perjantai 13. heinäkuuta 2018

Rakastu Raaheen !

Raahe on nyt ajankohtainen, sillä siellä on juuri alkamassa Raahen Meripäivät. Vuosi sitten kävin Meripäivillä ja ihastuin. Tapahtuma oli sopivan pieni, rauhallinen, ei hurlumheimeininkiä. Meripäivillä on paljon tekemistä ja katsottavaa koko perheelle. Viime kesänä vietin siellä mukavan päivän kierrellen alueella, tutustuen aluksiin, kun nälkä ja jano yllätti, helpotusta tarjosivat monet eri vaihtoehdot. 

Päivän aikana kävin myös museossa, Langin Kauppahuoneella ja saaristoristeilyllä. Saaristoristeilyä voin lämpimästi suositella, reitti meni yllättävän kauas merelle, sai katsella Raahen kaunista saaristoa. Raahen saaristo on valittu vuoden 2016 retkikohteeksi. Saaristoristeilyjä tehdään nyt Meripäivien aikaan joka päivä. Kaikki risteilyt lähtevät Pakkahuoneen museon laiturista, Rantakatu 33 92100 Raahe.

Raahe's church


Minusta tämä Raahen kaunis kirkko on kuin pöllövaari, joka suojellen ja valvoen katsoo kaupunkiin. Kirkko on rakennettu vuosina 1909-1912, sen on suunnitellut Josef Stenbäck. Tyyliltään kirkko edustaa kansallisromantiikkaa ja jugendia.

Kirkosta on vain lyhyt matka Pekkatorille. Pekkatoria hallitsee tietenkin Raahen Pekka, kreivi,  Suomen kenraalikuvernööri Pietari Brahe. Hän oli ruotsalainen valtiomies, joka 1600-luvulla kehitti ja uudisti Suomea.

Visit Raahe

Patsaan Raahen Pekasta on veistänyt Walter Runeberg, patsas on pystytetty paikalleen vuonna 1888.

Minusta Pekkatori on kaunis kokonaisuus. Torin ympärillä olevat talot edustavat kaikki 1800-luvun puuklassismia. Suomalaisten puukaupunkien toreista Pekkatori on parhaiten säilynyt, tori on kansainvälisestikin arvokas.

Visit Raahe


Tervetuloa Raaheen

Pooki flakkaa

Pekkatorin ympärillä olevissa taloissa on aikanaan asunut monia Raahen valtasukuja. Asukkaat olivat porvareita, raatimiehiä, kauppiaita ja laivanvarustajia.  Raahen vauraus perustui  laivanvarustukseen, merenkulkuun ja tervakauppaan.

Visit Langin kauppahuone

Kuvassa näkyvä Langin Kauppahuone (alakartano) on vuodelta 1815. Nykyisin Kauppahuone on saanut uuden elämän, siinä on kahvila, ravintola, juhlatilat, majoitusta. Minä ainakin ihastuin heti. Enemmän Langin Kauppahuoneesta seuraavassa postauksessa.

Vinkki viikonloppuun: lähdetään Raaheen Meripäiville ! Mukavaa tekemistä, näkemistä, kokemista ja vain tunnin matkan päässä Oulusta.

Mukavaa viikonloppua ! Nähdään Raahessa !

4 kommenttia:

 1. Kylläpä kuullostaa kotikaupunki mielenkiintoiselta noin kirjoitettuna.
  -Orvokki

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Orvokki ! Raahen vanhoissa taloissa on paljon mielenkiintoista historiaa ja mahdollisuuksia vaikka mihin. Ihanaa, että Langin kauppahuone on herännyt uudelleen eloon. Mukavaa viikonloppua !

   Poista
 2. Kuulostaa kivalta ja vanhat puutalot niin kauniita. Aurinkoista viikonloppua Päivi <3

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommentista Tiia ! Mukavaa viikonloppua sinulle myös !

  VastaaPoista

Kiitos vierailusta blogissani, tule toistekin!😊

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.