maanantai 9. heinäkuuta 2018

Mökkielämää

Viime viikolla olimme miehen kanssa pari päivää mökillä rentoutumassa. Tämä meidän mökki on oikeasti mökki. Sinne ei tule sähköjä, meillä on dieselgeneraattori, josta saadaan tarpeen tullen virtaa. Vesijohtoa ei ole, juomavesi viedään mukana ja saunavedet nostetaan joesta. Mukavuuslaitos on sitten ulkovessa.  Lämmitys hoituu takalla sekä talvisin kaasulämmittimellä. Mökki sijaitsee aika korvessa, jos on kuulevinaan auton äänen, pitää kysyä toiselta: "meneeköhän jossain auto ?".

Beautiful scenery from window

Tämä näkymä avautuu ruokapöydän äärestä. Mukavaa katsella ulos, talvella näkymässä on lintulauta. Pihapiirissä on muutamia rakennuksia, joista kuvassa näkyy ns. vanha mökki, mikä on nykyisin yövieraiden majoitustila.

Sauna- ja tiskivedet kannetaan joesta. Vedenkanto on yleensä minun hommaa. Hyvää treeniä, mökki on rinteessä, siinä kun kantaa portaissa ämpäreitä, saa samalla hyvää liikuntaa. Tässä kyseisessä joessa vesi on ruskeaa. Alueella on paljon turvesoita ja vedessä on humusta. Mutta arvatkaa mitä ? Kun on pessyt tällä vedellä hiukset, niistä tulee aivan ihanan tuntuiset. Ihan erilaiset kuin hanavedellä pestyt. Muutenkin tykkään kylpeä tuolla vedellä, ihokin tuntuu aivan paljon pehmeämmältä.


Carrying water

Ruoanlaittoon on kolme eri mahdollisuutta: kaasuhella, kesäkeittiö tai grilli. Aina hieman vaihtelee, mitä käytetään. Oma suosikkini on kesäkeittiö, se on monipuolinen, siinä voi tehdä vaikka mitä.

Cooking by gas
Ennen tätä "mökkiuraa" olin aika arka käyttämään kaasuhellaa ( kuten meillä päin sanotaan), mutta nyt olen oppinut sitä käyttämään.

Cooking with Jamie Oliver
Sadeilmalla voi kokata terassilla ja laittaa Jamie töihin. Aika vähän meillä kuitenkin grillataan, grilli on ollut vasta pari vuotta ja grillaamisen salat vielä opettelussa.


SK-metalli kesäkeittiö
Tämä on meidän kesäkeittiö, jossa laitetaan ruokaa  aurinkoisella ilmalla pihalla. Kesäkeittiössä voi wokata, paistaa, savustaa, keittää, tehdä loimulohta. Ruoanlaitto siinä on sellainen häppening, samalla ehkä siemaillaan viiniä ja parannetaan maailmaa. Mukavaa kesäistä touhua.

Mukavaa touhua on myös saunominen, mikä kuuluu oleellisesti mökkielämään. Mökillä on kaksi saunaa, puulämmitteinen sauna mökissä ja vanha savusauna jokirannassa. Yleensä ensimmäisenä iltana lämmitetään sisäsauna. Savusauna lämmitetään sellaisena päivänä, kun ei ole kiire mihinkään. Lämmityksessä menee noin kolme tuntia, saunomisessa samoin. 

Original smokesauna in Finland

Savusaunan löylyt ovat lempeät, kosteat. Minulla on tapana laittaa silmät kiinni, ottaa polvista kiinni, olla vähänkuin sikiöasennossa ja sitten nojata seinään. Olla ihan hiljaa, kuunnella vain luonnonääniä. Siinä hetkessä on jotain meditatiivista ja rentouttavaa.

Utosjoki Utajärvi

Parasta mökillä on hiljaisuus ja luonto. Ja se, että siellä täysin erilaisessa ympäristössä ei tarvitse olla kuin yksi päivä, niin tulee sellainen olo, kuin olisi ollut pois arkiympyröistä paljon pidempään. Mökillä on niin toisenlainen maailma.

Miten te lukijani, oletteko mökki-ihmisiä ?

Mukavaa uutta viikkoa kaikille !

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailusta blogissani, tule toistekin!😊

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.