torstai 26. heinäkuuta 2018

Historian siipien havinaa Soveliuksen talossa

Helteistä on saatu nauttia, kukin tavallaan, rannalla, terassilla, varjossa. Kun alkaa tuntua liian kuumalta, voi vetäytyä sisätiloihin. Hyvä vaihtoehto tähän on Raahessa sijaitseva Soveliuksen talo, mikä on Raahen vanhin säilynyt asuinrakennus 1780-luvulta.

Soveliuksen talo Raahe

Tämä vanha laivapatruunin koti on museona. Se on avoinna elokuun 5:teen päivään asti, ma-pe 11.00-17.00, la-su 12.00-16.00.

Gate To the Sovelius family house Raahe Finland

Soveliuksen talon Portti sisäpihalta

Tämä portti herättää uteliaisuuden, voi kuvitella laivapatruunin perheen menneen tästä. Hienot rouvat, neidit pitkine hameineen, herrat hattuineen. Mielenkiintoiselta vaikuttaa myös ovi kellariin. Mitenkähän siellä on ruoat ja juomat säilyneet ? Onko siellä ollut joskus suuri jääkimpale, josta on hakattu jäämurskaa ?

Sovelius Raahe Finland

Talon seinässä oleva kyltti kertoo siinä asuneista henkilöistä.

Myhrberg's statue in Raahe Finland

August Myhrberg on saanut patsaan omaan puistoon, mikä on heti Soveliuksen talon vieressä. August syntyi Raahessa, myöhemmin hän asui ainakin Oulussa, Uppsalassa, Turussa sekä seikkaili vapaustaistelijana ympäri Eurooppaa.

Sovelius family paintings

Talossa asuneita Soveliuksen perheen jäseniä.

Vanhat sängyt Soveliuksen talo

Näissä sängyissä on Soveliuksen perhe nukkunut. Asunto on 1800-luvun laivanvarustajakauppiaan vauras koti. Kodissa on kauniita perintöhuonekaluja, runsaasti erilaisia esineitä maailman turuilta. Kuinkas muutenkaan, kun ollaan laivanvarustajan kodissa.

Vihreät seinät Soveliuksen talo Raahe


Beautiful sofas in Sovelius House Raahe

Kaunista ! Kuinka hyvin sopii vihreä ja viininpunainen yhteen ! Kokonaisuus on harmoninen. Laivanvarustajan koti on entisöity 1800-luvun tyyliin. Tapetit on tehty silkkipainomenetelmällä seinistä löytyneiden vanhojen tapettien mukaan.

Sad lovestory in Sovelius family

Soveliuksen taloon liittyy surullinen rakkaustarina. Talossa aikoinaan asui muuan Johan Sovelius, joka oli rakastunut rikkaan kauppiaan tyttäreen Catharina Freitagiin. Ongelma oli vain se, että he olivat serkuksia ja eivät saaneet avioitua. Kuninkaalta pyydettiin useampaan otteeseen aviolupaa, mutta sitä ei tullut. Catharina ja Johan vannoivat ikuista uskollisuutta toisilleen. Catharina asui Myhrbergin puiston toisella laidalla ja Johan toisella, näköyhteyden päässä. He teettivät samanlaiset kynttilänjalat, joissa polttivat kynttilää, kun ikävä otti vallan. Kaupunkilaiset saivat seurata tätä surullista rakkaustarinaa, sillä hyvin usein, kun kynttilä oli syttynyt toisessa talossa, pian se syttyi myös toisessa.  Vuodet vierivät, serkukset elivät yksinäistä elämäänsä uskollisina toisilleen. Kumpikaan ei avioitunut kenenkään toisen kanssa. Catharina menehtyi 1840. Vielä hänen kuolemansa jälkeen nähtiin toisinaan kynttilä Johanin kotona, Soveliuksen talossa. Vuonna 1852 heinäkuisena aamuna Johan löydettiin kuolleena tämän työhuoneen ikkunan ääreen polvistuneena, vierellään kynttilänjalka, jonka kynttilä oli palanut loppuun.

Kerrotaan, että onnettoman rakkauden riuduttama Johan Sovelius on jäänyt kummittelemaan kotitaloonsa.

Surullinen tarina, mutta Soveliuksen talo on ehdottomasti käymisen arvoinen kohde.
Pääsee näkemään oman aikansa laivanvarustajaperheen kauniin kodin.

Löytyykö teidän kotiseudulta surullisia rakkaustarinoita ?

Se on kesä nyt, nautitaan tästä lämmöstä ! Mukavaa päivää !

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailusta blogissani, tule toistekin!😊

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.