähtee kävelemään rantaa kohti, tullaan tänne.
Nöömanninranta Oulu

Oottako kuullu, kun Oulun poijat, pomfeli pomfeli Oulun poijat, koskenpa rannalla rommia joivat ? Pomfeli pomfeli pom.

Kuinka monta kertaa olenkaan kävellyt tämän rannan ohi tietämättä mitään sen historiasta. Tämä on Nöömanninranta, joissain tiedoissa myös Näälmannin möljäksi kutsuttu. Tämä paikka on Oulun ensimmäinen satama. Tällä rannalla ennen vanhaan Oulun poijat joivat  rommia ja rantsia (ranskalaisia punaviinejä) ja ottivat ilon irti elämästä.

Vain kivenheiton päässä vanhasta satamasta on tämä kaunis Franzenin puisto.
Franzen park Oulu Finland

Frans Michael Franzen oli runoilija, kirkonmies, professori ja akateemikko. Hän syntyi oululaiseen kauppiasperheeseen.  Tämänkin patsaan ohi olen kävellyt lukemattomia kertoja, tietämättä mitään tämän oman aikansa julkkiksen elämästä.

Fransin patsas sijaitsee mielenkiintoisella paikalla. Sekä hänen takanaan että edessä on talot, joissa kerrotaan vielä tänäkin päivänä kummittelevan.

Government building in Oulu Finland
Entinen lääninhallituksen, nykyinen AVIn rakennus. En ole koskaan aikaisemmin kiinnittänyt rakennukseen erityistä huomiota, mutta nyt huomaan, kuinka kaunis talo on. Oulussa ei ole kovin monta vanhaa kaunista rakennusta, tämä on yksi kauneimmista. Mutta kummituksiin. Kerrotaan, että talossa majailee kaksi kummitusta. Toinen kellarissa ja toinen vintillä. Miksi he ovat jääneet rakennukseen kummittelemaan ?

Franzen family house Oulu Finland

Tämä kaunis rakennus on Fransin patsaan edessä, mukavahan siinä on Fransin katsella omaa sukutaloa. Talo on Franzenin talo, kuulunut Franzenin kauppiassuvulle. Kerrotaan, että tämän talon vintillä kummittelee.

Mielenkiintoisia, hieman pelottaviakin tarinoita.

Kummitustarinoista siirrytään iloisempaan aiheeseen, nimittäin kukkaistutuksiin. Oulun kaupunki on laittanut tänä kesänä todella kauniita kukkia kaupunkilaisten iloksi. Tässä muutama kuva.

Oulu Finland


Kukat kaupungintalolla Oulu
Tässä taustalla Oulun kaupungintalo.

Miten on lukijat, kummitteleeko teidän kotiseudulla ?

Ihanien kukkien myötä mukavaa uutta viikkoa kaikille !

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailusta blogissani, tule toistekin!😊

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.